Töki pompos
A töki pomperáj 😀 egyik nagy kedvencem. Ma pedig különösen nagy kedvenc lett.
A kisfiam auti, 3 ételen él, és az nem a töki. Ma bevontam mindenbe:-), méricskézett, kent és szórt is. Aztán pedig mikor kisült, meg is KÓSTOLTA <3
El sem hiszem <3 Nekünk ez óriási lépés, mert nem kóstol…
Szóval kedvencek kedvence lett ma.
Egy egyszerű, olcsó étel és nem is nehéz elkészíteni.
Elkészítési idő: 1-2 óra kb
Eszközlista:
- 30X40 cm-es tepsi
- robotgép
Hozzávalók : 30X40 cm -es tepsihez
- 260 g liszt
- nagy csipet só
- 205 g víz
- csipet cukor
- 3 g szárított élesztő
- 1 ek. olaj
Feltét:
- 200 g tejföl
- 3 cikk fokhagyma
- só, bors
- 150 g füstölt szalonna
- 2 közepes fej lilahagyma
Elkészítés.
A vizet és a cukrot melegítsük meg. Szórjuk bele a szárított élesztőt és futtassuk fel. Én mikróban szoktam.
A lisztet és a sót keverjük össze.
Adjuk hozzá az élesztős vizet és kezdjük el dagasztani. Mikor összeáll, adjuk hozzá az olajat és dagasszuk készre.
Kelesszük a sütőben 30 percet, ha lehet nedves kelesztéssel. Ha ilyened nincs akkor nedves konyharuhával takard le a habüstöt.
Lisztezett munkalapon gyúrjuk át, minden levegőt szorítsunk ki a tésztából. Sodrófával nyújtsuk a tepsi méretére.
A tepsibe fektessünk sütőpapírt és tegyük bele a tésztát.
A tejfölt a zúzott fokhagymával keverjük el.
Kenjük meg vele a tésztát.
Szórjuk meg a felkockázott -apróra- füstölt szalonnával és a karikára vágott lilahagymával.


Tegyük be ismét 30 perce keleszteni, nedves kelesztésen.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, kenyérsütő fokozatra. Ha ilyened nincs, alsó-felső állásban.
Süssük meg 17-20 perc alatt.
Ha megpirul a tészta széle akkor jó is. Nekem 17 perc volt.
Melegen faljuk be 😀
