Húsvéti kalács 6-os fonat és egy új technika
A Húsvét kalács nélkül nem telhet el. Különösebben nem vagyok nagy rajongója a kelteknek , de a kalácsot szeretem.
A jól bevált receptemet használom minden alkalommal, ha kalácsról van szó biztosan. 😀
Tehát ma a citromos 6-os fonatos, új technikás kalácsomat mutatom meg.
nyugi! Qrva egyszerű a hajtogatás 😀 különben neki se fognék, mert elveszek a melyik számot hova hajtsam leírásokban 😀
A recept:
- 500 g liszt / BL55/
- 2 nagy csipet só
- 10 g vaníliás cukor
- 10 g reszelt citromhéj
- 50 g vaj
- 80 g porcukor
- 14 g élesztő-száraz
- 250 ml tej
- 2 tojássárgája
- kenéshez 1 db tojas
Elkészítés.
A sütőt melegítsük elő 40 fokra.
A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt használtam. Futtassuk fel.
Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá ,adjuk hozzá a citrom héját, tojások sárgáját, vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.
Keverjük el és dagasszuk. Bátran robotgéppel.
Kézzel is muris 😀 én szeretem, és ma időm is volt, szóval kézzel estem neki. És képzeld, ma jól meg is csapkodtam a tésztát. Ez annyit tesz, hogy alaposan odavágtam a pulthoz, vagy 10 alkalommal. Egyik végét fogd a tésztának és úgy istenesen bszd oda a pulthoz 😀 Nem nyihog, egyenlőre lövésem sincs minek csapkodjuk -bár de, a gluténszálakat basztatjuk- ha lesz időm elolvasom a pék könyvemben a leírást, mit miért is teszünk 😀
40 fokon kelesszük meg, kb 20-30 perc. Én a sütőbe tettem be 40 fokra.
Most jön a legjobb része.
A megkelt tésztát kivesszük a habüstből, átgyúrjuk. hengert formázunk.
6 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk vékonyra, 1 mm és feltekrjük.


Mindegyik kis gombócot kinyújtjuk, feltekerjük. A tekerésnél figyeljünk arra, hogy szoros legyen és jól sodorjuk is át a hengert, így meg is nyújtjuk.
Kész a 6 henger.
Csippentsük össze a tetején.

Három három henger.
Mindig a két szélsőt hajtjuk egymásra. UGYE MILYEN “ECCERŰ” ? 😀
NAGYON FIGYELJÜNK arra, hogy a hengerek zárt oldala kerüljön felülre mindig, különben kireped a tészta . Az enyémre nem figyeltem.
A képeken látszik, hogy a nyitott felük van felfelé, na ez nem ok!



Így fonjuk végig. Az utolsó hengereknél már kissé nehézkes a munka, de nem lehetetlen.
Csippentsük össze itt a tészta végeit és fordítsuk be a tészta alá.
Újabb kelesztés, 40 fok, 30 perc.


Kenjük le felvert tojással. Szórjuk meg sütésálló cukorral.
180 fokos előmelegített, alsó-felső állásban sütőben süssük készre 20-25 perc alatt.




