hírek

Csokoládés pite

Könnyű, gyorsan elkészíthető édességet hozok most. Kezdőknek is ajánlom, hiszen tényleg egyszerű a készítése. Maga a tészta sem igényel szaktudást a krém pedig igazán könnyedén készíthető.
Akik kóstolták mindenki a receptet kérte. A csokoládé ízesíthető a szezonnak megfelelően, vagyis tavasszal akár citrommal, vagy áfonyával, eperrel. Télen pedig a klasszikus karácsonyi fűszerek kaphatják a főszerepet.

Eszközlista
hagyományos pite forma

HV: Tészta

  • 150 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 tojás
  • 280 g liszt
  • csipet só

Krémhez:

  • 150 g étcsokoládé
  • 150 ml habtejszín
  • 30 g vaj
  • 20 g porcukor
  • csipet fahéj
  • csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat, porcukrot, sót habosítsuk fel. Adjuk hozzá a tojást és jól dolgozzuk el. Adjuk hozzá a lisztet. Egy darabig fakanállal keverjük aztán használjuk a kezünket. Szépen össze fog állni, akkor jó ha minden tészta leválik a kezünkről és egy nagy gömböt tudunk gyúrni belőle. Ha kész, akkor fóliába csomagoljuk és mehet a hűtőbe 20-30 percre pihenni.

Ez a tészta klasszikus pite tészta, vagyis omlós. Ez nem tart tészta. A töltésnél figyelnünk kell, hogy túl lágy krémmel ne töltsük meg, hiszen megbontja a tésztát a krém.

A formát nem kell előkészíteni, mert vajas a tészta, nem fog beleragadni ne aggódj. A tésztát nyújtsuk ki kb 3-5 mm vastagságra. Én feltekertem a sodrófára mert így könnyebb beletenni a formába a tésztát. Szépen igazgassuk el a tésztát, a felesleget pedig ha fém formánk van akkor menjünk át sodróval a szélén, ha szilikon mint nekem, akkor éles késsel húzzuk le a felesleges tésztát.

Ez a tésztát elő kell sütni, mert ez pite tészta. Ha nincs lesúlyozva akkor felpúposodhat a sütés közben.  Illetve érdemes az elősütés után lekenni tojásfehérjével, vagy sárgájával és így sütni még 5 percet. Ezze záróréteget képezünk a tésztát, így már lehet könnyedebb, szaftosabb, lédúsabb krémmel is tölteni, mert nem áztatja el a tésztát.

Sütőpapírral béleljük ki a tésztát és süssük elő vakon, vagyis tegyünk a sütőpapírra valamilyen nehezéket. Én sárgaborsót tettem bele. Mehet is az előmelegített sütőbe 15 percre. 15 perc után vegyük ki a nehezéket, kenjük át fehérjével a tésztát -így egy záróréteget képezünk a tészta és a töltelék közé- és süssük még 5 percig, hogy szép színt kapjon a tészta. Hagyjuk hűlni.

Közben készítsük el a krémet.

A tejszínt melegítsük fel a fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral. Ha meleg akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felkockázott étcsokoládét. Keverjük jól el, fel kell hogy olvadjon az összes csokoládé. A végén adjuk hozzá a vajt, ettől fényesebb lesz.
Én kihagytam egy elég fontos lépést:-( A kém ha kihűlt érdemes áthabosítani, mert így még könnyedebb, habosabb lesz a csokoládé  krém. Én ezt kihagytam aminek az eredménye, kissé kemény krém lett.

A kihűlt tésztába én beleöntöttem a még langyos csokoládé krémet és irány a hűtő.

Díszíteni tejszínhabbal, fahéjjal, csokoládéval, gyümölccsel.. bármivel lehet.

Remélem te is kipróbálod:-)

csokolades_pite_recept_tortaiskola-5 csokolades_pite_recept_tortaiskola-6

Hirdetések

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..