Sós vajkaramellás vaníliás tortám
Nem egy klasszik tavaszi torta 🙂 de olyan finom.
A menet ugyanaz volt mint eddig, ti egy raklap szivecskét dobtatok, így a receptem közkincs lett. Szóval ha csak úgy ide tévedtél, akkor kövess a FB-on is, mert mindig van valami izgalmas recept.
Ez nem igazán kezdőknek való recept, mert a piskóta is igényli a gyakorlatot és a sós karamell -vajkaramella- is. A többi egyszerű, azt hiszem:-)
Tehát egy datolyás, pekándiós szaftos piskótát készítesz, amin a nagy kedvenc vanília krémem csücsül. Nyugi, egyszerű. Anno ezekkel a krémekkel töltöttem kb minden torámat, szóval egy remek alaprecepted lesz.
Készítesz pekán pralinét és sós vajkaramell szószt is.
A tortát a töltelékkel vonjuk be, így egész gyorsan készen is lesz.
Elkészítési idő: 3-4 óra
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- kutter- aprító-
- acetate fólia
- habzsák
- 1M csillag dekorcső-bármi más is jó-
- gyorsforraló
- robotgép
- tortasimító
Hozzávalók: 17 cm-es tortához- 3 lapos
Piskóta:
- 160 g datolya -király, medjol, ki hogy ismeri-
- 130 g forró víz
- 2 g szódabikarbóna
- 75 g vaj
- 100 g nádcukor- barna, melaszos-
- 63 g egész tojás
- 30 g méz
- nagy csipet só
- 210 g liszt
- 50 g pekándió -aprítva-
Vanília krém:
- 300 g tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor -Dr.Oetker- készíthető keményítővel is
- 60 g kristálycukor
- 300 g vaj
Pekán praliné:
- 50 g pekándió
- 100 g kristálycukor
Sós vajkaramella szósz:
- 160 g kristálycukor
- 20 g méz
- 120 g habtejszín 30%-os
- só -ízlés szerint-
- 140 g vaj
Elkészítés.
A sütőt melegítsük leő 175 fokra, alsó-felső állásban.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral és a tortagyűrűt állítsuk 17 cm-re, majd tegyük a sütőpapírra. A gyűrűt fújjuk ki formaelválasztóval, ha ez nincs olajjal kenjük át vékonyan. Szórjuk bele a pekándiót, simítsuk el.
A datolyát öntsük le a forró vízzel és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Áztassuk 15 percet.
A vajat és a cukrot habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a tojást, vetessük fel.
Adjuk hozzá a mézet és a sót.
A datolyát vágjuk pici darabokra és adjuk az alaphoz, majd öntsük rá a szódabikarbónás vizet is.
Keverjük el, habverővel dolgozunk végig.
A lisztet is adjuk hozzá és először lassú fokozaton keverjük el, mikor elkeveredett közepese fokozaton keverjük 1 percet. Keverjük bele a pekánt is.
Töltsük a gyűrűbe és tegyük be a sütőbe.
Süssük 15 percet. felemelkedik.
Csökkentsük a hőfokot 160 fokra és süssük 10 percet.
Csökkentsük a hőfokot 155 fokra és süssük 20 percet.
Csökkentsük a hőfokot 150 fokra és süssük 10-15 percet.
Tűpróba kötelező!
Ha megsült, átsült, tegyük hidegre és hűtsük le teljesen.
Előfordulhat, hogy púposodni fog a piskóta, ez a sütőt hibája. Semmi gond. ha nagyon púpos, még melegen fordítsd fejre a piskótát és így hűtsd ki.
Vanília krém.
A tejet tegyük gyorsforralóba, adjuk hozzá a pudingport és közepes hőfokon főzzük be. Egyet rottyan és kész is. Folyamatosan keverjük!
Ha ettől cizelláltabb változatra vágysz és kevergetnél mindenfélét, nos akkor keményítővel készítsd el. Én nem szarakodok vele, bár tudom, kész terméket nem használunk -nem illik- a cukrászatban, de ha otthonra készíted tökéletes lesz az a pudingpor is <3
Édesítsük a cukorral és tegyük hideg helyre, teljesen lehűlni. Olykor keverjük át, hogy ne álljon össze nagyon a krém.
A vajat habosítsuk ki.
A teljesen kihűlt krémet adagoljuk -én 2 részletben adtam hozzá – a vajhoz és folyamatosan, közepes erősségen habosítsuk.
Pekán parliné.
A pekándiót serpenyőben, magas hőfokon pirítsuk meg. Ha illatozik, kész is van.
Adjuk hozzá a kristyálycukrot és azt karamellizáljuk együtt a dióval.
Ha kész borítsuk sütőpapírra és hagyjuk lehűlni.
Ha lehűlt törjük ksiebb darabokra és tegyük kutterba. Aprítsuk krémesre.
Ha nem nagyon akar krémesedni akkor pici olajat öntsünk hozzá.
Sós vajkaramell.
A kristálycukrot, mézet karamellizáljuk. Indukvióson 7-es fokozaton indítjuk, nem kavargatjuk, rázzuk az edényt.
Mikor elolvadt, már lehet kavargatni amíg a színt el nem érjük. Én itt egy kicsit jobban “megégettem” a cukrot, mert így elképesztően izgalmas ízt kaptam. Ez annyit tezs, hogy sötétebb karamellt készítettem.
A habtejszínt 2 részletben adjuk hozzá. Vigyázz, mert felhabzik és irtó forró. Ne kavarj bele, csak rázogasd az edényt ismét.
Amikor alábbhagy a sistergés, mehet bele a második rész habtejszín. Most már bátran lehet kevergetni.
Forraljuk 2-3 percet. Ezzel besűrítjük.
Egy jó csekkolási módszer a hideg tányérra kicseppentett szósz. Ha lassan folyik el, akkor készen is van, nem kell tovább főzni.
Ízesítsük. Bátran sózzuk, kóstoljunk és állítsuk be a kellően sós ízt.
Végül a vajat is adjuk hozzá, keverjük el.
Összeállítás.
A piskótát vágjuk három lapba.
A tortagyűrűt állítsuk be a piskóta méretére és béleljük ki acetate fóliával.
Én tálalóra dolgoztam már az eljén, ezért nem használtam kartont.
A tortagyűrűt tegyük rá a tálalóra és állítsuk bele az első piskótát. Az első piskóta a pekándiós lap, pekános felével lefelé.
Kenjük meg a vaníliás krémmel, kb 1 cm vastagon. A széleken húzzuk fel picit a krémet, így egy keretet készítünk a karamellnek. Középre a pekán pralinéból csorgassunk egy kört. A praliné teljes egészét elhasználjuk, tehát a fele mennyiséget csorgassuk a tortára most.
Most a sós vajkaramellával fedjük be, de ügyeljünk, hogy ne érjen ki a torta széléig. A vajkaramellából ne az egészet használjuk el, mert a dekorációhoz is kell minimum a fele.
Újabb piskóta és ismét krém, pekán praliné és sós vajkaramella.
Az utolsó lap.
Az utolsó lapot vékonyan kenjük meg a vaníliás krémmel.
Tegyük fagyasztóba 1-2 órára.
Dekoráció.
A kifagyott tortáról vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát.
A maradék krémből tegyünk félre 50-60 g mennyiséget, ezt töltsük habzsákba az 1M dekorcsővel.
A többivel kenjük le a tortát. Simítsuk el. Az enyém is rusztikus lett, amolyan félpucér torta.
A sós vajaramellát csorgassuk a tortára, simítsuk el és húzzuk ki a torta szélére, így le tud csorogni. <3
A habzsákba betöltött krémmel nyomjunk pici halmokat. Azokat félbe vágott pekándióval díszítsük.
Nagyon finom <3





You must log in to post a comment.