Lime keksz-Ricciarelli –
A megmaradt tojásfehérje van, hogy gondot okoz…. Mit kezdjek vele? MIhez használjam el?
Nem süthetek mindig macaront. 😀
Nos, ez a recept tökéletes a fehérjék elhazsnáláshoz.
Izgalmas, kívül roppanós de belül krémes keksz. Nagyon izgalmas, és könnyedén elkészíthető. Ha nincs kedvünk várni -márpedig nekem nincs- azonnal is készíthető. ha van időnk, türelmünk, akkor érdemes állni hagyni a hűtőben a masszát, így az ízek még jobban összeérnek.
Én simán összeállítottam és kisütöttem.
Elképesztő íze és állaga van.
Valójában 1 nap után kapjuk meg azt amit szeretnénk, vagyis vágyunk rá. 1 nap pihi után a keksz kívül ropog, belül viszont krémes.
Nekem van ilyen kedvencem, igaz az bolti :D, de most már végre nekem is lesz házi belőle <3
Elkészítési idő: 30-50 perc
Hozzávalók:
- 250 g mandulaliszt -LIDL, darált mandula-
- 180 g (1) porcukor
- 70 g lime héja
- 30 g kandírozott lime kocka
- 4 g sütőpor
- 70 g tojásfehérje
- 20 g (2) porcukor
- csipet borkősav
- 4 g lime leve
Elkészítés.
A sütőt melegítsük fel 150 fokra, légkeverésre.
A mandulalisztet, (1) porcukrot, lime héját, kandírozott lime kockákat, sütőport keverjük össze.
A tojásfehérjéből, borkősavből és (2) porcukorból verjünk flexibilis de kemény habot.
Forgassuk bele a száraz hozzávalókba. Nem gond ha összetörjük a habot, marcipán állagú masszát kapunk.
A lime levét is adjuk hozzá és keverjük bele. Nehézkes, hiszen most már tömör a massza, de kézzel bátran rásegíthetünk.
Ha szeretnéd, hogy még jobban elmélyüljenek az ízek- bár szerintem semmi szükség egy lime ízesítésnél- akkor most 1 napra tedd hűtőbe.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A tésztából diónyi gombócokat csippentsünk, gömbölyítsük ki mindet, tegyük a sütőpapírra.
Most formázzuk.
Nedvesítsük be a kezünket, vegyünk a tenyerükbe a gömböt és lapítsuk el. Tetszőlegesen nézzünk ki két “sarkot” és ott csippentsük össze a tésztát.
Tegyük a sütőpapírra és nyomjuk le kissé a tenyerünkkel. Így rombusz formát kapunk.
Toljuk be a sütőbe 12-15 perc alatt süssük meg. Világos színű marad, csak a sarkoknál pirul meg kissé.
Még melegen szórjuk meg bőségesen porcukorral és hagyjuk 1-2 órát hűlni.
Nagyon puha, óvatosan szedjük le a tepsiről és tegyük át tányérra, egymás mellé, hogy tovább tudjanak száradni.
Másnap az igazi, de én tegnap befaltam belőle hármat 😀



You must log in to post a comment.