Francia desszertek · Különlegességek · Kekszek · Piték

Mandulás SABLÉ

A “pite” tészták világában egy kicsit el lehet veszni. Igen, mert ezek itt nem is igazán pite tészták:-)
A különbségek nem számottevőek de vannak! Egy nagyon fontos különbség biztosan van a piték és a tart tészták között az hogy nem kell elősütni, mert tartják a formájukat.

A sablé tészta egy finom, roppanos, kissé tömör tészta, simán hívhatjuk keksznek is.:-) Sokféle recept kering, van amelyik egész puha, van amelyik nagyon kemény, persze a felhasználásuktól függően válasszunk tésztát, hogy épp mit készítsünk majd. A kemény sablé pl kiválló a tavaly trendi szív, betű tortákhoz, mivel a krémtől szépen visszapuhul de nem ázik el!

A puhább változatok pedig tartokhoz szuperek. Én készítettem már sucreé-t, ami egy édes tészta, kissé leveles állag, finoman roppanosan.
Most a sablén, a mandulás sablén volt a sor.

Rizsliszttel dolgoztam ismét.

HV: ha tartot készítünk akkor 6-8 db ha kekszet akkor formától függően 10-15 db

  • 200 g rizsliszt
  • 120 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 25 g darált mandula
  • 40 g tojássárgája
  • pici vanília

A tészta készítése baromi egyszerű:-) Gyúrjunk össze mindent:-)

Nem, nem robotgéppel, kézzel essünk neki, gyorsan dolgozzunk és kész is. 30-50 perc hűtés és már dolgozhatunk is vele.

A sütési hőfoka 180 fok és forma függő, mert a tart formák 15-20 percig sülnek, a kekszek pedig 10-15 méret függő.

Én nagyobb adagot készítek mindig és teljes hűlés után mennek a fagyasztóba. Kb 1-2 hónapig biztosan jók, nálam irtó gyorsan fogynak, kb 2 hetet sem bírnak ki:-))