hírek

Ekler

Az ekler bár nem éppen a nehéz technikás feladatok közé sorolható, azért van benne nehézség. mennyi tojást adjunk hozzá, mikor jó a tészta, de a legelején is akad már kérdés, meddig pirítsuk. Nem nehéz. Megosztom az összes eddigi tapasztalatomat és hozok egy olyan receptet amit ha betartasz, neked is sikerülni fog elsőre. Az ekler tölthető szinte bármivel, lekvárral, chutney-val, krémekkel….többféle betéttel, én imádom.

Elkészítési idő: 120 perc

Eszkösz lista:

  • habzsák
  • dekorcső
  • silplat lap / Écsy Kft/

Hozzávalók: 20-30 db-hoz

  • 100 g tej
  • 100 g víz
  • 2 g só
  • 2 g kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 110 g liszt / BL55/
  • 200 g tojás

Elkészítés.

A sütőt melegítsük elő 230 fokra alsó-felső állásban.

A tejet, vizet, sót, cukrot és a vajat melegítsük fel, a vaj olvadjon el a cukorral és a sóval.

Adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk. Akkor jó ha minden vizes sistergés megszűnik, vagyis megpirítottuk a tésztát. Itt vesszük ki a nedvességet a masszából, így lesz szép ropogós végeredményünk.

A jól égetett tészta elválik az edény falától, szép egynemű textúrája van.

A tojásoka tegyesével adjuk hozzá, mindegyik tojással jól kidolgozva az alapot. Kekszlapáttal dolgozzunk.

Töltsük habzsákba- használhatunk kör vagy csillag csövet is, a végeredmény változik majd, vagy sima felületű vagy bordás eklerünk lesz.

Silplat lapra nyomjuk ki a fánkokat.

Fröcsköljük meg vízzel és tegyük be a sütőbe.
Azonnal csökkentsük a hőfokot 170 fokra. 20 perc sütés következik.

20 perc elteltével nyissuk ki a sütőt, engedjük ki a gőzt és azonnal csukjuk is vissza, újabb 20-25 perc sütés következik. Ez legyen gyors mozdulat, az égetett tészta nem kedveli a nagy hőingadozást, viszont a párát el kell távolítanunk. Gyorsan kinyit és be is csuk.

Ha kész akkor kapcsoljuk le a hőt és résnyire nyitott ajtónál hűtsük ki a fánkokat.

A jó ekler vagy égetett az kívül roppan, belül nagy lyukak, ezek a főbb jellemzői.

Az égetett tészta ahány ország annyi recept, én a francia változatot készítem. Többféle méretben, formában készíthető, így más lesz a nevük.

Ötlet, akár chutney-val is tölthető.

Vagy egészen új alapokra helyezve, mousse kerülhet az alapra.

Hirdetések