hírek

Cannoncini ribizlihabbal

Ez egy igazán gyors desszert, főleg ha bolti tésztával dolgozunk. Én is szoktam használni bolti levelest, hiszen egész jó, és azért a jó leveles készítése elég időigényes. Ma a cannoncinit készítjük el, ami egy híres olasz desszert. Én ribizlihabbal töltöttem és pisztáciával szórtam. Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerűen készíthető.

Eszközlista:

  • csúcsos roló forma-ha nincs nem gond, alufóliával is megoldható
  • habzsák
  • 1M dekorcső

Hozzávalók: 10 db-hoz

  • 1 csomag levelestészta / Lidl/
  • 150 g ribizli-mirelit is lehet
  • 40 g kristálycukor
  • 2 db zselatin lap
  • 150 g mascarpone / Lidl laktózmentes/
  • 30 g porcukor
  • csipet fahéj
  • csipet só
  • 120 ml habtejszín

pisztácia és porcukor a szóráshoz

A habbal kezdjünk, hiszen hűlnie, dermednie kell.

A ribizlit a kristálycukorral, sóval és fahéjjal főzzük fel, turmixoljuk le és szűrjük át, hiszen a pici magvakra, héjra nincs szükségünk. Tegyük vissza a tűzre nagy lángra, kicsit sűrítsük be. Redukáljuk.

Közben áztassuk be a zselatint hideg vízbe. Ha megduzzadt nyomkodjuk ki és adjuk a forró ribizlihez. Keverjük el alaposan, most már ne forraljuk tovább ribizlit. Hagyjuk hűlni, ha van rá lehetőség akkor tegyük hideg helyre, gyorsabban fog lehűlni, így tudunk tovább dolgozni.

A mascarponét a porcukorral habosítsuk ki.

A ribizlis alap ha hideg akkor hozzá is adhatjuk a mascarponéhoz.

A habtejszínből verjünk kemény habot.

A ribizlis keverékbe a tejszínhab felét forgassuk bele óvatosan, majd a maradékot is adjuk hozzá. Töltsük habzsákba és tegyük hűtőbe.

A tészta. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, légkeverésen.

A bolti tésztával túl sok dolgunk nincs. Csomagoljuk ki és vágjuk éles késsel 3 cm széles csíkokra. Hosszában vágjuk a csíkokat, így szép hosszú tésztákat kapunk.

A formát nem kell előkészíteni, hiszen szépen rátapad a tészta. A hegyes végénél kezdjük a tésztát feltekerni. Csípjük picit össze a végét és kezdjük el szorosan feltekerni, úgy hogy a tészták fedjék egymást kb 2-3 mm felületen.

Ha nincs ilyen formánk akkor alufóliából tudunk hajtogatni. Egy nagy darab, kb 30-40 cm fóliát vágjunk le és hosszában hajtsuk ketté. Most ismét hajtsuk ketté hosszában, így egy kis téglát kapunk. Ennyi réteggel már szép tartása lesz a rögtönzött formánknak. Most jön a lényeg.
Az egyik csücskén a fóliát csípjük össze, így van egy fél háromszögünk. Így a tölcsérünk első része meg is van. Most már csak fel kell tekernünk, úgy hogy a kezünket tegyük bele a félkész tölcsérbe, hogy az tudja tartani a formáját. Tekerjük fel teljesen, olyan mintha papír habzsákot hajtogatnánk, csak ez egyszerűbb. A végén ha kész a roló forma, a felső részén nagy fólia darab marad ki, ezt hajtsuk be a tölcsérbe, így stabil lesz a forma.

Erre is ugyanúgy tekerjük fel a tésztát mint a fém formára. Annyira azért figyeljünk, hogy ez fólia, óvatosabban tekerjünk.

Kenjük le felvert tojással. Tegyük előmelegített sütőbe 200 fokra, légkeverésre és kb 15-20 perc alatt süssük készre.
TIPPEM
A feltekert tésztát úgy tegyük a sütőre, hogy a tekerés befejezése az a tepsire nézzen, különben leeshet a formáról a tészta. Tehát az utolsó illesztés tészta az lefelé a sütő felé nézzen.

Hűtsük ki.
Töltsük meg a formákat a ribizlihabbal, az 1M dekorcső azért kell, mert szebben lehet lezárni a krémet, ami kilátszik a süteményből. Könnyű a töltés, hiszen egyszerűen bedugjuk a habzsákot a tölcsérbe kb a feléig és megnyomjuk a habzsákot. Folyamatosan húzzuk kifelé a habzsákot ahogy nyomjuk bele a habot. A végén pedig kicsit mozgassuk meg a habzsákot, így lesz a kis “fodros” minta.

Szórjuk meg pisztáciával a habot és porcukorral a tölcsért.

Nagyon finom, roppanós tészta, könnyed habbal ami ráadásul savanykás, isteni desszert.

HIBALEHETŐSÉG:

A tészta leesik a formáról. Nem tekerted elég szorosan, illetve nem figyeltél arra, hogy legyen a tekerésnél átfedés a tészták találkozásánál.

Hirdetések