Mákos túrós barackos
Ez egy kis finomság, amit maradékokból is össze lehet dobni, bár ma nem maradékokból raktam össze.
Igen, ha van piskótánk amit méretre vágunk és van leesője, azt nem dobjuk ki, mert a pohárdesszerteknél nagy hasznát vesszük ha nem kell sütnünk, ugye? 🙂
A minapi mákos túrós nagyon megihletett, olyan nagyon hogy ma egy barackos tortát is készítettem, és igen, itt már sütünk is majd, egy igazán szép torta lesz.
Szóval mákos piskóta adott volt a többi alapból pedig többet készítettem, mert kértetek pohárdesszertet tőllem.
Tádddáámmmm <3
Alapvetően igen sok pohárra elég az alap, ha kicsikben készíted akkor 20-30 db, ha nagyokban 10-15 kb.
Eszközlista:
- botmixer
- gyorsforraló 3L-es
- habzsák, 1A kör és 16-os csillag dekorcsövek
- poharak
Elkészítési idő: ha piskótát és habcsókot is süsütnk akkor 1-2 óra, ha van “maradékunk” akkor 30-40 perc
Hozzávalók:
Habcsók:
- 50 g tojásfehérje
- 100 g porcukor
- csipet borkősav
Mákos piskóta:
- 102 g liszt
- 21 g mák – darált, cukrozatlan
- 5 g sütőpor
- Csipet só
- 80 g tojás
- 90 g porcukor
- 4 g citromhéj- reszelve
- 40 g vaj
- 35 g olaj
Mákos túrós:
- 40 g darált mák-cukorzatlan-
- 50 g forró víz
- 10 5 g kristálycukor
- 200 g túró
- 7 g citromhéj
- 20 g tejföl
- 10 g vaníliás cukor
- 100 g habtejszín 30%-os
- 2 db zselatin lap -ALDIS-
Sárgabarack kompót:
- 205 g sárgabarck püré
- 50 g víz
- 30 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 3 db zselatin lap -ALDIS-
- 150 g friss sárgabarack apróra kockázva
Elkészítés:
Habcsók
Melegítsük elő a sütőt, légkeverésen, 93 fokra.
A tojásfehérjét és a porcukrot verjük laza habbá. Adjuk hozzá a borkősavat és verjük kemény de rugalmas habbá.
Töltsük habzsákba és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk halmokat.
Ha kis csillagokat is készítünk, akkor másik habzsákba 16-os dekorcső és így nyomjunk pici halmokat.
90 perc szárítás következik, 93 fokon, légkeverésen.
Mákos piskóta
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet, mákot, sütőport, sót szitáljuk össze.
A tojásokat a porcukorral és citromhéjjal habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a száraz anyagok felét, forgassuk bele. A másik felét is adjuk hozzá, forgassuk bele.
A vajat és olajat melegítsük meg mikróban, 30 mp, 800 W.
A tésztából vegyünk ki 4 ek mennyiséget es azt forgassuk össze a vajas olajjal.
Öntsuk a nagy alapba es forgassuk össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük és süssük készre 20-25 perc alatt.
Barack kompót
A zselatint hidratáljuk -áztassuk hideg vízbe.
A barackot a vízzel, cukrokkal forraljuk fel, pürésítsük.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
A barackot most adjuk hozzá és hagyjuk langyosra hűlni. Így a barack egy picikét megpuhul, de roppanós is marad egyben. <3
Összeállítás.
A pohár aljára a mákos túrós alap. Erre egy réteg piskóta morzsa.
Arra újabb mákos réteg.
Barack kompót következik.
Habcsók morzsa. Erre túrós alap ismét. Majd piskóta és végül a barack kompót.
Dekoráljuk nagy és kis méretű habcsókokkal és friss barack szelettel.
Teljes videó a tortaiskola INSTA oldalán, állandó sztoriban!



You must log in to post a comment.