Francia desszertek · Mentes

Zöldalmás galette, egészségre hangolva

Itt hánykolódott 3, mostanra már nem túl szép zöldalma. Mi legyen velük? Valami jó recept kellene ami finom is, egészséges is és az almákat is elhasználnám hozzá. Pite? ÁÁÁÁ nem, azt unásig esszük. Valami különlegesre de nem időigényesre vágytam.

A pinterest titkos mappámban várt rám a galette. Ok, akkor lesz zöldalmás galette de egészségesen és egy kis csavarral. Mert a galette alapvetően tészta és gyümölcs. A gyümölcsre ráhajtott tészta és kész. Na persze megsütni meg kell, de nem egy bonyolult recept a galette.

Ajánlom azoknak akik az almát szeretik, a sütit szeretik de idejük nem sok van. A tésztát szinte egyben ki lehet kavarni, nem morzsolunk:-) A frangipani extra ízt ad a tésztához, a zöldalma pedig..hmmmm elképesztő 🙂

HV:

  • 60 ml víz
  • 60 ml tej
  • 160 g rizsliszt
  • 100 g teljeskiőrlésű liszt
  • 30 g keményítő
  • 40 g méz
  • csipet só
  • 113 g vaj
  • 1 citrom reszelt héja

Frangipani krém:

  • 120 g dió
  • 60 g méz
  • 40 g riszliszt
  • csipet só
  • 56 g vaj
  • 2 db tojás

Alma töltelék:

3 nagy zöldalma

2 citrom
3 ek méz a csurgatáshoz
1 tojás a kenéshez

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A vajat, vizet, tejet, mézet , citromhéjat és a sót melegítsük össze. A liszteket és a keményítőt pedig szitáljuk össze.

A két keveréket keverjük össze:-)

FONTOS! Erősen liszt függő, hogy mennyire lesz jó állaga a tésztának, ha nagyon lágynak véled a tésztát pótold liszttel. Gyúrható állagot kell kapnunk. Pihenő a hűtőben 30 perc.

Hamis frangipani krém.
A diót daráljuk le. Most kivételesen apróra, igen apróra.
A mézet, vajat olvasszuk fel. A tojásokat kicsit habosítsuk fel, bőségesen elég egy habverővel átkeverni.
Mindent, tényleg mindent be egy nagy tálba és keverjük össze. Kicsit folyós állagú krémet kapunk, nem gond, megy a hűtőbe pihenni 20 percre

Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk vékony szeletekre. 2 citrom levével locsoljuk meg, forgassuk át, így nem barnulnak meg.

Mostanra minden áthűlt, aminek kellett besűrűsödött-ez a frangipani-, szóval kezdhetjük az összeállítást.

A tésztát én eleve sütőpapíron nyújtottam ki, hiszen bár gyúrható állagú de ragad kicsit. A tésztát nagyon vékonyra 3-4 mm-re nyújtsuk ki ,ez szinte befedi a sütőpapírt.

Halmozzuk a frangipani krémet a tésztára és a tészta sarkaitól kb 2-3 cm-re már ne kenjünk a krémből.

Az almákat csinosan rakosgassuk rá a tésztára. Na ez itt macerásabb de megéri mert a végeredmény nagyon szép lesz:-)

A sütőpapír segítségevel hajtsuk fel a tészta széleit, én a hosszabb oldlaon kezdtem, így végül egy nagy batyut kaptam. Kicsit nyomogassuk a sarkoknál össze a tésztát.

Mézzel csorgassuk meg az almákat és kenjük át az egészet, almákat és a tésztát is a felvert tojással.

Irány a sütő 35-40 percre.

Magában is élmény a fogyasztása de ha tányérra tervezzük akkor mehet rá egy kevéske vagy inkább nagyobbacska halmocska:-) görög joghurt. Elképesztő ízek <3

Hűtőben 3-4 napig friss marad.