hírek

Mézes krémes recept, isteni finom

Életemben nem sütöttem még mézes krémes, enni viszont már ettem és nagyon szeretem. Eljött az idő, hogy kipróbáljam, megsüssem én is.

Nagyon finom, és irtó gyorsan fogy, mert eteti magát rendesen:-) Én a kakaós öntetet jövőre lecserélem, vagy egyszerűen kihagyom, nekem túl sok lett így, és elviszi az ízét a süteménynek.

HV:

  • 500 g liszt /BL55/
  • 120 g porcukor
  • 100-150 ml tej
  • 45 g vaj
  • 30 g méz
  • 1 db tojás
  • 1 g szódabikarbóna

A krémhez:

  • 800 ml tej
  • 100 g búzadara
  • 240 g vaj
  • 170 g porcukor
  • pici vanília paszta
  • baracklekvár a töltéshez

A mázhoz:

  • 3 ek kakaópor /20-22%-os/
  • 100 g olvasztott vaj
  • 120 g porcukor
  • 2 ek tej

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük össze. Én a felolvasztott vajat -nem forró- tojást és mézet összekevertem, a tejet is hozzáadtam és így adtam hozzá a lisztes keverékhez. Összedolgoztam  kekszlapáttal.
Nekem elsőre pöpec lett, de sok múlik a liszten , tehát ha nagyon ragad akkor lisztezett deszkán gyúrd át.

Ha nagyon száraz a tészta a tej mennyiségével kezdj játszani.

Ha nagyon kemény a tésztád pici tejet adj hozzá és gyúrd át. A tészta állaga nagyon függ a lisztedtől, a tojásod méretétől.

Szép, sima felületűnek kell lennie a tésztának.

Formázzunk négy egyforma méretű cipót belőle, csomagoljuk be és irány a hűtő 30 percre.

Amíg a tészta pihen haladhatunk tovább. Készítsük el a krémet. Ez egy nagyon egyszerű grízes krém, isteni finom.

A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a darát és készítsünk tejbegrízt.

Tegyük félre, hűtsük ki teljesen.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tepsi tetejére tegyünk sütőpapírt.

Vissza a tésztához. Nyújtsunk vékony lapot az első tésztából.

Süssük 7-8 percig a tésztát, szép arany színe lesz. Hagyjuk a tepsin kihűlni. Talán ez a legrosszabb része, hiszen itt várnunk kell, hacsak nincs egy raklap tepsink:-)
Mindegyik lapot süssük meg.

Sütőpapírral együtt, egymáson hagytam teljesen kihűlni a lapokat.

Térjünk vissza a krémhez. A gírz kihűlt, nem lágy de nem is kemény állaga lett.
A vajat habosítsuk ki a porcukorral és a vanília pasztával. Ha szép habos akkor apránként adagoljuk a grízt a vajhoz.
Szép, majdnem fehér, nagyon habos és nagyon finom krémet kapunk.

A gyerkőcöm ott sündörgött körülöttem és kérdezgetett, Anya ez mi? Megkóstolhatom?
Hogy a viharba ne:-) Gyere kóstolj:-)

A krém olyan szinten finom, hogy kérte, kenjük meg a már megsült méziket a krémmel, mert ő most szeretne már ebből.:-)

Jöhet az összeállítás.

Az alsó lapra a grízes krém felét szépen simítsuk el.
Jöhet a következő lap. Ezt lekvárral kenjük meg. Az a jó ha van sűrű házi lekvárunk -nekem nem volt- mert azzal vastagan megkenhetjünk. A bolti sajnos bár lekvár volt de nem valami sűrű, így mértékkel kentem a lapot.

Mehet rá az újabb lap, ezt a maradék grízes krémmel kenjük meg és tegyük rá az utolsó lapot.
Mehet pihenni, érni a sütemény.

IGEN, érnie kell, hiszen kemények a lapok, a krémből fog felszívni annyi nedvességet hogy puha legyen. Nálam 4-5 órát állt hideg helyen.

Ha összeértek a lapok, megpugultak, ez kézzel tudjuk ellenőrizni, puha a teteje ha megnyomjuk akkor be is fejezhetjük a süteményt Méretre vágtam, vagyis a széleit levágtam, hogy szép egyforma legyen mindenhol. . Készítsük el a mázat.

Én mindent bepakoltam egy gyorsforralóba és lassan felmelegítettem.

Gyönyörű, csillogó mázat kaptam, ami meglepetésemre majdnem tükörglazúr volt.:-) A mázban azok nem hibák hanem a csempén látszik:-)

Ismét irány a hűtés, hiszen a máznak rá kell dermednie. Nem, nem lesz kemény, de dermednie kell.

Jöhet a szeletelés. Én minden vágásnál lemostam a kést, és enyhén nedvesen tartottam, így minimálisan “kentem” össze a süteményt.

Búra alatt tartsuk és hűvös helyen. Isteni finom!

Hirdetések

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..