Tökmagos és szezámmagos ropogós
Ez egy igazi kedvencünk. Gyorsan elkészül, sokáig eláll- már ha nem fogy el :D- és nagyon finom.
Van lehetőségünk játszani az állagával, mivel egy “igénytelen” tészta.
Lehet omlós, lehet ropogós… lehet szezámos, tökmagos, sajtos, mákos…. bármivel megszórhatjuk.
Eszközlista:
- sodrófa
- éles kés
- tepsi
Elkészítési idő: 30-40 perc
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 10 g só
- 200 g zsír
- 150 g tejföl
1 db tojás a kenéshez.
Sajt, tökmag, mák, szezámmag… bármi amivel megszórnád.
Elkészítés.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet a sóval keverjük el.
A zsírt morzsoljuk bele a lisztbe.
Adjuk hozzá a tejfölt és gyúrjuk tésztává.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk 1 cm vastagra és éles késsel vágjuk csíkokra, kockákra ahogy tetszik.
A felvert tojással kenjük meg és szórjuk meg amivel csak szeretnénk.
Toljuk a sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre.
TIPPEM.
A sütési idővel az állagát módosíthatjuk. Ha barnábbra sütjük, jobban kiszárad, ropogósabb lesz. Ha világosan hagyjuk akkor omlós lesz.
A zsír lehet vaj, vagy margarin is. Ha kevesebbet használunk akkor szárazabb végeredményt kapunk, ha többet akkor még omlósabb lesz.
Persze ha megbontjuk a receptet, a tejföl mennyiségét is meg kell változtatni.
Vegán változat is készülhet <3 Akkor ugye margarinnal dolgozunk, és nem tojással kenünk, hanem vízzel.
SÓ.
A sóval óvatosan, ez az én sóm ereje, mármint a 10 g. 🙂 Kóstold meg a tésztát -nyersen- hogy elég sós-e.



You must log in to post a comment.