Macaron gondok? Ne viccelj!
Na vessézzük ki azt a francos macaront. 🙂
Először is egy jóóó nagy titka van a macaron készítésének, NE FÉLJ TŐLE!
Megérzi b@szki a félelem szagát és huss….
Persze, mondod most jogosan, te annyit sütsz neked könnyű.
- Én is elkezdtem valahol és hagyjuk inkább azokat a macaronokat amiket én anno sütöttem. 😀
- Sokat, mit sokat, rengeteget gyakoroltam és ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy számtalan macaron receptet sütöttem meg.
Szóval alpvetően kell EGY JÓ RECEPT!
Az ingyenes netes receptek..khmm…. van amelyik egész jól működik, van amelyik egyáltalán nem működik… Sok esetben kihagyják a lényeget, mire figyelj, mi van ha.. hogyan csekkold a tésztát stb…
Minden kezdőnek az olasz macaron receptet javaslom, mert az kellően stabil, hogy pár apró bakit elbírjon a tészta. Komolyan mondom! 🙂

Könnyű vele dolgozni, persze kell hozzá hőmérő, de érdemes beszerezni, mert nem csak maki készítésnél tudod használni.
A stabil alaprecepttel bátran lehet tovább menni, vagyis cserélni a mandulát.
Tökmag, mák, pisztácia, mogyoró, oreó morzsa…. végtelen a lehetőség ha van EGY JÓ ALAPRECEPTED!

Na akkor vegyük sorra.
A jó macaron kívül ropog, belül krémes, nem lyukas, van talpa, van szoknyája, sima a felülete , nem púpos, nem ragyás ezek az alapvető kitételei egy jól sikerül macaronnak.
Mitől lesz ragyás?
Ha nem kellően sima a mandulád. Alapvetően darált mandulát használunk -nem lisztet, mert annak nincs kellő zsírtartalma- azt is jól átdaráljuk. Ez a titka.
Én nem szoktam már átszitálni, mert szépen átdarálom és az pont jó.
Az alapvető macaron hibákra, eldől, nincs szoknyája, kireped, elterűl.. nos ezekre nem térek ki, mert az olasz macaron receptjével ezeket nem igazán tudod produkálni. Tényleg nem!
Alapvetően mind technikai hiba!
Túl keverted, alul keverted, rosszul nyomtad, rossz a hőfok stb….
Egy valamit azonban kiemelek.
Amorf formák.
Kettő oka is van.
- Nem merőlegesen nyomtad a tésztát.
- Rossz a tészta állaga.
Színek.
A macaron alapvetően pasztell színű, nem “szemkiverős”, bár én azt is szeretem. 😀
Tehát kevés festék, az is por állagú. Azért por, mert annak nincs extra nedvesség tartalma, így nem bontja meg a tészta állagát.
A festéket a tojáshabhoz adjuk a felverés közben, olasznál a cukorszirup után közvetlenül.
Nagyon kell figyelni azonban a festék mennyiségére akkor is ha vibráló színű makikat készítenénk, mert a túl sok festék egyrészt egy igen fura szagot eredményez…. 🙁 másrészt a tészta állagát is befolyásolja a túl sok festék.

Miért barnul meg?
Magas a hőfok! Egyértelmű jele a rossz hőfoknak, ha a macaronok a sütési idő elején már elkezdenek barnulni. Először csak a szélei, aztán az egész megbarnul. Nem csak ronda, de kesernyés ízű lesz és ropogós….
Sütőhőmérővel lehet csekkolni a sütődet. Ahány sütő, annyi hőfok… tapasztalat, sok sütőn túl mondom ezt.
És annyian kérdezitek:-) Milyen sütőm van?
NEFF sütőm van és imádom. Igen, irgalmatlan drága, de megéri, mert precíz, profi és pontos. Persze ezt is be kell állíttatni olykor, de remek üfi van és remek szerelők.
Meddig tárolhatom?
A kész macaronokat kihűlés után érdemes betölteni, hiszen a levegőn elkezdenek száradni. Sok esetben ha a töltelék elég nedves, akkor ez nem gond, mert a töltelékből tud felszívni a maki annyi nedvességet, hogy megpuhuljon, de alapvetően hűlés után, töltjük is.
Ha ez nem opció, akkor légmentesen lezárva tárolható, 1-2 hétig nyugidtan.
Fagyasztóba is tehető, ott 1-2 hónapig is eláll.
Tegyem hűtőbe a betöltött macaront?
Ha a tölteléke megkívánja, vagyis tejes, tejszínes, tojásos…bármi ami hűtést igényel, akkor ige, hűtőbe kell tenni.
DE!
Ha a hűtődnek magas a páratartalma, akkor légmentesen lezárt dobozban tedd hűtőbe, különben megpuhul a macaron.

Mivel tölthetjük a macaronokat?
BÁRMIVEL <3
Tényleg bármivel. A lényeg, hogy legyen kellő tartása a tölteléknek.
Ganache, vajkrém, namelaka, krémek….
Sőt lehet extrázni is, kaviár, szósz, ragu, morzsa, gyümölcs… tényleg bármivel tölthető.
És a dupla töltések, amikor pl adott egy levendula ganache, amibe citrom ganache-t töltünk. <3





Remélem te is kedvet kaptál a macaron sütéshez <3
Gyere, csatlakozz, mert tényleg megtanítlak MACARONT sütni!
⏰12 hónapos hozzáférés bárhonnan, bármikor, a világ össze pontjáról
🌱 3000 recept-mousse, torta, bonbon, szelet, mentes desszertek, tart…
🎥 több órányi videó
📚 letölthető PDF receptek
🔎 értékelés és konzultációs lehetőség
🧑🍳 Nem csak profiknak! Kezdők is jeletkezhetnek!
📌 https://tortaiskola.hu/
📩 tortaiskola@gmail.com
You must log in to post a comment.