Csokis pite
Meglepetés RECEPT 🎄 -közkincs-
Karácsonyra hangolt CSOKOLÁDÉS PITE.
És itt gyorsan egy kis kitérő, mi a pite és mi a tart.
A pite tészta egy finom, omlós és puha tészta, ami omlós is marad.
A tart-sablé- tészta egy keményebb tészta, amit a töltelék puhít meg.
RECEPT: 22 cm-es PITE formához
Tészta:
250 g liszt /BL55/
csipet só
65 g porcukor
126 g hideg vaj
80 g tojássárgája
1 ek. hideg víz
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásban.
2. A lisztet, sót, porcukrot keverjük össze, kézzel fogunk végig dolgozni.
3. A vajat adjuk hozzá és morzsoljuk el. Dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.
4. A tojások sárgáját és a vizet is adjuk hozzá, gyúrjuk összze gyorsan. Szép, formás gomboccá.
5. Lisztezzük a pultot meg és nyújtsuk ki a forma méretére a tésztát.
6. Tekerjük fel a sodrófára és helyezzük a formába. Igazgassuk meg a tésztát. Vágjuk le a felesleget.
Azt se dobjuk ki, készítsünk belőle morzsát, mert remek pohárdesszert alap.
7. Szurkáljuk meg villával a tésztát és süssük elő 10 percet.
Csokoládé krém:
162 g étcsokoládé -LIDL szuper <3
134 g vaj
130 g barna cukor
30 g vaníliás cukor
240 g egész tojás
80 g kakaópor -Holland-
2 db narancs leve és héja
1 nagy csipet fahéj
1. A csokoládét és vajat mikróban olvasszuk össze. Nekem 4X 30 mp, 800W-on volt. Fel kell olvadnia. Keverjük el habverővel.
2. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és keverjük el habverővel.
3. Az elősütött tésztába azonnal öntsük bele a tölteléket és toljuk vissza a sütőbe 30-40 percre.
TIPPEM <3
A sütési idővel lehet játszani. És érdemes is. Ha kevesebb ideig sütjük, krémesebb lesz a töltelék, nem nő meg ennyire mint az enyém.
Kandírozott narancshéj:
3 db nagy méretű narancs
200 g kristálycukor
150 g víz
1/2 rúd vanília
1. A narancsokat hámozzuk meg, vágjuk csíkokra.
2. Egy gyorsforralóba mérjük ki a víz és a cukor felét. Tegyük bele a narancsok héját és magas hőfokon forraljuk 15-20 percig.
3. Szűrjük le, és a maradék vizet és kristálycukrot és a vaníliát, na meg a narancsok héját ismét forraljuk fel, majd vegyük takarékra a hőt és gyöngyözve főzzük 20-30 percig.
4. Tegyük ki sütőpapírra és szárítsuk levegőn 1 napot.
Mandarin-narancs lekvár:
15 db mandarin
3 nagy narancs leve és héja
2 db nagy naracs húsa
150-180 g kristálycukor
1 rúd vanília magvai
1. Egy 5L-es gyorsforralóba a mandarinok levét facsarjuk ki, a 3 db narancs levét és héját is adjuk hozzá. A 2 db nagy narancsot hámozzuk meg és vágjuk negyedbe, ez is mehet a gyorsforralóba. A cukrot és a vaníliát is adjuk hozzá.
2. Forraljuk fel, majd takarék hőn, gyöngyözve főzzük 40-50 percet.
3. Botmixerrel turmixoljuk le.
4. Tegyük edénykébe és tegyük hűtőbe. Másnap isteni lekvár lesz belőle.
Hűtőben kb 1 hétig eltartható.
Összeállítás.
A kihűlt pitét dekoráljuk a kandírozott narnacsok héjával. Én most egyszerűen feltekertem.
Szórjuk meg porcukorral és dekoráljuk csoki reszelékkel.
Tálaláskor a narancs lekvárral kínáljuk.
Boldog Karácsonyt <3
Via
You must log in to post a comment.