A babka régóta kedvencünk, mert egy ízletes kalács valójában. Az enyém abban más mint a megszokott kelt tészta, hogy az enyém egy francia recept.
A babka szinte bármivel tölthető- képzeld Nutellával is, ez a kölyök kedvence- de fahéjjal, kevárral is akár.

Egész gyorsan elkészül és egy tartalmas reggeli, uzsonna vagy vacsora is lehet.

Most egy marcipános málnás receptet mutatok meg neked.

Marcipános,mákos, málnás babka


Tészta. kis vekni formához

127 g tej
10 g friss vagy 3 g szárított élesztő
25 g kristálycukor
271 g liszt -BL55-
csipet só
1 db citrom reszelt héja3
5 g tojássárgája
30 g vaj

Töltelék:

56 g tej
20 g vaj
40 g kristálycukor
1 db citrom reszelt héja
csipet só
100 g darált mák -cukrozatlan-
100 g marcipán
63 g egész tojás

A tejet egy kevéske cukorral melegítsük meg.

Adjuk hozzá az élesztőt és hagyjuk felfutni.Közben a lisztet, a maradék kristálycukrot, sót és citrom héját keverjük át dagasztó karral.

A felfutott élesztőt adjuk hozzá, tegyük bele a tojássárgáját és a puha vajat is dagasztó karral dolgozzuk össze, akkor jó ha középre összeáll a tészta és számomra elég vicces „slattyogó” hangot ad ki a tészta, ahogy odacsapódik a habüst falához.

Tegyük kelesztő fokozatra a sütőbe 30 percre.

Töltelék.

A tejet, vajat, krstálycukrot, citromhéjat, sót forraljuk fel. Adjuk hozzá a mákot és 1 percig kevergetve főzzük. nagyon sűrű masszát kapunk.A marcipánt csipkedjük pici darabokra és adjuk a mákhoz, keverjük bele. Adjuk hozzá a tojást, keverjük el.

A tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk 1-2 mm vékonyra.

Kenjük meg a mákkal, szórjuk meg friss málnával, amiket eltépkedünk.

Szorosan tekerjük fel a tésztát. A feltekert tésztát még hengergető mozdulatokkal nyújtsuk, vigyázva, hogy ne nyíljon ki.

Fordítsuk a tésztát merőlegesen magunk felé, a rúd merőlegesen feküdjön a munkalapon.

A tészta végétől 2 cm-re vágjuk végig éles késsel közzépen.2 „rudat” kapunk, amik felül egyben vannak.

Hajtsuk egymásra a rudakat, igyekezzünk a vágott felületet kintre igazítani.

A vekni formát formaelválasztóval fújjuk ki és a tésztát „nyomjuk” össze a vekni forma méretére.

Ez annyi, hogy a tésztát nyomjuk finoman össze. Tegyük a formába és 30 perc kelesztés következik, ismét sütőben.

Ha nincs kelsztő fokozatod, akkor meleg helyen 40-50 percig kell keleszteni mindkettő kelesztésnél.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és toljuk be a babkát. Süssük készre 25-30 perc alattHagyjuk a formában kihűlni.