hírek

Áfonya mousse egy kis meglepetéssel

Friss, könnyed tortát hozok ma. Áfonya és málna- már a színek is csodásak, de az ízek mindent visznek. Savanykás ízvilágú mousse, gyömbéres áfonya zselé és mogyorós kakaós piskóta. Csodaszép ízvilág, amiben egy kis édesség, egy kis savasság, egy kis csípős is helyet kapott.

Könnyedén készíthető a torta, igazán nagy kihívások nincsenek benne. Azonban a glazúrozás és a csokoládé dekoráció már haladó tudást igényel.

Én nagyon jó sütést kívánok nektek <3

Eszközlista:

  • tortagyűrű
  • kis szív alakú szilikon forma / Food Pack/
  • 15 cm-es kerek torta forma
  • hőmérő
  • márványlap
  • spakli
  • habzsák
  • 4B dekorcső
  • piskóta rács

Elkészítési idő:

Hozzávalók: 15 cm-es gyűrűhöz

Habcsók:

  • 1 db nagy tojásfehérje / L méretű/
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g porcukor
  • csipet borkősav

Mogyorós piskóta:

  • 1 db tojás / L méret/
  • 31 g kristálycukor
  • 24 g liszt / BL55/
  • 7 g kakaópor / Holland/
  • 17 g étcsokoládé csepp / Callebout/
  • csipet só
  • 25 g törökmogyoró
  • 40 g kristálycukor

Málnás áfonya mousse:

  • 350 g mascarpone / Lidl/
  • 50 g görög joghurt
  • 1 citrom leve
  • 20 g vaníliás cukor
  • 80 g porcukor
  • 100 g áfonya befőtt / Lidl/
  • 20 g áfonyalé- a befőtt leve-
  • 60 g málnapüré
  • 5 db zselatin lap
  • 50 g habtejszín
  • 150 g habtejszín

Gyömbéres áfonya zselé:

  • 180 g áfonya befőtt
  • 90 g áfonyalé -befőtt leve-
  • 1 citrom leve
  • 20 g vaníliás cukor
  • 2 cm friss gyömbér
  • 1 g agar agar

Glazúr:

  • 70 g tej
  • 140 g habtejszín
  • 188 g kristálycukor
  • 50 g glükóz
  • 13 g keményítő
  • 5 g zselatin lap
  • 5 g titánium dioxid
  • pink és lila ételfestékpor

Csokoládé dekoráció:

  • 30 g fehér csokoládé
  • 1 g kakaóvaj
  • 2 g titánium dioxid

Elkészítés.

Habcsók.

A tojásfehérjét kezdjük el kihabosítani, mikor opálos adjuk hozzá a kristálycukrot. Habosítsuk ki szinte teljesen. habos, csúcsos állagot kell elérnünk.

Adjuk hozzá a porcukrot és készítsük el a habcsókot. Fényes, stabil, csúcsos de flexibilis habot kell kapnunk. Végül a borkősavat is adjuk hozzá, itt már kézi habverővel dolgozzunk.

Töltsük habzsákba, amit a 4B dekorcsővel szereltünk. Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk a habcsókokat és 90 fokon, légkeverésen szárítsuk 2 órát.

Mogyorós piskóta.

A törökmogyorót pirítsuk meg sütőben, 180 fokon 8 perc alatt. Aprítsuk fel aprító segítségével, majdnem morzsa állagúra.

A cukorból készítsünk karamellt.
Keverjük bele a mogyorót és azonnal forrón terítsük el zsírpapíron. Hagyjuk száradni.

Ha kihűlt törjük apró lapokra.

A tojást és a cukrot habüstben, vízgőz felett melegítsük 50 fokosra, folyamatosan keverve. majd robotgéppel habosítsuk ki, a habüst hűléséig keverjük.

A lisztet, sót és a kakaóport szitáljuk össze. Adjuk 3 részletben a tojásos alaphoz. Finoman, nagy ívű mozdulatokkal forgassuk össze. A csoki cseppeket is keverjük bele.
A forma aljára öntsünk a masszából. Szórjuk meg a lapokra tördelt grillázzsal. Öntsünk rá újabb réteg tésztát és azt is szórjuk meg a lapokkal. Végül a maradék tésztát is öntsük rá.

160 fokon, alsó-felső állásban süssük meg 25-30 perc alatt.

A piskótát figyeld a sütés közben, mert a te sütöd nem úgy süt mint az enyém. Lehet rövidebb, de lehet hosszabb is a sütési időd. Ha nem ragad a fogpiszkálóra tészta akkor megsült a piskóta.

Málnás áfonya mousse.

A mascarponét, citromlevet, porcukrot, vaníliás cukrot és a görög joghurtot habosítsuk ki.

50 g habtejszínt forraljunk fel.
A zselatint áztassuk hideg vízbe, majd nyomkodjuk ki és adjuk a forró tejszínhez. Keverjük el és adjuk a mascarponés keverékhez. Habverővel dolgozzuk át.

Az áfonya befőttet és levet, a málnapürét keverjük bele a mascarponés alapba.

A 150 g habtejszínből verjünk kemény habot és forgassuk bele a mascarponés alapba.

A szív formába töltsünk mousse-t, de csak 2 db-ot. Tegyük fagyasztóba 1-2 órára.

Gyömbéres áfonya zselé.

Az áfonyalét, vaníliás cukrot, citromlevet, friss gyömbért -megpucolva- forraljuk fel.
Vegyük ki a gyömbért.
Adjuk hozzá az agar agart és forraljuk ki.
Végül keverjük bele az áfonyát is. Hagyjuk langyosra hűlni.

Összeállítás.

A tortagyűrűt húzzuk a lehető legkisebb méretre, ez 15 cm. Béleljük ki acetate fóliával a tortagyűrű magasságával egyező méretben.

A piskótát helyezzük a gyűrűbe.
A mousse-ból a felét töltsük rá. Tegyük fagyasztóba 30 percre.

A gyömbéres zselét kenjük rá a mousse-ra.
Öntsük rá a maradék mousse-t és tegyük vissza a fagyasztóba 4-5 órára.

Glazúr.

A tejet, habtejszínt, cukrot és a glükózt forraljuk fel.
Adjuk hozzá a keményítőt és habverővel keverjük el. Forraljuk fel, de nem kell besűríteni.

Töltsük át egy nagyobb, magas edénybe, adjuk hozzá a hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatint és a fehérítőt. Botmixerrel turmixoljuk át.
Igyekezzünk ne buborékosítani!

A glazúr 1/3 részét vegyük ki és még melegen adjuk hozzá a lila és a pink festéket, turmixoljuk át.

Ha glazúr tetején hűlés közben egy kis filmréteg jelenik meg, ezt szedjük le.

30 fokosan használjuk.

Csokoládé dekoráció.

A csokoládét temperáljuk. Melegítsük 40-45 fokosra. Márványlapon folyamatosan mozgatva hűtsük le 27-28 fokosra. Érdemes a csokoládé csomagolását megnézni, hiszen pontos temperálási útmutató van mindegyiknek az oldalán.

Melegítsük vissza az üzemi hőfokra, nálam ez 30 fokos volt.
Töltsük habzsákba a csokoládét.

Készítsünk elő egy nagy edényt, töltsünk bele hideg vizet és jégkockákat. A habzsákot vágjuk ki és csorgassuk a vízbe. Alakítsuk ki az ágakat, formákat. Ahogy megdermedt a csokoládé vegyük ki a vízből és sütőpapíron szárítsuk meg.

Dekoráció.

A szív alakú formákból az egyiket mártsuk meg a fehér glazúrban a másikat a lilában. Tegyük rácsra, és a fehérrel bevont formára öntsünk egy pici pinkes glazúrt is.

A kész mousse torát tegyük rácsra és öntsük le a fehér glazúrral.
Öntsünk rá a pinkes glazúrból, hagyjuk lecsorogni. Spatulával nyúljunk alá és köröket leírva, szedjük le a torta aljáról a felesleges glazúrt. Mikor már nem csöpög, akkor helyezzük át a tálalóra a tortát.

A szívecskéket is ahogy a nagy mousse-t, körkörös mozdulatokkal, spatula segítségével szedjük le a glazúrt az aljáról.

Helyezzük át a szívecskéket a tortára.

Díszítsük habcsókkal és a csokoládé ágakkal.

Hirdetések