Mákos tekert
A keltek olyan hétvégi, vasárnapi “sütik” nálunk. Szeretem készíteni, mert megnyugtat a kelt készítése, és ha iylen kevéske készül akkor kézzel dagasztom. Igazi kikapcsolódás, relax élmény.
A tészta most egy erősen vajas kelt tészta, nagyon puha, nagyon selymes állaga van. Azt hiszem erősen hidratált keltnek nevezik, mert sok a folyadék a tésztában.
A mák finom, citromos, vaníliás.
Nagyon nagyon finom és puha marad állás után is.
Elkészítési idő: 1-2 óra
Eszközlista:
- 30×40 cm-es tepsi
- gyorsforraló 5L-es
Hozzávalók:
Tészta:
- 400 g liszt
- 40 g kristálycukor
- 15 g vaníliás cukor
- 7 g szárított élesztő
- 250 g tej
- csipet só
- 100 g olvasztott vaj
Mák töltelék:
- 260 g mák-darált, cukrozatlan-
- 150 g kristálycukor
- 20 g vaníliás cukor
- 10 g citromhéj
- 5 g citromlé
- 175 g víz
Elkészítés.
Tészta.
A tejet a vaníliás cukorral melegítsük meg. Adjuk hizzá az élesztőt. Futtassuk fel.
A lisztet, kristálycukrot, sót és a vajat tegyük egy tálba.
Öntsük rá az élesztős tejet és dolgozzuk tésztává.
Kézzel dagasszuk be, majd pulton folytassuk és csapkodjuk a pulthoz a tésztát.
NE LISZTEZZ ALÁ!
Kissé ragacsos a tészta, de könnyedén felszedhető a pultról.
Mikor sima a tészta, tegyük vissza a tálba és 30 perc kelesztés következik 40 fokon.
Mák töltelék.
Minden hozzávalót forraljunk fel és főzzük 3-4 percet közepes hőfokon. Hűtsük langyosra.
Nyújtás, töltés.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A megkelt tésztát most már lisztezett munkalapon nyújtsuk 2 mm vékonyra. Igen nagy lesz.

Kenjük meg a töltelékkel, mindnehová jusson és egyenletesen kenjük el.


Tekerjük fel szorosan, majd kissé nyújtsuk el, hogy hosszabb rudat kapjunk.

Éles késsel háromszögeket vágjunk.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással.
Süssük készre 20-25 perc alatt.
Hagyjuk a tepsin kihűlni.



You must be logged in to post a comment.