Mousse · Túrós receptek

Túró mousse, imádni fogjátok

A túró mousse megosztó. Vagy szereted vagy nem szereted. Én szeretem,DE!

DE, csak a sima állagú, nem darabos túró mousse jöhet szóba, ami ráadásul krémes, habos, citromos:-) Igen, kicsit nagy igényekkel rendelkezem:-)

Rákóczi túróst gondoltam újra, mikor megálmodtam a túró mousse receptet.

Persze nem csak úgy volt itthon túró és ha már ráérek akkor késítek valamit.

Hétvége felé voltunk, így gondoltam jó kis ebéd lesz 2 napra a túróstészta:-) Ahham:-) Csak épp a kölyök a mesekönyvéből kérte a túrórudi golyókat, én meg a nasin agyaltam már akkor. Szóval a túróstésztámat újragondoltuk:-)

HV: 6 közepes formához

  • 250 g tehéntúró
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 32 g vaníliás cukor
  • 30 g porcukor
  • 200 ml habtejszín

A túrót én turmixolom, igen turmixolom. Kemény meló, de még mindig egyszerűbb mint áttörni szitán. Szóval krémesre turmixoljuk a túrót.

Adjuk hozzá a citrom háját, levét, vaníliás cukrot és a porcukrot is. Keverjük el, én ezt is a mixerrel teszem. Majd ha nem szeretnénk citromhéjakat látni a mousseban akkor a szita nem maradhat el. Passzírozzuk át szitán is. Én megtettem, hiszen teljesen egynemű, sima felületet szerettem volna, de ez nem kötelező.

A tejszínből verjünk kemény habot. Most jön a kihívás része:-) mert nagyon finom mozdulatokkal, egy kisebb adag tejszínt forgassunk bele a túróba. Igyekezzünk ne összetörni a habot.

Ha kész az első adag, itt már egy jóval könnyedebb túrót kaptunk, mehet bele a maradék tejszínhab és óvatosan forgassuk össze.

Töltsük formába, én mini mousse formát választottam, egyrészt mert baromi praktikus nekem, hiszen a fagyóban el van magában is:-) így ha bármikor desszertet ennék csak kiveszek egyet belőle.

Ezzel a formával dolgoztam, és nem nem a túró mousse van benne, elfelejtettem fotózni közben:-)

4-5 óra fagyasztás és kész is van. Szerintem kevesebb is elég, hiszen itt egy tömörebb mousse alapunk van, de biztosra mentem inkább.

Meseszép fehér színe van, és valami hihetetlen finom íze. Krémes, lágy. Ha nyáron esszük akkor bátran akár a fagyasztóból is kerülhet az asztalra, hiszen akkor egy jeges desszertet kapunk, ha pedig mousse formájában kívánjuk tálalni akkor azért adjunk elég időt hogy kiengedjen, és krémes állagot kapjon, ez a hűtőben -sima hűtőben- kb 1 óra.

Nem, nem titkolok el semmit, lentebb találod a kész desszert elkészítését, hiszen Rákóczi túrós lett újragondolva:-)