Túrós mákos barackos torta
Túrós mákos barackos torta.
Az egész torta ismerős lehet, hiszen a málnás alapját hazsnáltam, a mákos piskóta pedig a tortából ismerős. Igen, egy recepttel számtalan desszert elkészíthető.
Videóztam, ha videós segítséggel néznéd meg a receptet, akkor gyere a tortaiskola FB oldalára, vagy a tortaiskola insta oldalára.
Mákos piskóta alapon csücsül a mákos túrós töltelék. Amit megbolondítottunk egy kis sárgabarck zselével és friss sárgabarack szeletkékkel.
Így rétegezzük végig a tortát.
Végül egy kis chantilly, pár szeletke barack, csokoládé dekor és mák szórás.
Isteni <3
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- 15 cm-es tortagyűrű
- robotgép
- botmixer
- gyorsforraló 3L-es
- acetate fólia
- tapadásmentes lap
- habzsák
- 16 mm -es nyitott csillag dekorcső
Elkészítési idő: 4-5 óra, 1 db 15 cm-es tortához
Hozzávalók:
Mákos piskóta:
- 102 g liszt
- 21 g darált mák -cukrozatlan-
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 85 g tojás -egész-
- 90 g porcukor
- 5 g citromhéj -reszelve-
- 40 g vaj
- 35 g olaj
Barack zselé:
- 205 g sárgabarack püré
- 10 g vaníliás cukor
- 40 g kristálycukor
- 3 db zselatin lap -Aldis-
Túrós mákos alap:
- 2 db zselatin lap -Aldis-
- 30 g habtejszín 30%-os
- 200 g túró
- 20 g tejföl
- 5 g vaníliás cukor
- 5 g citromhéj -reszelve-
- 40 g darált mák -cukrozatlan-
- 30 g kristálycukor
- 50 g forró víz
Chantilly:
- 200 g habtejszín 30%-os
- 30 g porcukor
- 1/4 vanília rúd magvai
Elkészítés.
Mákos piskóta.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet, mákot, sütőport, sót szitáljuk össze.
A tojásokat a porcukorral és citromhéjjal habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a száraz anyagok felét, forgassuk bele. A másik felét is adjuk hozzá, forgassuk bele.
A vajat és olajat melegítsük meg mikróban, 30 mp, 800 W.
A tésztából vegyünk ki 4 ek mennyiséget es azt forgassuk össze a vajas olajjal.
Öntsuk a nagy alapba es forgassuk össze.
Sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk a 1 db tortagyűrűt.
Középen süssük, 25-30 percet.
Hűtsük le és 2 lapba vágjuk.
Barack zselé.
A zselatint hidratáljuk -áztassuk hideg vízbe.
A barack pürét a cukrokkal forraljuk fel.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
*én most házi pürét használtam, amit már készítéskor vízben főztem, ezért elég híg alap, ha neked sűrűbb az alapod akkor adj hozzá vizet, figyeld az állagot.
Túrós mákos.
A mákot, kristálycukort keverjük el a forró vízzel és hagyjuk állni amíg az alapot elkészítjük.
A zselatint hidratáljuk. A tejszínt mikróban 30 mp, 800W-on melegítsük meg. A zselatint tegyük bele és keverjük el.
A túrót, citromhéjat, tejfölt, vaníliás cukrot botmixerrel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt -zselatinnal- keverjük el. A mákot is adjuk hozzá és keverjük el, botmixerrel dolgozunk végig.
*akinek száraz a túrója az +20 g tejfölt adjon hozzá
Összeállítás.
A tapadásmentes lapra a 15 cm-es gyűrű alá tegyünk acetate fóliát. Béleljük a formát is 7-8 cm magasan acetate fóliával.
FIGYELEM! A zseléből hagynunk kell majd!!!
Alulra az első lap piskóta.
Ezt kenjük meg vékonyan a barack zselével. Erre vékonyra vágott barack szeleteket tegyünk.
Erre a túrós alap fele, kocogtasuk a pulthoz a tapadásmentes lapot. Így szépen elterül az alap.
Erre a másik piskóta. Ezt is kenjük meg a zselével. Majd a maradék túrós alap következik. Kocogtassunk itt is.
Tegyük fagyóba 1 órára.
Ha megdermedt annyira, hogy már nem “mozog” akkor öntsük le a maradék zselével.
*ha a zselé bekötne, akkor CSAK ANNYIRA melegítsük, hogy folyékony legyen, nem forraljuk!!!!!
Tegyük fagyóba 3-4 órára.
Ha kifagyott, vegyük le a fóliát, tegyük tálalóra.
Chantilly. És dekoráció.
Minden hozzávalót habosítsunk ki. Töltsük habzsákba a dekorcsővel.
Nyomjuk körbe a torta tetejét a videón látható módon.
Dekoráljuk friss sárgabarack szeletekkel és csokoládéval.
Végül szórjuk meg mákal.



You must log in to post a comment.