hírek

Füge tart, sütés nélkül

Egy igazán gyors desszertet hozok ma nektek. A kertemben érik a füge, minden nap kapok egy pár igazán finom, zamatos szemet. A füge egzotikus gyümölcs, így a pisztácia, méz és szegfűszeg kötelező volt, hogy használjam. És nem is bántam meg, hiszen nagyon finom sütemény készült.

A sütőt nem kapcsoljuk be, és az egész tortácska 30 perc alatt el is készül. Citromos morzsa, lime-al ízesített mascarpone hab és rengeteg pisztácia és füge, ennyiből áll a mai desszertünk.

Igazi őszi desszert, különleges ízvilággal. Kezdőknek is javaslom.

Eszközlista:

  • 20 cm-es klasszikus pite forma

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

Morzsa:

  • 250 g mézes keksz / LIDL/
  • 100 g vaj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja

Mascarpone hab:

  • 300 g mascarpone
  • 100 g habtejszín
  • 120 g méz
  • 100 g porcukor
  • 1 lime leve és héja

400-500 g Füge, 150 g pisztácia és 20 g méz és 1 db lime héja

Elkészítés.

Morzsa.

A morzsához a kekszet törjük apróra, morzsává. A vajat olvasszuk meg. A citromhéjat és a szegfűszeget adjuk a morzsához, majd a vajat is és keverjük el.

A formába töltsük bele és nyomkodjuk le alaposan. Én pohár talpával szoktam, így egyenletes rétegben jut mindenhová a morzsából. A forma szélére is húzzuk fel a morzsát és nyomkodjuk alaposan meg.

Tegyük fagyasztóba 15 percre.

Mascarpone hab.

A mascarponét, habtejszínt, mézet, porcukrot, lime levét és háját habosítsuk ki. Szép laza, de jó tartású habot kapunk.
Kóstolj kérlek, hiszen ez az én ízvilágom, illetve a lime méretétől és lédússágától függ a savas íz.

Összeállítás.

A morzsa alapra fektessük a felszeletelt fügét. Körbe, mindenhová. Szórjuk meg apróra vágott pisztáciával. Kenjük rá a mascarpone habot.

A maradék fügét negyedeljük és így dekoráljuk vele a süteményt. Szórjuk meg a maradék pisztáciával és csorgassuk meg mézzel. A lime héját reszeljük le és szórjuk meg vele a süteményt. Mézvirágot is használhatunk dekorációnak.

A tortácska könnyedén kicsusszan a formából, hiszen a fagyasztóban töltött idő alatt a keksz annyira visszakeményedik, hogy szépen megtartja magát.

Hirdetések