Epres finomságok · Sütés nélkül

Epres trifle

Mint kiderült, imádom az epret 🙂 Egyik kedvenc gyümölcsöm. Ha tehetem eszem, sütök, főzök vele. Mivel kaptam meseszép, giga méretű epret ami azért valljuk be január végén nem éppen normális dolog, na szó cserébe nem volt valami van eper íze. Ezért felhasználtam ebben a formában.

A trifle nekem a nem érek rá de nasi kell esete. Általában van piskóta a fagyasztóban, tej, vanília, tojás, tejszínhab alap a hűtőben. Ezt a nasit elképesztően gyorsan össze lehet dobni ha van piskótád készen, de ha nincs akkor mehet bele babapiskóta is:-)

A trifle egyébként nem egy amerikai huncutság, ez egy klasszikus angol desszert. A trifle a formjától lesz az ami, vagyis ez a giga kehely, na meg persze a rétegzések:-) Egyébként meg kb azt teszünk bele amit csak szeretnénk. A klasszikus piskótával, angol krémmel, gyümölcsökkel és sok sok tejszínhabbal készül.

Amire szükségünk lesz:

piskóta a fagyasztóból kb 2-300 g

2-300 g eper

150 m habtejszín

Az eper befőtthöz:

  • 450 g eper
  • 100 g cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 pici vanília kivonat-paszta ha lehet-

A krémhez:

  • 1 adag francia vanília krém
  • 200 ml habtejszín

Elkészítés:

Az epret amit a befőtthöz hazsnálunk mossuk, aprítsuk. Tegyük egy gyorsforralóba a cukorral, vaníliával citromlével és kezdjük el forralni. Ha felforrt tegyük takarékra és sűrítsük be. Arra azért figyeljünk hogy ne főzzük szét az epret teljesen. Ezért jó ez a giga méretű ám igen roppanós eper:-)

A krém. A francia vanília krémet készítsük el, recit itt találsz. A habtejszínt verjük kemény habbá.

Ha kihűlt a vanília krémünk akkor óvatosan forgassuk össze a tejszínhabbal. Iszonyat finom <3 Nagyon könnyű, könnyed nasi már így is.

Én azért használtam most ezt az alapot, mert a mascarpone nagyon zsíros, és tényleg valami könnyűre vágytam. Mivel tálban van tálalva így a krémnek nem kell őrület tartással bírni, szóval kézenfekvő volt, hogy jöhet ez a típusú krém.

Az összeállítás.

A kehely aljára az eper kompót, befőtt.. kerül, egy vékony rétegben.
Erre mehet az összetépkedett piskóta.

Erre halmozzuk a vaníliás tejszínhabos krémet.

Most jön a szép része.:-) A friss epret vágjuk félbe és a vágott felülettel kifelé, rakjuk körbe a tálat.

Na igen ám, de ott van egy giga nagy lyuk! Igen van:-) Hogyne lenne, hiszen nincs teljesen kitöltve eperrel.

A kompótot hívjuk segítségül:-) A maradék kompótot öntsük bele.

Erre egy sor piskóta kerül és végül krémmel zárjuk le.

A 150 ml habtejszínből verjünk kemény habot és azzal díszítsük.

Jogos a krédés, miből kerül a desszert tetejére az eper:-) Mivel én sosem tudom kikapargatni a tálakat full tisztára, így marad az alján épp annyi amivel megdíszíthetem a nasimat:-)

A krémből épp annyi nedvességet szív magába a piskóta hogy megpuhul. Isteni nasi. Egy hibája van, ez így tálban szép, aztán elég rosszul néz ki ha szedünk belőle:-))) Szóval család leül és megeszi:-) egyszerre:-)