Klasszikusok

Rákóczi túrós újragondolva

A Rákóczi túróssal én akkor keveredtem közelebbi kapcsolatba amikor 2 éve a cukrászvizsgámra készültem. Jó pár dolgot lesütöttem, hiszen mi van ha épp azt húzom és nekem prezentálnom kell. Egy igazi klasszikus darab, nehéz, tömény, sokkkkk, mindenféle szempontból sokkk, nekem nagyon sok. Már akkor megszületett a fejemben, hogy ez egy irtó jó desszert egy elavúlt tálalással és technikákkal, így újra kell ezt gondolni. Azóta már volt pár kísérletem, volt tányérdesszertem -ezt majd később- volt pohárkrémem és most eljött az időm:-) igen az időm, egy igazi desszertre. Mi más mint tart, mert az szép, szépen lehet díszíteni és nem is nehéz készíteni sem.

Sikerült egy oylan Rákóczi túróst alkotnom ami ha becsukjuk a szemünket és nem nézzük az egyébként nagyon szép desszertet, azt, pontosan azt az ízt kapjuk amit a Rákóczi túróstól várunk. Igen, most a cukrászok már égnek álló hajjal és homlokra felszaladt szemöldökkel mondják a magukét, hogy az meg van ám sütve. Igen, tudom!:-)

El lehet készíteni főzött verzióban is, erről kicsit később:-) Hadititok:-) DE megmutatom:-) később:-)

A desszert őrület finom, könnyű, habos, a pici barack betét pedig adja a pikantériát. A tart forma aljára barack chutney került, ezen csücsül a mousse és nem, nem glazúrt kapott, bár ez is egy glazúr fajta, de én lekvárból főztem glazúrt rá. A fehérjehabot is megkapta, fákjázva, nem sütve.

Amire szükségünk lesz:

Túró mousse, ennek a receptjét itt megtalálod.

Barack Chutney

  • 100 g baracklekvár
  • 3 ek víz
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 5 szem aszalt barack
  • 1 zselatin lap

Barack glazúr

  • 50 g barack lekvár
  • 50 ml víz
  • 3 zselatin lap

Tojásfehérjehab

  • 1 tojásfehérje
  • 30 g kristálycukor
  • 20 g porcukor

Tart tészta, nekem mindig van most már a fagyasztómban. Receptet itt találsz.

Az összeállítás részére ugorhatunk, hiszen kb mindenhez recit adtam, készítsétek el, a tart tésztából akár többet is, és mehet a fagyasztóba, így ha nasi kell, hát legalább már egy tart alap van:-)

Na de azért a chutney. Nem nehéz készíteni. Ezt a chutneyt fogjuk hazsnálni a turó mousse betétjeként is, csak ott turmicoljuk.

Tehát a lekvárt a vízzel, cukorral és az apróra vágott barackkal főzzük fel. Ha csak felnőttek eszik a barackot bátran áztassuk egy kis pálinkába.

Főzzük fel és barack függő, kóstoljunk meg egy darabkát, ha puha, de azért van még tartása, ress, ropogós kicsit akkor kész. Ha nagyon kemény akkor főzzük még picit, hogy puhulhasson.

Ha készen van, vegyünk ki belőle 6 evőkanálnyi mennyiséget mert ez a túró mousse betétjéhez kell. Ezt a kicsi mennyiséget turmixoljuk le, legyen teljesen sima.

A maradék barackos főzetünket zselatinnal sűrítsük be. A hideg vízbe áztassuk a szelatint, nyomkodjuk ki ha megduzzadt és egyszerűen keverjük bele a chutneyba. Szépen behúzza de nem lesz zselés állaga.

A TÚRÓ MOUSSE <3

A túró mousse összeállítása. Kész a túró mousse alap. A formákat csak félig töltsük meg és irány a fagyasztó kb 40 percre.

Ha kihűlt, már van tartása akkor mehet rá középre a pürésített chutney. Simítsuk el, de csak annyira, hogy kb középen maradjon, mert így lesz szép a vágási felülete. Csak középen, picit elterítve. Egy evőkanálnyi elég. Mehet vissza a fagyóba 20 percre.

Ezután fedjük be a maradék túró mousseal és fagyasszuk ki telejesen. Kb 4-5 óra.

A desszert összeállítása.

A tart formákat vékonyan kenjük meg a chunteyval.

És most jön az izgi rész hiszen glazúrozunk is, de azt meg jobb frissen használni.

A lekvárt főzzük össze a vízzel, turmixoljunk ha szükséges, hiszen teljesen sima, barack darab mentes szószra van szükségünk. A zselatint áztassuk hideg vízve. Ha felforrt a barack akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a kinomykodott zselatint, keverjük el. Nekem szűrnöm is kellett, hiszen házi lekvárt hazsnáltam, abban voltak kis izgi darabkák:-)

A túró mousse megkaphatja a glazúrt. Öntsük rá a 28-30 fokosra hűtött glazúrt.

Közben készítsük el a tojásfehérjehabot. A fehérjét a kristálycukorral verjük félkemény habbá, és itt adjuk hozzá a porcukrot. Szép fényes lesz tőle a hab.
Díszítsük fel a kész desszertünket a fehérjehabbal. Én szirom csövet hazsnáltam ,végül cukrászfáklyával megpirítottam a habot.

Remélem tetszik neked is és elkészíted.