Csoki torta <3
A meglepi. Köszönöm, hogy ennyien nyomtatok <3 -ét. Ahogy ígértem, közkincs lett a recept.
Hálásan köszönöm, hogy ilyen aktívak voltatok a fb oldalon.
Tehát,amit el fogsz készíteni és nyugi, könnyű, kezdők is bátran fussanak neki.
Egy keksz morzsa a kehely, ez egyszerű, keksz, csokoládé és vaj keveréke. Nem extráztuk túl.
De most jönnek az izgalmak.
Soft karamell réteg, itt már belecsöppensz a Francia cukrászat csodaszép világába.
Aztán egy étcsokoládé ganache érkezik, majd egy tejcsokoládé krém. A tejcsoki krém érdekessége, hogy nem kész tejcsokit használunk, hanem mi készítjük el.
Végül egy mogyorós morzsa -steusel- következik ami nádcukorral és fahéjjal készült.
Nagyon fancy cucc. <3
Elkészítési idő: 3-4 óra- csak a hűtés miatt
Eszközlista:
- 14 cm-es tortagyűrű
- üvegpohár
- üvegegdények
- habverő
- habzsák
- 10-es kör dekorcső
Hozzávalók:
Tejcsokoládé krém:
- 25 g étcsokoládé
- 65 g fehér csokoládé
- 82 g habtejszín 30%-os
- 55 g mascarpone -LIDL-
Keksz alap:
- 150 g keksz
- 40 g vaj
- 50 g étcsokoládé
Soft karamell:
- 70 g kristálycukor
- 70 g habtejszín 30%-os
Mogyorós morzsa:
- 25 g vaj
- 25 g nádcukor -melaszos, barna-
- 25 g mogyoró -apróra darálva-
- 25 g liszt
- nagy csipet fahéj
Étcsokoládé ganache:
- 100 g étcsokoládé
- 110 g habtejszín 30%-os
Elkészítés.
Tejcsokoládé krém.
A csokoládékat a habtejszínnel melegítsük össze mikróban. 2X30 mp , 800W-on. Keverjük krémesre.
Még melegen adjuk hozzá a mascarponét és habverővel -kézi- keverjük össze. Egyneműsíteni kell, ez egy kis idő, de szépen összeáll.
Tegyük hűtőbe.
Keksz alap.
A kekszet -mindegy milyen- törjük morzsásra. Én klopfolóval szoktam egy műanyag zacskóban megtörni.
A csokoládét és a vajat mikróban 2X30 mp, 800W-on olvasszuk fel, keverjük krémesre.
Adjuk a kekszhez és dolgozzuk össze.
A tortagyűrűt tegyük egy tálra -bármi jó ami mehet a fagyasztóba- és szórjuk bele a morzsát.
A pohár segítségével nyomkodjuk szét. Először lefelé nyomkodjuk, így elterül a morzsa a formában, majd ahogy lefelé nyomkodtuk a forma oldalán felkúszik a morzsa.
Az utolsó lépés ha az alját lenyomkodtuk, hogy az oldalát is a pohár segítségével simítsuk egyenletesre.
Az nem gond, ha nem mértani pontossággal ér véget a morzsa felső része, szép, rusztikus, az enyém is ilyen.
Tegyük fagyasztóba.
Soft karamell.
A cukrot karamellizáljuk.
Én gyorsforralóban készítem. Magas hőfokon indítom. Amíg fel nem oldódik ne nyúlj hozzá, csak rázogasd az edényedet. Ahogy felolvadt a cukor, már bele lehet keverni.
A habtejszínt melegítsük meg, mikróban 1X30 mp, 800W-on.
Három részletben adjuk a karamellhez, itt már közepes hőfokon dolgozunk. Lehet kevergetni, fel kell oldódjon minden karamell darabka.
Ha feloldódott, akkor továbbra is lassú tűzön besűrítjük. Ez 1-2 perc. A kanálról folyamatosan, ütemesen de nem gyorsan csorgó alapot kell kapnunk.
Mogyorós morzsa.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
Minden hozzávalót gyúrjunk össze. ÓÓÓÓ basszus, sütünk 😀 Ne hari 🙂
A tepsit béleljük sütőpapírral és az összegyúrt tésztából csippentsünk 5 ft-os méretű darabokat.
Süssük meg 10-15 perc alatt. Mikor illatozik, készen is van. Hűtsük le, törjük két három darabra, fordítsuk fejre és szórjuk meg porcukorral.
Étcsokoládé ganache.
Az étcsokoládét és habtejszínt melegítsük össze mikróban, 2X30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre.
Összeállítás.
A kifagyott keksz alapra öntsük a soft karamellt. Terítsük el egy kanál segítségével.
Tegyük fagyasztóba 5 percre.
Öntsük rá az étcsokoládé ganache-t.
Tegyük fagyasztóba 2-3 órára.
Most csekkoljuk a tejcsoki krémet, keverjük át habverővel. Ha bekötött -vagyis szép állaga van- akkor töltsük habzsákba a 10-es kör dekorcsővel.
Dekoráció.
A kifagyott tortát vegyük ki a gyűrűből.
Először éles késsel alávágunk, mert a gyűrűt le kell szednünk a lapról amin fagyasztottuk.
Majd a gyűrűből szabadítsuk ki a tortát.
Legegyszerűbben egy hőlégfúvó- na de kinek van ilyen otthon 😀 segítségével szedhetjük ki. Szóval ha neked sincs, no para, elő a hajszárítót és fújd meg a tortagyűrű oldalát körbe. Látni fogod ahogy a kiolvad, először bepárásodik majd letisztul a forma. Itt hagyd is abba a fújást, és alulról told meg a tortát.
Tedd a tálalódra.
A habzsákból a ganache közepéről indúlva nyomjunk csigavonalat a tortára.
A torta szélét dekorájuk a morzsával.
Kis porcukor szórás és kész.
Ha fancy cuccok is vannak a konyhádban akkor ehető arany fóliával is díszítheted, és ha tudsz temperálni csokoládét csoki levélkékkel is. Ha egyik sem opció, boltban lehet kapni kész csoki dekort.
Jó étvágyat <3
Ha elkészíted- márpedig miért ne készítenéd- akkor dobj egy e-mailt a fotóval a tortaiskola@gmail.com címre. <3






You must log in to post a comment.