hírek

Ribizli tart, vaníliás namelakával

A recept története igen egyszerű. A könyvemet “sütöttem” igen sütöttem, hiszen mindent lesütöttem, befotóztam és az időbe tellet. Viszont a kisfiammal megbeszéltem, hogy kérek időt, gyors leszek. Ő hagyott nekem kettő héten keresztül minden nap délelőtt időt a sütésre, így elkészültem mindennel.
Mikor befejeztem, megkérdeztem, hogy milyen édességet szeretne. A válasz azonnal egy kérdés volt. ” Bármit választhatok?”
Igen, bármit. Így az ő kérésére készült el a ribizli tart.
Előzményként azért érdemes tudni, hogy a könyvben szereplő egyik desszert éppen ribizli és fehércsokoládé amit kóstolt is és nagyon ízlett neki.
Igazi nyári desszert, a ribizli savassága szépen harmónizál a namelaka édességével. Krémes állagok, roppanós tésztában.

Eszközlista:

  • 5 cm-es spirál forma / Écsy Kft , Foodpack /
  • tart forma / Écsy Kft , Foodpack /
  • habzsák
  • olló

Hozzávalók 6 db tarthoz

Tart tészta:

  • 56 g vaj
  • 42 g porcukor
  • 1 g só
  • 14 g darált dió
  • 23 g tojás
  • 110 g liszt / BL55/

Namelaka:

  • 315 g fehér csokoládé / Callebout/
  • 150 g tej
  • 3 db zselatin lap
  • 300 ml habtejszín
  • 1/2 vanília rúd
  • 2 g só
  • 1 lime leve

Ribizli zselé:

  • 500 g ribizli
  • 20 g vaníliás cukor
  • 100 g kristáylcukor
  • 1 citrom reszelt héja

Friss ribizli és csokoládé a dekoráláshoz

A namelakával kezdjük, hiszen a dekoráció is ezzel készül.

A tejet forraljuk fel a vanília rúddal. Közben áztassuk hideg vízbe a zselatint. Ha tej felforrt adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint. Keverjük el. Vegyük ki a vaníliát.

Adjuk hozzá a csokoládét -felaprítva- és keverjük el.

Végül a tejszínt öntsük rá, sózzuk és ízesítsük a lime levével. és botmixerrel dolgozzuk simára.

A spirál formát töltsük meg a namelakával és tegyük fagyasztóba 2-3 órára -23 fokra.

120 ml namelakát töltsünk habzsákba, tegyük be a hűtőbe.

Készítsük el a tart tésztát.

Mindent tegyünk egy habüstbe és a keverőlapáttal dolgozzuk simára. Tegyük hűtőbe 30 percre.

Pihenés után nyújtsuk 2-3 mm vékonyra kettő sütőpapír között a tésztát és tegyük ismét hűtőbe 30 percre.

A formákkal szúrjuk ki a tésztát, béleljük a formát és szélezzük is le. Szurkáljuk meg alaposan és tegyük vissza a hűtőbe 30 percre.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső állásban középre helyezve 18-20 perc alatt süssük készre.

A ribizli zselé a következő.

A ribizlit forraljuk fel a vaníliás cukorral és a kristáylcukorral. Ízesítsük a citrom héjával. Turmixoljuk le és passzírozzuk át. A híg ribizli lét forraljuk be. A ribizli pektin tartalma szépen behúzza.

A tart összeállítása.

A tartok aljába öntsünk 1mm vastagon namelakát, tegyük hűtőbe 10 percre.
Töltsük meg ribizli zselével a tart tésztát a 3/4-ig.
Erre öntsünk namelakát és tegyük hűtőbe 15 percre.

Ha kihűlt, megdermedt kellően a namelaka a tart tetején akkor díszítsük a spirálokkal.

A habzsákba töltött namelakával díszítünk tovább. Egyszerű trükk. A habzsákot vágjuk ki, 3-4 mm kört kell kapnunk. Ezzel a formával fogjuk elárni a dekorációt. Oldalról tartsuk a habzsákot a tart széléhez és határozott mozdulattal nyomjunk egyet. Egy kis galuska formát kapunk.

Friss ribizlivel és csokoládé ágacskákkal díszítsük.

Hirdetések