hírek

Amarena torta

Aki evett már amarena meggyet, tudja miről fogok beszélni, aki nem kóstolta még azonnal kóstolja meg.
Finom savanykás, telt ízű gyümölcs, remek mousse alap.
A tortácskában egy amarena mousse, amarena befőtt és egy bár keksz alap, de az különleges csokoládéval készült. A cacao barry haiti csokoládéjával fogtam össze a kekszet. Igazi különlegesség lett ez így a javából.
Könnyed mousse, ropogós alap, isteni. Sütés nélkül készül.
Kezdőknek is ajánlom.

Eszközlista:

  • tortagyűrű
  • acetate fólia / Food Pack/
  • habzsák

Elkészítési idő: 3-4 óra

Hozzávalók: 1 db 16 cm-es tortához

Keksz alap:

  • 250 g mézes keksz
  • 80 g étcsokoládé
  • 50 g vaj

Amarena mousse:

  • 150 g amarena szirup
  • 50 g kristálycukor
  • 30 g citromlé
  • csipet só
  • 4 db zselatin lap / LIDL/
  • 200 g görög joghurt
  • 250 g habtejszín

Csokoládé mousse:

  • 50 g étcsokoládé
  • 20 g habtejszín
  • 30 g habtejszín

Habcsók:

  • 1 db tojásfehérje
  • 30 g kristálycukor
  • 20 g porcukor

Chantilly:

  • 50 g habtejszín
  • késhegynyi vanília mag

Amarena meggy, -a díszítéshez is- / LIDL/, lila cukor kristály / Ázsia Bt/

Elkészítés.

Keksz alap.

A csokoládét és vajat olvasszuk fel. A kekszet törjük morzsává.
Keverjük össze az alapokat.

Készítsük elő a formát. 16 cm-re húzzuk a gyűrűt.
Egy kis tepsi aljába tegyünk sütőpapírt, erre állítsuk rá a keretet. Béleljük ki a formát acetate fóliával.
A kekszet öntsük a formába és egy kis pohárka segítségével nyomkodjuk szét a kekszet a formában, úgy hogy rusztikusan húzzuk fel a forma oldalára is.
Tegyük fagyasztóba 30 percre.

Amarena mousse.

A szirupot, cukrot, citromlevet forraljuk fel.
A zselatint áztassuk hideg vízbe, nyomkodjuk ki és adjuk a keverékhez.
A joghurtot is keverjük bele.
Végül a habbá vert tejszínt is forgassuk bele.

Összeállítás.

A tortagyűrűbe a kekszre halmozzunk körbe amarena meggyet. Szorosan tegyük egymás mellé.

Öntsük rá a mousse-t.
Itt eldönthetjük, hogy fagyasztóba tesszük vagy sima hűtőben hűtjük le.
A fagyasztóba tett mousse oldala simább, szebb felszínű, a sima hűtőben kidermesztett mousse oldala kicsit “ragyás” mint az enyém is, Spatulával elsimítható de nem lesz nyílegyenes felület.
Ha a fagyasztót választjuk akkor 2-3 órára tegyük be.
Ha a hűtőt választjuk akkor 1 napra tegyük hűtőbe.

Csokoládé mousse.

A 20 g habtejszínt melegítsük össze a csokoládéval. Olvasszuk fel.
Végül keverjük bele a kemény habbá vert tejszínt.
Tegyük edénykébe és a fagyasztóban 1-2 órát hűtsük.

Habcsók.

A fehérjét kezdjük habosítani, majd mikor opálos adjuk hozzá a kristálycukor felét. Habosítsuk, majd adjuk hozzá a maradék kristálycukrot.
Mikor már majdnem készen van akkor a porcukrot is adjuk hozzá.

Nyomjuk habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire és 90 fokon 2 órát szárítsuk.

Chantilly.

A tejszínből a vaníliával verjünk kemény habot.

Dekorálás.

A kész tortát vegyük ki a keretből. Díszítsük habcsókkal. A csokoládé mousse-ból kis kanalak segítségével készítsünk galuskákat.


Mártsuk forró vízbe a kanalakat és egy kis adagot -mintha grízgaluskát készítenénk- tegyük egyik kanálból a másikba, lefelé szorító mozdulatokkal. Minden galuskánál tiszta, forró kanalat használjunk.

Díszítsük amarenával, amarena sziruppal és a cukor kristállyal.

Hirdetések