hírek

Pisztácia-málna tart

Igazi hétvégi nasi, gyorsan elkészíthető és állnia sem kell sokáig ennek a tartnak. Finom pisztácia krém és friss málna, ez mindig jó páros. A füge nem csak dekoráció, hanem egy kis extra ízt is ad az édességhez.

Mondhatni egészséges desszert, hiszen joghurttal és mézzel készül. Ha szereted a különleges ízeket akkor bátran lehet fűszerezni még kardamommal, rózsavízzel…bármi ami a pisztáciához mehet.

Eszközlista:

  • 20 cm-es pite forma

Elkészítési idő: 1-2 óra

Hozzávalók:

Kakaós pite tészta: 2 adag

  • 160 g liszt
  • 3 g keserű kakaópor
  • 1 nagy csipet só
  • 100 g vaj
  • 63 g porcukor
  • 20 g mandula liszt
  • 23 g tojás / 1/2 tojás/

Pisztácia krém:

  • 180 g pisztácia
  • 200 g görög joghurt
  • 100 g méz
  • 50 g fehér csokoládé
  • 80 g habtejszín
  • 4 db zselatin lap

friss málna 150 g, 50-60 g málna a dekorhoz, pisztácia a díszítéshez és friss füge, szintén a díszítéshez

Elkészítés.

A pite.

Lisztet, kakaóport, porcukrot, sót, mandulalisztet szitáljuk össze egy tálba.

A vajjal morzsoljuk el a szárazanyagokat. A tojást is adjuk hozzá és gyúrjuk össze. Ragacsos tésztát kapunk. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára.

Kettő sütőpapír között nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. Vegyük le a felső sütőpapír réteget. A sütőpapírral emeljük a formába, nyomkodjuk bele. A tetejét szélezzük le. Nem gond ha elszakad, hiszen kipótolható tésztából a hiányosság. Szurkáljuk meg villával alaposan.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Hagyjuk a formában kihűlni.

A tészta egy nagyobb adag, a maradékot fagyasztóban 2-3 hétig tárolhatjuk.

A krém.

A pisztáciát aprítóval daráljuk krémesre. Paszta állagot kell kapnunk, elég sok idő. Akkor sincs gond ha kicsit darabos marad, így lesz textúrája a krémnek.

A joghurtot, mézet keverjük össze. Adjuk hozzá a pisztácia pasztát. Keverjük át.

A fehér csokit olvasszuk fel. Adjuk hozzá a joghurtos alaphoz.
A tejszínt forraljuk fel, adjuk hozzá a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Adjuk hozzá ezt is a keverékhez.

Összeállítás.

A tart aljába a friss málnákat szórjuk szét. Akár el is felezhetjük. Erre öntsük rá a krémet. Tegyük hűtőbe 30-40 percre, vagy fagyasztóba 20 percre.

Ha megkötött a krém, díszítsük a friss málnával, pisztáciával és fügével. Ha van a kertben mézvirág azt is használjuk.

Hirdetések