Sós karamellás, giandujás csokoládé torta -sütés nélkül-
Izgalmas, lágy, krémes és nagyon különleges ízvilágú torta.
VIDEÓ a FB, INSTA és YOTUBE csatikon.
Eszközlista:
Kutter
Botmixer
Gyorsforraló
Habverő
Acetate fólia
20cm-es tortagyűrű
Habzsák
Tepsi
Hv
Morzsa:
216 g babapiskóta
150 g vaj
Gianduja:
70 g török mogyoró – pirítva-
70 g porcukor
70 g étcsokoládé
-opcionálisan olaj, ha a mogyoró túl száraz-
Csoki ganache:
200 g étcsokoládé
146 g habtejszín 30%-os
50 g vaj
Sós karamell:
192 g kristálycukor
220 g habtejszín 30 %-os
27 g vaj
4 db zselatin lap -Aldis-
2-3 g só- kóstolj-
Vajkaramella:
55 g vaj
63 g habtejszín 30%-os
80 g kristálycukor
Csipet só
0,5 g szódabikarbóna
30 g étcsoki a csíkozáshoz
Elkészítés.
A morzsához a babapiskótát kutterben daráljuk morzsává. A vajat olvasszuk meg. Keverjük össze.
Műanyag lapra tegyünk acatate fóliát a tortagyűrű méretében.
Öntsük bele a morzsát, terítsük, dolgozzuk fel a forma oldalára. Egyenesítsük ki az oldalsó morzsa réteget-90 fok- és simítsuk el középen, alul is a morzsát. Tegyük fagyóba.
Gianduja.
A mogyorót pirítsuk meg. Szedjük le a héját. Tegyük kutterba, daráljuk morzsásra. A csokoládét olvasszuk fel. Adjuk a mogyoróhoz a porcukorral. Daráljuk krémesre. Ha nem krémesedik- mert száraz a mogyoró- adjunk hozzá olajat.
Töltsük a morzsára, irány a fagyó.
Csoki ganache.
A csokit, tejszínt melegítsük össze mikróban. Keverjük krémesre. Adjuk hozzá a vajat, keverjük el. Botmixerrel emulgáljuk.
Töltsük a gianduja rétegre. Irány a fagyó.
Sós karamell.
A zselatint hidratáljuk.
A cukrot karamellizáljuk. A tejszínt melegítsük meg. 2 részletben adjuk a karamellhez. Ha felolvadt teljesen, akkor a vajat is adjuk hozzá, keverjük el.
A zselatint adjuk hozzá, keverjük el.
A megkötött csokira öntsük rá, irány a fagyó 1-2 órára.
Vajkaramella.
Minden hozzávalót forraljunk fel, kivétel a szódabikarbóna. Folyamatosan kevergetni fogunk, 10-15 perc. 😂😂😂 dolgozzunk meg érte. Szóval, forrpont után 7- en bugyogtatjuk- de szép szó- 😂, nem forr de buborekos.
Így főzzuk addig amíg színt kap.
Ahogy meg van a szín, adjuk hozzá a szódabikarbónát, vegyük le a tűzről és keverjük 1 percet.
Töltsük sütőpapírral bélelt tepsire. Irány a fagyó 10-15 percre.
Törjük darabokra.
Dekor.
A csokit melegítsük meg mikróban, töltsük habzsákba. Vágjuk ki a végét 1 mm nagyságban.
A tortát vegyük ki a fagyóból. Melegítsük meg a gyűrűt hajszárítóval. Nyúljunk alá a tortának, vegyuk le az acetate fóliát. Toljuk meg felfelé a tortát nagyon óvatosan!
Mikor megmozdul, tegyük a tálalóra és felfelé húzzuk le a gyűrűt. Macerás, mert nagy a torta és vékony a piskóta. Óvatosan és türelemmel bánj vele, különben megrepedhet.
Csorgassuk le a csokival. Dekoráljuk a vajkaramellával.




You must log in to post a comment.