Citromos levendulás túró torta pisztáciával- nem sütünk-
Pisztáciás babapiskótás alap- a színe, az állaga miatt- itt majd lesz trükkömAzon egy gyors levendulás lemon curd- a gyorsasága trükkös, érdemes lesz megtanulni-Azon egy citromos túró mousse- itt is lesz trükköm.Itt lesz még egy meglepimLevendulás csoki ganache, amit nem festékkel színezek, nagyon izgiiii
Végül lesz egy citromos ganache.A dekorban a mousse-t is használjuk, na meg a csíkos habcsókokat.
VIDEÓ a FB, INSTA és YOTUBE csatikon.
Citromos, levendulás túró torta pisztáciával ❤ RECEPT
Eszközlista:
20 és 15 cm-es tortagyűrű
kutter
botmixer
habverő
kancsók
szilikon kavics forma-mini -Écsy Kft
habzsákok
1A és 1,5 cm-es kör dekorcső
sárga ételfesték
ecset
hőmérő
Elkészítési idő: 7-10 óra a fagyasztás miatt
Morzsa:
180 g babapiskóta
50 g pisztácia
90 g vaj
20 g pisztácia olaj
Levendulás lemon curd:
2 db zselatin lap -Aldis-
100 g citromlé
csipet friss levendula virág
70 g kristálycukor
1 db tojás -L méret-
30 g vaj
Citromos túró mousse:
3 db zselatin lap -Aldis-
500 g túró
200 g tejföl
187 g porcukor
20 g citromhéj
15 g citromlé
200 g habtejszín 30%-os
50 g tej
Levendula ganache:
140 g fehér csokoládé
40 g habtejszín 30%-os
csipet só
csipet levendula virág -friss-
1 szem szeder -mirelit is lehet-
Habcsók:
1 db tojásfehérje
40 g kristálycukor
csipet borkősav
Citrom ganache:
190 g fehér csokoládé
50 g habtejszín 30%-os
20 g citromlé
Elkészítés.
Morzsa.
A babapiskótát kutterben daráljuk morzsásra. Az utolsó adaghoz a pisztáciát is adjuk hozzá és azzal daráljuk le.
A vajat és ap isztácia olajat melegítsük össze mikróban, 1X30 mp, 800W-on. Keverjük el.
Keverjük össze a két alapot.
A 20 cm-es tortagyűrűt állítsuk a tapadásmentes lapra és a morzsát töltsük bele.
Húzzuk fel a peremére is és simítsuk el. Először kanállal, majd mikor már kész a forma, akkor egy pohár segítségével “döngöljük” le, így szép sima felületet kapunk és egyenletes oldalat.
Tegyük fagyóba.
a TIPPEM
A pisztácia olaj extra ízt ad az alaphoz, nagyon jól használható a pisztácia ízének kiemeléséhez.
A pisztácia zöld színe fontos, ezért jó minőségű pisztáciát használjunk!
Levendulás lemon curd.
A zselatint hidratáljuk.
A citromlevet, levendulát, cukrot és tojást melegítsük folyamatosan everve 80 fokosra.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el. Adjuk hozzá a vajat, keverjük el.
Tegyük hűtőbe 10 percre. Nálam 1 fokra van állítva. A lényeg, hogy hűljön le langyosra.
A kifagyott morzsára középre állítsuk a 15 cm-es tortagyűrűt középre. Öntsük bele a curd-öt. Tegyük fagyóba 30-40 percre, -23 fokra.
Nagyon fontos, hogy fagyos legyen a morzsa és a curd kellően kihűlt, különben kifolyhat a tortagyűrű alatt. Ekkor sincs gond, ha kifagyott, szedjük ki óvatosan.
Citromos túró mousse.
A zselatint hidratáljuk.
A túrót, tejfölt, porcukrot, citromlét, citromhéjat botmixerrel turmixoljuk át.
A habtejszínből verjünk habot.
A tejet melegítsük meg mikróban, 30mp, 800W-on. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el. Adjuk a túrós alaphoz, keverjük át.
A tejszínhabot 2 részletben forgassuk bele.
A mouseból töltsünk a tortagyűrű feléig. Tegyük fagyóba.
A szilikon kavics -mini- formába 6 mélyedést töltsünk meg. Tegyük fagyóba.
5-6 ek mennyiséget töltsük habzsákba, tegyük hűtőbe.
*TIPPEM
a botmixer komoly segítség a túrónál, mert igazán krémes, selymes állagot tudunk elérni ha botmixerrel dolgozzuk össze az alapot.
Levendula ganache.
A csokit ls habtejszínt melegítsük összem ikróban, 2X30 mp, 800W-on. Adjuk hozzá a sót és a levendulát. Keverjük át.
A szedret is adjuk hozzá és botmixerrel emulgáljuk.
Szűrjük le.
Töltsük 15 cm-es tortagyűrűbe és tegyük fagyóba 1-2 órára.
Ha kifagyott a levendula ganache tegyük a tortába és töltsük fel a maradék túró mousse-al a forma tetejétől 0,5 cm-el lentebb. Tegyük fagyóba 1 órára.
*TIPPEM
A levendula színét itt nem festékkel érjük el, hanem a szeder színe segít ebben. ❤
Habcsók.
A fehérjét kezdjük habosítani, mikor opálos adjuk hozzá folyamatos keverés közben a cukrot. Adjuk hozzá a borkősavat és habosítsuk ki. A habzsákba 1A dekorcsövet használunk.
A habzsákot fessük meg alkoholban oldott sárga festékkel. Ecsettel húzzunk bele csíkokat. Én 5 csíkot húztam bele.
Töltsük bele a habot és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kisebb és nagyobb halmokat.
93 fokon, légkeverésen szárítsuk 1:30 percet.
Citrom ganache.
A csokoládét és a habtejszínt melegítsük össze mikróban, 2 X30 mp, 800W-on. Keverjük át. Adjuk hozzá a citromlevet, keverjük át.
A kifagyott torta tetejére a 3/4-ét töltsük rá, simítsuk el, kocogtassuk a pulthoz. Tegyük fagyóba 5-6 órára.
A maradékot töltsük habzsákba és tegyük hűtőbe a 1,5 cm-es kör dekorcsővel.
Dekoráció.
A kifagyott tortát vegyük ki a formából. Hajszárítóval melegítsük meg a tortagyűrűt és toljuk ki a tortát.
Tegyük tálalóra.
Dekoráljuk a kavicsokkal, a habzsákokból a mousse-al és a citrom ganache-al. A színes habcsókokkal. És kevéske levendula virággal.
-A levendula erős íze nagyon kellemetlen tud lenni, ezért szedjük le fogyasztás előtt a virágokat a tortáról, különben mintha a szappanba harapnánk, nagyon gáz…..




You must log in to post a comment.