hírek

Joghurtos gyümölcs torta recept

A cukrász vizsgán húztam ezt a tételt.
Öröm volt készíteni. Friss, könnyed ízvilágú torta, és nem éppen a nehéz elkészíteni kategória.  Egy nagyon könnyed piksóta rejtezik legalul, amit egy erdei gyümölcsös , joghurtos mousse tesz izgalmassá, amit egy újabb piskóta követ.
A torta tetejére egy kis zselé kerül az erdei gyümölcsükből, végül tejszínhabbal van dekorálva.

Mondhatni egy szép klasszikus darab.

Valami oknál fogva én igen szabadelvűen kezeltem ezt a vizsgatételemet is, hiszen átlátszó zselé réteget kértek, de nekem az nem tetszett.
Szóval, nagyon csúnya módon, “kiszöktem” a fagyasztóhoz és magamhoz vettem egy pincurka eredi gyümölcsöt, így egy szép bordós zselét kapott a torta végül.

Kezdőknek is ajánlom.

Eszköz lista:

  • tortagyűrű
  • habzsák
  • 1M dekorcső

Elkészítési idő: 2-3 óra

Hozzávalók:

Piskóta : 20 cm-es tortagyűrűhöz

  • 7 db tojás
  • 140 gliszt
  • 140 g kristálycukor

Bogyós joghurt mousse:

  • 250 g mirelit erdei gyümölcs
  • 75 g porcukor
  • 500 g habtejszín
  • 250 g joghurt
  • 10 g zselatin
  • 50 g víz

Piros zselé:

  • 10 g zselatin por
  • 100 g víz
  • 100 g eredei gyümölcs -fagyasztott is jó-
  • 50 g kristálycukor

400 g habtejszín a díszítéshez

A piskóta.

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük habbá a cukor felével.

A sárgájákat fehéredésig verjük a cukor másik felével. A fehérjehabhoz óvatosan keverjük hozzá a sárgájás habot és végül a lisztet is óvatosan dolgozzuk bele. 165 fokon, alsó-felső álláson süssük készre. Sütő függő, általános sütési ideje 20-25 perc.

A piskótát úgy tudod ellenőrizni, hogy a kezeddel megnyomod a piskóta tetejét, és egy szivacsos hangot kell hallanod.

A teljesen kihűlt piskótát vágjuk kettő lapba.

A mousse.

A mirelit gyümölcsöt főzzük fel a cukorral. A 10 g zselatint hidratáljuk 50 g vízzel. Hideg vizet kell használnunk. Ha megduzzadt, keverjük a gyümölcshöz.

A habtejszínt verjük kemény habbá.
A joghurtot adjuk hozzá a langyosra hűtött, felfőzött gyümölcshöz, majd egy kevés tejszínhabbal lazítsuk. Végül a maradék tejszínhabot is forgassuk bele.

Összeállítás.

Formában, karikában kell készítenünk, hisz elég lágy, laza a krémünk, ami a hűtőben fog kidermedni.
A suliban úgy tanították, hogy tegyük a formát egy kisebb sütőlemezre, béleljük körbe a formát sütőpapírral. Ez nem annyira fontos, hiszen nem folyik ki a mousse, mert elég zselatin van benne.
A karika aljába tegyük a piskótát, a krém felét halmozzuk rá és simítsuk el. Újabb piskóta réteg és a maradék krémet simítsuk el rajta.

Tegyük fagyasztóba 1-2 órára.

Ha kihűlt, megdermedt akkor vágjuk ki a karikából. Ezt éles késsel végezzük.

Bogyós zselé.

Készítsük el a maradék vízből, 100 g és a 10 g zselatinból a zselét a torta tetejére. Én a vizsgán fütyűltem az elvárásra, és készítettem még a bogyós gyümölcsökből egy főzetet amit leszűrtem és annak a levét is felhasználtam a zselatin készítéséhez. Így szép pirosas zselém lett.

Tehát a bogyós gyümölcsöt forraljuk fel a cukorral. Szűrjük le, mert csak a levére lesz szükség. A zselatint hidratáljuk a vízzel. Ha megduzzadt adjuk a főzethez.

Dekoráció.

A hideg tortára öntsük a langyos zselét, terítsük el rajta, de a szélére vigyázzunk csak a torta tetején legyen a zselatin. Hagyjuk rádermedni. Betehetjük a hűtőbe is 20 percre, így gyorsabban köt a zselatin.

A 400 g habtejszínből verjünk habot.

Töltsük habzsákba és díszítsük fel a torta oldalát és tetejét.

Hirdetések

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..