Pisztáciás marcipános torta, mandarin curd-el, ribizli zselével és csoki mousse-al
Marcipános, pisztáciás,mandarin curd, ribizli zselé, csoki mousse torta receptem <3
Eszközlista:
15 és 20 cm-es tortagyűrű
tapadásmentes lap
acetate fólia
silpat lap
habverő
habzsákok
6B csillag és 3 -as kör dekorcső
spatula
szilikon spatula
gyorsforraló 3L-es
hőmérő
botmixer
Elkészítési idő: 6-8 óra
HV:
Mandarin curd:
1,5 db zselatin lap -Aldis-
100 g mandarinlé
5 g mandarinhéj
1 db tojás -L méretű-
40 g kristálycukor
35 g vaj
Ribizli zselé:
1,5 db zselatin lap -Aldis-
100 g ribizli
30 g kristálycukor
35 g víz
Marcipános piskóta:
45 g marcipán -Aldis-
15 g kristálycukor
5 g mandarinlé
3 g mandarinhéj
4 g citromhéj
38 g vaj
1 db tojás -M-méretű-
15 g pisztácia
csipet só
5 g liszt
Csoki mousse:
250 g tejcsoki
184 g étcsoki
184 g (1) habtejszín 30%-os
330 g (2) habtejszín 30%-os
Elkészítés.
A tapadásmentes lapot és a 15 cm-es tortagyűrűt tegyük fagyóba. Legalább 1 órát legyen bent. Ez azért fontos, mert így a formát nem kell bélelni, a meleg folyadék pedig azonnal kötni kezd, nem folyik ki a formából, gyűrűből.
Mandarin curd.
A zselatint hidratáljuk.A mandarinlét, héjat, cukrot, tojást forraljuk fel folyamatosan keverve, 80 fokosra. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el. Adjuk hozzá a vajat, keverjük el. A 15 cm-es gyűrűbe- fagyóból kivett- töltsük az alap 3/4-ét. Tegyük fagyóba 40 percre .
A maradékot töltsük habzsákba a 3-as dekrocsővel és tegyük hűtőbe.
Ribizli zselé.
A zselatint hidratáljuk.
A ribizlit, cukrot, vizet forraljuk fel, botmixerrel törjük össze, de csak annyira, hogy maradjon husi. Ne pépesítsük.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Töltsük a curd-re.Tegyük vissza a fagyóba 1-2 órára.
Ha kifagyott, éles késsel vágjuk körbe, vegyük ki a formából és tegyük vissza az insertet a fagyóba.
*a tapadásmentes lapot tegyük be a fagyóba. Ez fontos lesz majd ismét az összeállításnál.
Marcipános piskóta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásban.
A 15 cm-es tortagyűrűt állítsuk silpat lapra, amit a sütő saját sütőrácsára álltunk.
A marcipánt, cukrot, mandarin levét, héját és a citormhéjat szilikon spatulával nyomkodjuk össze. Tegyük mikróba 2X30 mp, 800W-on. Felolvad, keverjük krémesre.
Adjuk hozzá a vajat, szilikon spatulával keverjük egyneműre, majd habverővel habosítsuk át. Folyni fog, hiszen a vaj megolvad, nem gond.
Adjuk hozzá a tojást, keverjük el.
A pisztáciát vágjuk darabokra, keverjük el a sóval és liszttel. Adjuk az alaphoz.
Töltsük a tortagyűrűbe és toljuk a sütőbe 12-15 percre.Hűtsük ki és vegyük ki a formából.
*a videóban több tojást látsz 😀 igen, mert én nagy adagot készítettem, te maradj a receptben leírt mennyiségnél.
Csoki mousse.
A csokoládékat aprítsuk fel, a (1) habtejszínnel, mikróban 3X30 mp, 800W-on melegítsük össze. Keverjük kréemsre. Ha szükséges melegítsünk rá.
A (2) habtejszínből verjünk taknyos -laza- habot. Kettő részletben forgassuk az alapba.
Vegyünk ki 100 g mennyiséget, töltsük habzsákba a 6B dekorcsővel és tegyük hűtőbe.
Összeállítás.
A tapadásmentes lapra -amit a fagyóból vettünk ki- tegyünk 20 cm-es acetate fóliát. Állítsuk rá a 20 cm-es tortagyűrűt.
Középre tegyük a piskótát.
Erre töltsünk annyi mousse-t hogy a piskótát ellepje és felé is érjen kb 0,5 cm-re. Ültessük rá a curd, zselé inseret, nyomjuk le kissé. Töltsük fel a maradék mousse-al. Simítsuk el a tetejét ha szükséges.Tegyük fagyóba 4-5 órára.
Dekor.
A kifagyott tortát vegyük ki a gyűrűből. Hajszárítóval fújjuk meg az oldalát és toljuk ki belőle.
Tegyük tálalóra.
A curd-öt és a mousse-t is amik habzsákban vannak össze kell törnünk, mert bekötnek enny idő alatt.
Fogjuk be a habzsák mindkét végét és a kezünkkel masszírozzuk át, törjük meg. Így ismét, krémes, szép állagot kapunk. Végezhetünk próbanyomást is, ha nem jó az eredmény, töltsük vissza a habzsákba és törjük meg jobban.
A torta közepére nyomjunk halmokat a csoki mousse-ból. A halmok tetejét vizes kanál segítségével “nyomjuk” el, alakítsunk ki mélyedéseket mindegyik halmon. ha van francia kanál azzal könnyebb. <3
A mélyedésekbe töltsünk a curdből kis pöttyöket.
Minden második mousse halom mellé nyomjunk a curd-ből.Szórjuk meg aprított pisztáciával és dekoráljuk ribizlivel. Én kis mandarin kockákat is tettem még a tortára.




You must log in to post a comment.