Mákos málnás torta
Ismét óriás gratulációm nektek, mert elképesztő módon toltátok le a <3 -ke gyűjtést a Fb oldalon.
Szóval megküzdöttetek érte, én pedig most meg is osztom.
Egy izgalmas mákos, szaftos piskótát fogsz sütni, egy nagy kedvencemet a rikottás krémet készíted el, ez a töltelék. És egy vaníliás málna zselét fogsz készíteni.
A piskótákat kenjük is, mert úgy még izgalmasabb és a krémre pedig szórunk málna ékköveket.
Hajrá! <3 Várom a kész munkátokat a tortaiskola@gmail.com címre. És külön köszönöm ha instán, facen megosztjátok a munkáitokat és beteggeltek <3 #tortaiskola
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- robotgép
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- acetate fólia
Elkészítési idő: 3-4 óra
Hozzávalók: 15 cm-es tortához
Piskóta:
- 160 g tojás
- 125 g kristálycukor
- 5 g citromhéj -reszelt-
- csipet só
- 125 g olaj
- 125 g tej
- 210 g liszt
- 8 g sütőpor
- 100 g darált mák -cukrozatlan-
Rikotta krém:
- 250 g rikotta-Szarvasi-
- 250 g mascarpone -LIDL-
- 95 g porcukor
- 7g citromhéj
- 4 g citromlé
- 3,2 g zselatin lap -200 bloom-
- 200 g habtejszín 30%-os
- 70 g mirelit málna
Málna zselé:
- 130 g málna püré
- 118 g víz
- 1/4 rúd vanília magvai
- 40 g kristálycukor
- 6,4 g zselatin lap -200 bloom-
- 120 g friss málna
100 g málna püré a kenéshez
Elkészítés.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásban.
A tojásokat a cukorral fehéredésig habosítsuk.
Az olajat, tejet és a sót keverjük el.
Adjuk az alaphoz, lassú fokozaton keverjük bele. -igen robotgéppel dolgozunk még mindig- .
A lisztet, sütőport és a mákot keverjük össze. Kanalanként adagoljuk az alaphoz, lassú fokozaton dolgozunk.
Ha egynemű, állítsuk le a gépet és kézzel még keverjük át.
A sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk a tortagyűrűt, 15 cm-re behúzva. Ez a legkisebb állása. Fújjuk ki formaelválasztóval, ha ez nincs kenjük ki vékonyan olajjal.
Töltsük bele a tésztát és süssük meg 45-50 perc alatt.
Tűpróba kötelező. Ha nagyon éget a sütőd, és az idő már lejárt de a tészta közepe nyers, akkor 170 fokon süsd tovább 5-10 percet.
Hűtsük ki tejesen, majd vágjuk 3 lapba.
Rikotta krém.
A zselatint hidratáljuk. -áztassuk hideg vízbe- .
A rikottát, mascarponét, porcukrot, citromhéjat, citromlevet habosítsuk ki.
A habtejszínből mérjünk ki 20 g mennyiséget, melegítsük meg. Ebbe tegyük a kinyomkodott zselatint és adjuk a rikottás alaphoz. Keverjük át.
A robotgépet alacsony fokozatra állítva csorgassuk bele a maradék habtejszínt és amíg elegyedik alacson fokozaton keverjük, majd közepes fokozaton habosítuk ki.
Összeállítás.
Én már a tálalóra dolgoztam egyből, de kartonra is állíthatod a piskótát.
Szóval a gyűrűt húzzuk be 15 cm-re. Állítsunk bele 13 cm magas acetate fóliát. Ezt állítsuk a tálalóra vagy a forgathatóra.
A tálalóra tegyünk egy pici krémet, így oda fog tapadni a piskóta.
Kenjük meg a piskótát málna pürével, alaposan megkenhetjük. <3 A málna püré nem más mint málna felforralva, turmixolva, szűrve és édesítve.
Erre a rikotta krém jön, emberes mennyiségben -három részre kell osztani a krémet- majd megszórjuk a mirelit málnával. A málnát törjük össze, így kis szemecskéket kapunk, ezzel szórjuk meg a krémet.
Piskóta, kenés, krém, málna.
Utolsó lap, arra megy a krém utolsó harmada.
Tegyük fagyasztóba 2 órára.
Málna zselé.
A zselatint hidratáljuk.
A málna pürét , vizet és cukrot forraljuk fel.
Adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint, keverjük el. Hűtsük langyosra.
A kifagyott tortára óvatosan öntsük rá a zselét. Szórjuk meg a friss málnával.
Tegyük sima hűtőbe 1 órára.
Csekkoljuk, hogy megdermedt-e a zselé, ha igen vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát.
<3





You must log in to post a comment.