hírek

Japán sajttorta, kihagyhatatlan recept!

Egy különleges habos, “recegős” sajttorta a japán sajttorta. Magában is nagyon finom de egy kis szósszal vagy akár lekvárral is őrületes jó. Frissen az igazi, érdemes azonnal, “melegében” elfogyasztani, másnapra kicsit bekeményedik.
Nagyon izgalmas sütni, de igényel tapasztalatot bőven, mert elrontható.

Sajtból csak a keményebb típusú mascarponét válasszuk, ez az alap. Én a Lidl-ben veszem, az elég kemény.
Én imádtam azt a részét mikor kivettem a formából és remegett az egész torta. Nagyon izgalmas.

Eszközlista:

  • 20 cm-es átmérőjű magasfalú forma-ebben sütünk
  • 25 cm-es forma-ezt használjuk a gőzöléshez

Elkészítési idő: 1-2 óra

HV: 20 cm-es kör formához

  • 250 g krémsajt / Lidl mascarpone, vagy Philadelphia/
  • 6 tojássárgája
  • 70 g kristálycukor
  • 60 g vaj
  • 100 ml sűrített tej /sűrű, konzerv/
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 60 g liszt / Bl 55/
  • 20 g keményítő /kukorica/
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A fehérje részhez:

  • 6 tojásfehérje
  • 70 g kristálycukor
  • egy nagy csipetnyi borkősav

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Alsó-felső állásban.

A formát készítsük elő. Formaelválasztóval kifújtam és most körbe sütőpapíroztam:-) Az aljára külön kör, a forma szélére pedig csíkokból vágtam papírt.

Kikeverés.

A krémsjatot, vajat és a cukrot vízgőz felett melegítsük össze. Addig melegítsük amíg teljesen sima állagot kapunk, közben habverővel keverjük.

Vegyük le vízgőzről és adjuk hozzá a 6 tojássárgáját, habverővel keverjük tovább. Szépen elegyedik.

Adjuk hozzá a sűrített tejet , citromhéjat, cirtomlevet, vaníliáscukort, sót, keverjük át.

Keverjük bele a keményítővel elkevert liszt is.

Tegyük hűtőbe.

Fehérje.

A fehérjéket kezdjük el habosítani, mikor már opálos a fehérje adjuk hozzá  a cukrot és a borkősavat, verjük kemény habbá.

A fehérjehabból egy keveset tegyünk a sajtos keverékhez, lazítsuk fel vele. Adjuk hozzá az összes fehérjehabot és finom, nagyívű mozdulatokkal keverjük bele.

A kész tésztát öntsük az előkészített formába, kicsit csapkodjuk a munkalaphoz a formát.
Állítsuk bele a nagyobb formába a tésztával teli formát és öntsünk annyi vizet a két forma közé hogy kb 2 cm magas legyen a víz.

Tegyük be a sütőbe.

Sütés.

Az első etap 200 fokon 15 perc. Szép aranybarna színt kap a teteje.
A második etap, 160 fokon 30 perc.  Elkezd megnőni:-)

Ha lejárt a sütési idő akkor KAPCSOLJUK LE A SÜTŐT  de NE NYISSUK KI AZ AJTAJÁT! 20 percig hagyjuk benn a piskótát.

Ha lejárt a 20 perc, vegyük ki a sütőből a tortát, emeljük ki a vizes formából és tegyük még vissza a sütőbe a tortát. Most már nem kell vízfürdő!

Ha ez az idő is lejárt, nyissuk ki a sütő ajtaját és még 30 perc pihenő következik.

Még mindig forró a torta, de már bátran lehet hűteni. Akár kintre tenni ha hideg van, vagy keressünk olyan helyet ahol hűvös van.

Ha áthűlt akkor vegyük ki a formából és rácson hűtsük még. Vigyázat, nagyon izgága a torta.

Készísünk hozzá savanykás szószt, pl erdeit , vagy ha már nincs kedvünk, akkor ott a jó baracklekvár, isteni volt vele:-)

Hirdetések