Francia desszertek · Különlegességek

Mango cremeux, vagyis mangó krém:-)

A krémekből vagyis a cremeux-ok elég sokfélék lehetnek, egyszerűen krémek amik más-más technológiával készülnek.

Készítettem már csokisat-nagyon finom és stabil állagú- és most egy gyümölcsöset találtam.

Én nagyon örülök, hogy rátaláltam erre is, hiszen nekem az első iylen típusú krém után annyi ülepedett le, hogy a cremeux -krém- az tej, tejszín és csoki keveréke. Nos nem:-)

A mangó krém iszonyat finom, de érett, nem éretlen és nem túlérett mangó kell hozzá. A pont érett mangó adja azt az ízt amitől igazán finom lesz. Az éretlen savanykás még a túlérett pedig már fura mellékízzel bír. Én az Aldiban lőttem am últkor igen kedvező áron, félig érettek voltak, viszont 2-3 nap alatt gyönyörűen megértek és már használhatóak voltak.

Ez a mennyiség attól függően elég, hogy mire hazsnálod:-) Én töltöttem vele tartot és az új sablét is. Szóval nem egy giga mennyiség, de ha pici dolgokba töltöd elég sok. Kb 200 g a vége.

HV:

  • 270 g mangó püré
  • 100 g tojás
  • 90 g porcukor
  • 2 db lap zselatin
  • 30 g puha vaj

Elkészítés:

A mangó pürét melegítsük fel egy edényben, gyorsforralóban 90 fokra.

A tojást és a cukrot keverjük el, nem kell habosítani csak keverjük el.

A mangó pürére öntsük rá a tojásos keveréket folyamatos keverés közben. Kötelező lesz keverni, hiszen nagyon meleg és nem rántotta a cél. Ha összekevrtük főzzük ismét, és most 87 fokig. Igen kötelező a hőmérő használata.:-)

A zselatint áztassuk hideg vízbe, ha megszívta magát akkor nyomkodjuk ki és adjuk a püréhez, keverjük el alaposan. Végül mehet hozzá a vaj is. Keverjük el.

Mivel ez a kész, meleg állapotában nem túl sűrű krém, én pedig majdnem azonnal hazsnáltam volna, ezért egy jó trükk ha te is így jársz:-)

Egy nagy edénybe egy raklap jégkocka és ebbe az edénybe állítsd bele a pürés edényt. Irtó gyorsan hűl és köt a krém. Viszont figyeld folyamatosan, mert ha megköt a zselatin akkor azt már nehéz lesz használnod.

Ha készen van a krém, szép, krémes de már stabil az állaga lehet is vele dolgozni.

Gyönyörűen csillog és stabil az állaga

Én ezt a tartot megtöltöttem egy kis mangó pürével is, ami viszont gyömbért is kapott ízesítésnek:-)

És nem is én lennék ha ezt a krémet nem hazsnáltam volna még valahová:-)

A mangó és a málna nagyon jó páros, nyugodtan lehet őket szettben használni:-) A mangó édeskés a málna savanykás gyönyörűen kiegészítik egymást.