Mák-citrom-szeder-menta-fehér csoki <3 torta
A Fb-on szavaztatok, mit szavaztatok komplett ötletgyárat csináltatok, mikorm egkértelek benneteket, hogy javasoljatok ti ízeket, én pedig készítek valami finomat belőle.
Ma erre az ötösre esett a választásom, mert különleges mentáim vannak, így a gyömbéres mentámat ma ki is próbáltam. Obiban vettem egyébként a “kidobandó” részen volt, én meg megmentettem és akkora bokor nőtt belőle. 😀
Szóval mákos piskóta, mák mousse, szeder zselé, mentás lemon curd. A dekorációban pedig a mentás citromos ganache és a citrom szeder zselé kapott főszerepet.
Eszközlista:
állítható tortagyűrű
15 cm-es tortagyűrű
tapadásmentes lap
habverő
hőmérő
gyorsforraló
acetate fólia
habzsák
10-es és 2-es kör dekorcső
botmixer
szita
kancsók
Elkészítési idő: 5-7 óra
Hozzávalók: 20 cm-es tortához
Mákos piskóta:
- 102 g liszt
- 21 g darált mák -cukrozatlan-
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 85 g egész tojás
90 g porcukor - 5 g citromhéj
- 40 g vaj
- 35 g olaj
Szeder zselé:
- 100 g szeder -mirelit-
- 30 g víz
- 50 g kristálycukor
- 1 g agar agar -ha nincs de jó lenne ha lenne akkor zselatinból 2 db lap, Aldis-
Mentás lemon curd:
- 2 db zselatin lap -Aldis-
- 100 g citromlé
- 1,5 g gyömbéres menta levél-sima menta is ok-
- 70 g kristálycukor
- 1 db tojás -L méretű-
- 30 g vaj
Mentás citromos ganache:
- 200 g fehér csokoládé
- 40 g habtejszín 30%-os
- 1,5 g menta levél
- 10 g citromlé
Mák mousse:
- 500 g mascarpone
- 340 g habtejszín 30%-os
- 20 g citromlé
- 6 g citromhéj
- 60 g porcukor
- 25 g vaníliás cukor
- 120 g darált mák -cukrozatlan-
- 200 g fehér csokoládé
Citromos szeder zselé:
- 100 g szeder -mirelit-
- 40 g kristálycukor
- 3 g citromlé
- 2 db zselatin lap -Aldis-
Elkészítés.
Mákos piskóta.
A száraz anyagokat szitáljuk össze, a mák nem fog átmenni a szitán, szóval azt külön adjuk hozzá és keverjük át.
A tojást a cukrot és a citromhéjat habosítsuk ki.
A vajat az olajjal melegítsük össze mikróban, 30 mp, 800W-on, keverjük el.
A tojásos alapba 2 részletbe forgassuk bele a száraz anyagokat.
Majd vegyünk ki 4 evpkanállal a tésztából, tegyük a vajas alapba és keverjük el.
Öntsük a tésztához és forgassuk bele.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Sütőpapyírral bélelt tepsire állítsuk a keretet amit 20 cm-re állítunk be.
Töltsük bele a tésztát és süssük 25 percig.
Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a keretből.
Vágjuk 3 lapba. DE!!!!!!
2 lap a torta alapja lesz, 1 lap pedig a dekorhoz kell, az legyen nagyon vékony.
Szeder zselé.
A 15 cm-es tortagyűrűt tegyük a tapadásmentes lapra, és tegyük be a fagyóba.
A szedret, vizet, cukrot forraljuk fel. Botmixerrel turmixoljuk le.
Adjuk hozzá az agar agart és forraljuk 1 percet.
Szűrjük le.
Töltsük a tortagyűrűbe. Hagyjuk szobahőn megdermedni.
Ha kész, vágjuk körbe éles késsel.
Mentás lemon curd.
A 15 cm-es tortag yűrűt tegyük a tapadásmentes lapra, és tegyük be a fagyóba.
A zselatint hidratáljuk.
A citromlevet, az apróra vágott mentát, cukrot és tojást főzzük fel 80 fokosra. Folyamatosan kevergetjük, közepes lángon.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Adjuk hozzá a vajat, keverjük el.
Botmixerrel turmixoljuk le. Szűrjük át.
Töltsük a gyűrűbe, tegyük fagyóba 1 órára.
Ha kifagyott, vágjuk körbe éles késsel, szedjük ki a gyűrűből.
Mentás citromos ganache.
A csokit, habtejszínt, mentát és citromlevet melegítsük össze mikróban, 2X30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre.
Botmixerrel emulgáljuk. Szűrjük át és töltsük habzsákba a 10-es dekorcsővel.
Tegyük hűtőbe.
Mák mousse.
A mascarponét, habtejszínt, citrom levét és héját, porcukrot, vaníliás cukrot keverjük át és habosítsuk ki. Robotgéppel könnyebb, de az enyém “megdöglött” a nagyot meg nem akartam elővenni, szóval napi edzés letudva. 😀
A csokit olvasszuk meg mikróban, 2X30 mp, 800W-on, keverjük el.
A mákot adjuk az alaphoz a csokival együtt. Keverjük át.
Összeállítás.
A tapadásmentes lapra állítsuk a 20 cm-re behúzott tortagyűrűt, béleljük ki acetate fóliával a forma magasságáig.
A piskóta lappal kezdünk, erre kerül a mák mousse. Simítsuk el. Erre a szeder zselé jön. Nyomjuk le mindenhol, hogy a mák elterüljön alatta.
Kenjünk rá a mák mousse-ból, simítsuk el.
Piskóta következik ismét, vékony réteg mák mousse és a lemon curd. Ezt is nyomkodjuk le. Végül az összes mousse-t használjuk fel, töltsük be.
Tegyük fagyóba 3-4 órára.
Citromos szeder zselé.
A zselatint hidratáljuk.
A szedret, cukrot, citromlevet forraljuk fel, pürésítsük, szűrjük le.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Töltsük habzsákba a 2-es kör dekorcsővel.
Dekoráció.
A kifagyott tortáról vegyük le a keretet és a fóliát is.
Szélezzük éles késsel, ez azt jelenti, hogy ahol kissé hepehupás ott vágjuk le a felesleget.
A habzsákból középről indulva, nyomjunk csigavonalat a ganache-ból. *
Tegyük fagyóba 10 percre.
*ha beköt a ganache- márpedig be fog a hűtőben, fogjuk be a habzsák mindkettő végét és a kezünkkel dörzsöljük át. A kezünk melegétől ismét langyos lesz és krémes.
A kifagyott ganahce spirálba töltsük a citromos szeder zselét, nagyon folyik, óvatosan toljok. 😀
Tegyük fagyóba ismét 10 percre.
Dekoráljuk szeder szemekkel, szórjuk meg porcukorral.
Végül pedig a vékony lap mákos piskótából vágjunk pici kovkákat és díszítsük vele a tortát.



You must log in to post a comment.