Francia desszertek

Mangó tart

Kaptam hétvégén igazi érett mangót. <3 Tényleg érett volt, fogyasztásra kötelező darab. Persze gyerek mellett az azonnal, és a most , rögtön ezek khmmm kb ismeretlen kifejezések:-) Így állt 1 napot. Nos, mostanra már kissé túlérett is lett, ami nem gond, hiszen így nekem könnyebb dolgom volt a hámozással és a feldolgozással.

Nagy desszertben nem gondolkodtam, hiszen minek, inkább a kíváncsiság hajtott, hogy mit tudok én ebből kihozni.

Egy nagyon izgalmas ízvilágú tart készült el. A mangó önmagában nem egy karakteres íz, ezért kellett egy kis savasság, hogy kiegészítse a desszert összhatását, és ne egy édeskés tartot kóstoljunk.

A tart csupa alap technikával k észült, sokan ismeritek is, remélem hazsnáljátok is, amiket megosztok itt. Tart készült., curd készült, nameleka készült és egy kis pürés, na meg a coulis.

A tart receptje 6 kis tarthoz elég.

Itt találod a receptet és a leírását is.

Ami újdonság már ízvilágába az a curd. Most mangó curd készült, ami pontosan ugyanúgy készül mint bármelyik curd csak itt mangót tettem bele.

HV: összesen 4-5 mangóra lesz szükségünk!

Mangó curd

  • 2 db szép érett-tényleg érett- mangó
  • 2 db citrom leve
  • 40 g méz
  • 1 g gyömbér -ha van friss akkor azt hazsnáljuk reszelve-
  • 3 db tojás
  • 70 g vaj

Mangó namelaka:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 100 ml tej
  • 200 ml habtejszín
  • 2 db lapzselatin
  • 180 g mangópüré
  • 1 citrom leve

Áfonya coulis:

  • 200 g áfonya
  • 40 g méz
  • 1 citrom leve

Csokoládé dísz:

50 g fehér csokoládé

Mangó lekvár:

  • 100 g mangó felkockázva
  • 20 g méz
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés.

A tart tésztáját készítsük el, itt találsz receptet, leírást hozzá. Amíg pihen a hűtőben a tészta készítsük el a többi hozzávalót.

Itt most kis korongokat is készítettem. Az is ebből a tésztából készül, csak 1-2 mm vastagságúra nyújtva és lényegesen kevesebb sütési idővel. Kb 8 perc alatt kész is.

A namelakával folytassuk, hiszen ennek is kell azért állnia bőségesen, hogy a megfelelő állagot elérjük.

A tejet forraljuk fel. A zselatint áztassuk be. A csokit vágjuk apróra.

A forró tejhez adjuk a zselatint és keverjük el. Adjuk hozzá a felaprított csokit és keverjük el. Végül mehet bele a habtejszín. Most turmix gépre váltunk és botmixerrel keverjük el alaposan, 1-2 perc.

Mehet bele az ízesítő:-) Na itt álljunk meg kicsit. A mangó pürét, 180 g, ugye csak ennyit írtam. A teljes recepthet 4-5 mangóra is szükségünk lesz, mert ebből a mennyiségből tudunk mindent elkészíteni. A püré nem más, mint egyszerűen a megtisztított mangót leturmixoltam. Szép sűrű pürénk lesz.

Szóval a pürés és a citrom leve is mehet bele. Kóstoljunk és mangó édességtől függően lehet hogy szükség lesz még némi citromlére. Kicsit savanykás ízt kell elérnünk. A fehércsoki rohadt édes, így azt valahol ellensúlyozni kell. Tehát kóstoljunk és ízesítsünk még ha kell.

A nameleka egy részét én mousse formában fagyasztottam ki, egy részét pedig habzsákba töltöttem. Így ment midnenki a maga útjára, a mousse a fagyasztóba, a habzsákok pedig a hűtőbe. Kb 2-3 óra és mindkettő a tökéletes állagot eléri.

Készítsük el az áfonya coulis-t. Nincs más dolgunk mint mindent beledobni egy gyorsforralóba és felforralni, majd alacsony hőfokon besűríteni. Ez kb 10-15 perc is lehet. Sűrű, lekvár állagot szeretnénk elérni.

Mangó lekvár

A mangót kockázzuk fel és a mézzel, citrom levével forraljuk fel. És ennyi:-) nekem nem maradt mangóm így aszalt barack került a desszertre egy kis pálinkában megáztatva.

Folytassuk a mangó curd készítésével a sort.

A mangókat meghámozzuk és purésítjük. Ez botmixerrel a legkönnyebb.

Tegyük gyorsforralóba, és kb mindent adjunk hozzá kivétel a vaj. Foylamatosan keverve, közepes hőfokon sűrítsük be. Mint egy jó szósz oylan állagot kell elérnünk. Vagy ha van hőmérőnk 76 fok.

Ha kész akkor adjuk hozzá a vajat és keverjük el. Tegyük félre hűlni.

A mangó curd nem lesz oylan sűrű mint pl egy lemon curd, viszont tartása éppen van annyi, hogy egy tartból ne csorogjon ki. Ha sűrűbbet szeretnénk elérni akkor több tojást adjunk hozzá és akár több vajat is.

A csokoládé díszhez a csokit olvasszuk fel, 40-45 fokig kell melegítenünk, és tartsuk is be, hiszen ha nem jól temperálunk nem lesz díszünk. Miután elolvadt a csoki jöhet a temperálás, 29-30 fokosra kell visszahűteni a csokit. Ha ez is kész, készülhetnek a díszek.

Én sütőpapírra dolgoztam. Egy csepp csoki és spatulával elhúztam ívesen. Betettem a hűtőbe, hogy gyorsabban visszadermedjen.

Miután minden készen van és kihűlt minden krém, állítsuk össze a desszertet.

A tart aljába kenjünk az áfonya coulis-ból, csak vékonyan. Erre mehet egy réteg mangó curd, ezzel szinte tele kell töltenünk, de nem teljesen.

Most jöhet a namelaka dekor, ezt habzsákból nyomtam farncia jumbo nyitott csillag csővel, 8B, 6B mindkettő jó.

Rákerült a korona, vagyis a keksz korong a krém tetejére és még nincs vége:-) Egy kis mangó püré kerüljön bele, tényleg kevéske, ez fog kifolyni ha felvágjuk, nyamm:-)
A kis lyukba-mert a keksz lyukas- töltsünk mangó lekvárt. Vagy ha nincs már mangónk, mint nekem sem, helyettesítsük bátran aszalt barackkal amit pálinkában megáztatunk.

A keksz egyik felére mehet a csoki díszünk és egy pici mangó püré.

Kész:-)

A rétegek jól látszanak, áfonya, mangó curd, mangó püré, namelaka.
A mangó püré kifolyik, ínycscsiklandó
Ha kedvet kapnál egy tányérdesszerthez:-) mert ez egyforma, mindkettő a mangó tart alajaiból készült.

Mangó tart” bejegyzéshez egy hozzászólás