Banán -karamell-ananász
Banán torta, ananásszal, ananászos sós karamellel, vaníliás pirított ananásszal.
Vaníliás mascarpone hab a töltelék, és egy kevert csoki ganache, na meg ananászos banán lekvár savasra hagyva, egy kis lime-al bolondítva.
VIDEÓ az tortaiskola FB és Insta oldalán! <3
Eszközlista:
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- serpenyő
- botmixer
- tortagyűrűk -állíthatók 2 db- 2 db 12 cm-es tortagyűrű
- acetate fólia
- habzsák
- 1M csillag dekorcső
- forgatható tortaállvány
- simító
- fém spatula
Elkészítési idő: 8-10 óra a sok hűtés miatt
Hozzávalók: 16 cm-es tortához, 4 lapos majd 20 cm
Csokoládé ganahce:
- 300 g étcsokoládé 50%-os
- 100 g fehér csokoládé
- 180 g habtejszín 30%-os
Banános ananász lekvár:
- 70 g ananász -konzerv-
- 80 g ananászlé-konzerből-
- 3 g lime héja
- 5 g lime leve
- 158 g banán -érett-
- 5 g pektin -NH-
- 20 g baran cukor
- 1 g citromsav
Banán piskóta:
- 50 g olaj
- 91 g vaj
- 189 g barna cukor
- 4 g fahéj -őrölt-
- csipet só
- 120 g tojás -kb 2 db L méretű –
- 250 g érett banán
- 200 g tej
- 245 g liszt
- 6 g sütőpor
Vaníliás mascarpone hab:
- 650 g mascarpone -LIDL-
- 255 g habtejszín 30%-os
- 50 g méz
- 20 g vaníliás cukor
Ananászos sós karamell:
- 20 g barna cukor
- 14 g habtejszín 30%-os
- 30 g ananászlé -konzervből-
- 14 g va
- jsó- kóstolj
Vaníliás pirított ananász:
- 15 g ananász -konzerv-
- 5 g vaníliás cukor
Ananászos mascarpone hab -burkoló és dekor:
- 177 g mascarpone -LIDL-
- 50 g habtejszín 30%-os
- 30 g méz
- 25 g ananászlé -konzerv-
Elkészítés.
Csokoládé ganache.
A ganache-t készítsük el. Minden hozzávalót melegítsünk össze mikróban 2-3 X 30 mp, 800W-on.
Keverjük krémesre.
Osszuk ketté a mennyiséget.Tapadásmenets lapra tegyük egy acetate fólia darabot, amit méretre vágtunk a 12 cm-es tortagyűrűhöz. Erre állítsuk a tortagyűrűt. Töltsük meg a ganache-al. Tegyük fagyóba 2 órára.
Banános ananász lekvár.
Az ananászt és a levét, lime héját, levét botmixerrel turmixoljuk le.
Adjuk hozzá a banánt és azt is turmixoljuk le.
Forraljuk fel.A pektint és a cukrot keverjük el, adjuk a forró alaphoz. Rögtön a citromsavat is. Folyamatosan keverve forraljuk fel, majd főzzük közepes hőfokon 3-4 percig.
Osszuk ketté ezt is és az egyik felét már most önthetjük is a kifagyott ganache-re. Tegyük fagyóba 2-3 órára.
Banános piskóta.
Az olajat, vajat, b cukrot, fahéjat és sót habosítsuk ki.
A tojásokat egyesével adjuk hozzá és vetessük fel.
A banánpépet adjuk hozzá, keverjük át, habverővel, robotgéppel dolgozunk VÉGIG!
A lisztet és sütőport szitáljuk össze. Adjuk a felét az alaphoz, keverjük át. A tej felét adjuk hozzá, keverjük el.A maradék lisztes sütőport adjuk hozzá, keverjük el.Végül a tejet is, és keverjük el.
Sütőpapírral bélelt tepsire állítsunk 2 db tortagyűrűt, 16 cm-es méretre húzva. Töltsük egyenlő arányban a gyűrűkbe a tésztát.
175 fokra ELŐMELEGÍTETT, alsó-felső állásban- sütőben, süssük 15 percet.
Ez alatt feljön a piskóta, dupla akkora lesz mint az induló állapot volt. Majd vegyük le a hőfokot 160 fokra és süssük 35-40 percet. Valójában most sütjük át a tésztát.Hűtsük le teljesen a formában. Majd vágjuk kettő lapba mindkettő piskótát. Nedves hatású, nagyon nedves én imádom mert olyan jó kis “szottyos”.
Vaníliás mascarpone hab.
Minden hozzávalót habosítsunk ki. Töltsük habzsákba.
Töltés.
A tapadásmenets lapra állítsuk a tortagyűrűt a piskóta méretében.
Béllejük ki minimum 20 cm-es acetate fóliával.
Alulra piskóta. Erre egy kis réteg mascarpone hab.Arra ültessük az insertet- csoki ganache és ananászos banán, ananásszal felfelé- töltsük ki a piskóta és az insert közötti részt a habbal. Piskóta és hab.Piskóta, kicsi hab és az insert, banánnal felfelé. Itt is töltsük ki a piskóta és az insert közötti hézagot a habbal.Piskótával zárjuk a sort. A maradék habbal kenjük le a piskótát. Tegyük fagyóba 2-3 órára.
Ananászos sós karamell
A cukrot karamellizáljuk. Adjuk hozzá a tejszín és ananászlé keverékét de kettő részletben. Főzzük 1-2 percet közepes hőfokon, kevergessük. Végül a vajat is és a sót.
Hűtsük le és töltsük habzsákba.
Vaníliás pirított ananász.
Az ananász vágjuk kisebb darabokra. A serpenyőt forrósítsuk meg, tegyük bele az ananászt, sisteregni fog. Mikor egy kissé elkezd pirúlni, akkor a cukrot szórjuk ár és rázogatva, magas lángon karamellizáljuk.Hűtsük le.
Ananászos mascarpone hab. -BURKOLÓ-
Minden hozzávalót habosítsunk ki. Burkolás, dekor.A kifagyott tortáról vegyük le a tortagyűrűt és az acetate fóliát.
Én már ekkor rátettem a tálalómra és azt raktam a forgatható tortaállványra. Vágjuk le éles késsel a tetején az egyenetlenségeket, csekkold a videót.
Vékonyan kenjük át az ananászos mascarponéval, majd húzzuk le a simítóval a tortát. Félpucér tortát készítünk. A tetejét is burkoljuk le, simítsuk le.
Tegyük fagyóba 20 percre.
Csorgatni fogunk.
A langyos karamellt habzsákból csorgatjuk a tortára. A maradék ananászos habot habzsákba töltjük, 1M dekorcsővel. Kis halmokat nyomunk.Minden halomra egy db pirított ananász. Végül középre csoki dekor.

You must log in to post a comment.