Eper torta
Egy igazán könnyed, üde, friss tortát kaptok most tőlem. Ismét jól megdolgoztatok érte, hálásan köszönöm az igazán aktív részvételt a Fb oldalon,
Az eper és a tejszínhab a főszereplő, és egy kevéske alkohol, ami most egy finom Limoncello. Citromlikőr, és bármi mással cserélhető, gondolkodtam a pálinkán is közben, de na.. hát.. na… csak egy szép séges tortát készítünk, ne locsoljuk meg “pályinkával”.
Szóval egy izgalmas piskótát hozok, mert bár nagyon könnyed a tésztája, de ez egy nehéz felvert. A tejszínhabbal túl sokat nem bajlódunk, de megmutatom -fixáló nélkül- hogyan tudja megtartani magát és a piskótákat is a tejszínhab. Egyszerű technika.
Az eper pedig kívül és belül is jelen van- ááá agyamra ment a zoom és a classroom, ott kell regelente bejelentkeznünk a JELEN a “jelszó” 🙂
Elkészítés idő: 3-4 óra-de csak a hűtés miatt
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- robotgép
- habzsák, St Honoré dekorcső- ha nincs lesz tippem <3
- acetate fólia
- formaelválasztó spray
- lapos kenő ecset
- torta simító
Hozzávalók:
Piskóta:
- 189 g egész tojás -3 db L méretű tojás-
- 90 g kristálycukor
- csipet borkősav -pici-
- 90 g liszt
- 30 g tej
- 20 g olaj
Limoncello szirup:
- 70 g víz
- 50 g kristálycukor
- 5g Limoncello
Tejszínhab:
- 300 g habtejszín 30%-os
- 30 g porcukor
Töltelék 🙂 :
2-300 g eper -friss-
Burkoláshoz:
- 200 g habtejszín 30%-os
- 30 g porcukor
Elkészítés.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 150 fokra, légkeverésen.
A tepsire tegyünk sütőpapírt, állítsuk rá a tortagyűrűt , amit behúztunk 15 cm-es méretre. Ez a legkosebb méret, teljesen össze kell húzni a gyűrűt. Fújjuk ki formaelválasztóval a gyűrűt.
A tojások fehérjét a kristálycukorral és a borkősavval csúcsos habbá verjük.

A tojások sárgáját hozzáadjuk és alacsony fokozaton a robotgéppel belekeverjük.

A lisztet beleszitáljuk és itt kézzel dolgozunk. Kézi habverőt hazsnálva, beleforgatjuk a lisztet.


A tejet és olajat keverjük el és adjuk a piskótához. Laza, nagy, íves mozdulatokkal forgassuk bele ezeket is.


Öntsük a tésztát a gyűrűbe és 38-40 perc alatt süssük készre.
Szépen meg fog emelkedni. Akkor jó ha a piskótát megnyomjuk felül és szivacsos hangot ad ki. Ez olyan hang, mint mikor a mosogatószivacsot összenyomjuk. Kész is van.
Hűtsük le teljesen.
Ha jól dolgoztunk akkor 10 cm magas piskótát kapunk. <3
Vágjuk 4 lapba.
Limoncello szirup.
A vizet és a kristálycukrot forraljuk fel. Főzzük 3 percig közepes hőfokon. Vegyük le és adjuk hozzá a Limoncellót. Keverjük el.
Tejszínhab.
A lehűtött habtejszínt -ez nagyon fontos- elkezdjük habosítani, alacsony fokozaton. Ilyenkor még híg, de már szépen bubérkosodik. Adjuk hozzá a porcukrot.
Emeljük a robotgép sebességét közepesre, most már konkrétan habosítjuk. Szépen összeáll, habosodik, megváltozik a halmazállapota.
Most jön a lényeg. Gyakorlat kell hozzá. <3 Ha a tejszínhab “taknyos”, tehát már van tartása, de nem csúcsos, akkor a robotgép fokozatát ismét levesszük alacsonyra és 1-2 percig verjük a habot.
Ilyenkor fog beállni a stabilitása, szép állaga lesz és tartása is lesz.
Tegyük hűtőbe 30 percre.
Eper.
Az eperből kb a felét szeleteljük fel 2-3 mm vékonyan. Ezt tegyük félre.
Tegyünk félre 2-3 szemet a dekorhoz.
A maradékot pedig vágjuk félbe hosszában, és középről vágjunk ki egy szeletet. Ez a külső dekorációhoz kell majd, alulra.
Az eper többi részét szeleteljük fel vékonyan, mehet a töltelékbe.
Összeállítás.
A tortagyűrűt húzzuk be a piskóta méretére -15 cm- és béleljük ki acetate fóliával. 12-15 cm magas legyen a fólia mérete.
Tortatálcát, karton használjunk -én nem használtam- de te állítsd arra rá a tortagyűrűt.
A tejszínhabot kézi habverővel keverjük át kissé, most még megdolgozzuk, látható a változás, még jobban tömörödik a hab.
A tejszínhabból egy picit kenj a kartonra. Nem sima kartont használunk, mert az elázik, 2 mm -es kartont.
Tehát piskótával indítunk. Kenjük meg “alaposan” a Limoncello sziruppal. Majd 1 cm vastag tejszínhab réteg következik.
Az eper szeleteket szépen sorba rendezzük el a tejszínhabon és fedjük be tejszínhabbal, itt már csak az a cél, hogy befedjük az epreket, tehát vékonyan kenjük le.
Piskóta, kenés, tejszínhab, eper, tejszínhab… így haladjunk végig.
Utolsó réteg a piskóta. Én mindig a piskóta alját teszem felülre, mert az a legszebb, legegynesebb része a piskótának.
Tegyük hűtőbe 2-3 órára. Vagy fagyasztóba is tehetjük akkor rövidebb az idő, 1 óra is elég lesz.
A hűlési idő lejárta előtt 30 perccel kezdjük el a második adag tejszínhbaot is készíteni.
Pontosan ugyanúgy ahogy az első adagot, mindent betartva!
Tegyük ezt is 30 percre hűtőbe.
Burkolás.
A tortáról vegyük le a tortagyűrűt és az acetate fóliát.
Kenjük körbe tejszínhabbal és simítsuk le. Az sem baj ha néhol kilátszik a piskóta.
A maradékot töltsük habzsákba a St Honoré csővel.
Ha nincs ilyened, akkor a habzsák szájánál -eldobhatót használunk- vágjuk ki a végét kb 2 cm-nél, srégen kb 1 cm-nél vágjunk bele a nyílás felé. Így megkapjuk a St Honoré dekorcsövet.
A torta tetejére a képen látható módon nyomjunk habot.
Díszítsük a torta alját az eper szeletekkel amiket középről vágtunk ki az eperből.
Középre friss epret helyezünk és megszórjuk porcukorral.




You must log in to post a comment.