Francia desszertek

Sablé breton, a kedvencem

A sablé soakk számára ismerős. Én egy cukrásztól hallottam a meglepő mondatot, miszerint sablé tésztából sokféle van:-) Tényleg, bszki:-) És tényleg. Én készítettem már roppanósat a trendi tortához, készítettem már kekszes állagút tortácskához -erről később írok majd- és most egy új reci, ami mindent felülírt.
Egy igazán finom és izgalmas állagú tésztánk lesz, mármint a sütés után persze:-)

Puha is de közben van roppanása, és nagyon finom az íze. Ez nem egy tepsis változat, ide forma kell, mert elég folyós, nem egy gyúrható, kiszaggatható tészta lesz belőle ha bekeverjük.

A recit itt találtam és nem is módosítottam rajta semmit.

A hozzávalók egy ekkora formához:

  • 120 g puha vaj
  • 90 g porcukor
  • nagy csipet só
  • 5 ml vanília paszta
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g liszt
  • 10 g sütőpor

Irtó könnyű készítése, érdemes akár nagyobb adagot is készíteni, hiszen a fagyasztóban vidáman eltartható 2-3 hétig is.

A vajat, porcukrot habosítsuk ki. Adjuk hozzá a vaníliát és a tojások sárgáját. Keverjük krémesre.

A lisztet, sót, sütőport szitáljuk össze.

A vajas keverékhez adjuk hozzá a lisztes keveréket és keverjük el alaposan. Én robotgéppel dolgoztam végig, így gyorsabb.

Tegyük formába és 180 fokra előmelegített sütőbe -alsó-felső állásban- süssük szép arany színűre ez kb 15-20 perc, sütő függő.

Hagyjuk a formában kihűlni, majd mivel nem negedi el magát túl könnyen a formától:-) én műanyag spatulával az oldalát mindegyiknek megfeszítettem, így már kijöttek szépen.

Az hogy a közepe beesik, nem nem gond:-)m Hiszen ide tudjuk betölteni a krémet, gyümölcsöt bármit amit szeretünk.

Puha, omlós és roppanós állaga van, na meg nagyon finom 🙂

Én egy finom mangó krémmel, friss mangóval és málnával szervíroztam.

A mangó krém receptjét itt találod.