Túrós mákos málnás zebra süti -sütés nélkül
Egy sütés nélküli izgalmas ízű és külsejű- de leginkább belsejű – tortát hozok ma.
Túrós mákos alap, amiben málna csíkok vannak. <3
Egy kekszes -kókuszos- pisztáciás alapon csücsül a mákos túrós és málnás egyveleg. Igen hosszú fagyasztási idővel, de valójában túl sok dolgunk nincs a készítésnél, inkább a sok várakozás ami “bosszantó” számomra nagyon is. 🙂
Mert a kifagyasztás 12-16 óra. De nagyon megéri, mert elképesztő látvány és az íze….. nos az brutkó.
VIDEÓ az INSTA fiókban a highlights-ban.
FIGYELEM!
Ma egy pontosan ilyen mákos túrós tortát készítettem, csak másik túrót használtam. A mai LIDL túró szárazabb mint az ALDIS, így nem folyt annyira az alap. Mindkettő félzsíros, de más márka.
Ha száraz a túró, akkor plussz 20 g tejfölt adj még hozzá!
Eszközlista:
- 15 cm-es tortagyűrű
- acetate fólia
- botmixer
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- opcionálisan The Ring 65 szett
Elkészítési idő: 12-16 óra
Keksz alap:
- 103 g kókuszos keksz -LIDL sajátmárkás-
- 15 g pisztácia
- 45 g vaj
- Málna:
- 205 g málna -mirelit- *
- 30 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 3 db zselatin lap-ALDIS-
Túrós mákos:
- 40 g darált mák-cukorzatlan-
- 50 g forró víz
- 10 g kristálycukor
- 200 g túró
- 7 g citromhéj
- 20 g tejföl
- 10 g vaníliás cukor
- 100 g habtejszín 30%-os
- 2 db zselatin lap -ALDIS-
Dekor:
málna
Elkészítés:
A kekszet, pisztáciát daráljuk le. A vajat olvasszuk meg mikróban, 30 mp, 800W-on. Keverjük el.
Egy tapadásmentes műanyag lapra állítsuk a tortagyűrűt, béleljük ki acetate fóliával, úgy hogy 0,5 cm-el magasabban legyen a fólia.
A kekszet simítsuk bele a formába és nyomkodjuk le először kanálla, majd egy pohárral. Tegyük fagyóba 20 percre.
Málna:
A zselatint hidratáljuk -áztassuk hideg vízbe.
A málnáta cukrokkal forraljuk fel, pürésítsük.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
*málna, ha friss málnával dolgozol lehetséges, hogy igényli a plussz vizet. Illetve ha más gyümölccsel aminek nincs túl nagy víztartalma akkor is kell extra mennyiségű víz hozzá.
Túrós mákos:
A mákot, kristálycukort keverjük el a forró vízzel és hagyjuk állni amíg az alapot elkészítjük.
A zselatint hidratáljuk. A tejszínt mikróban 30 mp, 800W-on melegítsük meg. A zselatint tegyük bele és keverjük el.
A túrót, citromhéjat, tejfölt, vaníliás cukrot botmixerrel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt -zselatinnal- keverjük el. A mákot is adjuk hozzá és keverjük el, botmixerrel dolgozunk végig.
Összeállítás:
A kifagyott keksz alapra 2-3 ek mákos alap, abba 2 ek málna. Így rétegezzük amíg a tortagyűrű megtelik, de csak a fém gyűrű méretéig.
A málnából hagyjunk, mert azzal öntjük le.
Tegyük fagyóba 2 órára.
Ezután a megmaradt málnával öntsük le, terítsük szét.
Tegyük vissza a fagyóba 12-16 órára.
*Miután maradt a mákos alapból, azt töltsük a RING szett nagy kör formájába, tegyük fagyóba. Ez opcionális, nem kötelező. Ha nincs szetted, habzsákba is töltheted és abból nyomhatsz díszítést végül a tortára.
A tortagyűrűt melegítsük meg -én hajszárítóval szoktam-, a tortának vágjunk alá éles késsel. Így már fel tudjuk venni a formát és a tortát ki tudjuk venni a formából.
Tegyük tálalóra.
Vegyük ki a RING formából is a túrós mákos desszertet. Állítsuk a torta közepére. Rakjuk körbe málnával, tegyük a ring közepébe is málnát. Szórjuk meg porcukorral.



