Erdei
Egy izgalmas tortát hozok ma. A zabpehely nekem kedvencem, bár inkább reggelihez eszem 😀 de ma egy tortában kapott szerepet.
A piskóta egy gazdag ízvilágú, citromos, fehér csoki darabos, zabpelyhes piskóta, amiben a csoki darabkák kivillannak, a zabpehely pedig egy kis extra textúrát ad a piskótához.
Ezen egy étcsokoládé ganache terül el.
Majd az eredei mousse érkezik. A mousse-t a dekorhoz is használjuk. A csoki krém egy egyszerű krém, nem egy atomfizika. Kb habosított ganache, de nem az mégsem. Az egy kicsit komolyabb. <3 Az arányok is egészen mások mint egy ganache-nál, hiszen itt egy selymes krémet szeretnénk.
Eszközlista:
- 15 cm-es tortagyűrű
- habverő
- habzsák
- 1M dekorcső
- silpat lap -sütőpapír is jó, de akkor nem rácson, hanem tepsin sütjük-
- robotgép
- acetate fólia
- mini alma forma -Écsy Kft- Mela, Ciliegia, Pesca 30-
- tapadásmentes lap
- botmixer
- szita
- szilikon saptula
Elkészítési idő: 7-9 óra -a fagyasztás miatt
Hozzávalók:
Zabpelyhes piskóta:
- 75 g vaj
- 100 g kristálycukor
- 6 g citromhéj -reszelve-
- csipet só
- 1 db tojás -L méret-
- 50 g zabpehely -Aldis-
- 75 g liszt
- 50 g fehér csokoládé aprítva
Csoki ganache:
- 125 g étcsdokoládé
- 75 g habtejszín 30%-os
- 10 g méz
Erdei mousse:
- 3 db zselatin lap-Aldis-
- 300 g erdei gyümölcs -mirelit-
- 10 g citromlé
- 120 g kristálycukor
- 152 g tejföl
- 200 g habtekszín 30%-os
Csoki krém:
- 50 g étcsokoládé
- 32 g habtejszín 30%-os
- 3 g méz
Elkészítés.
Piskóta.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső állásban.
A 15 cm-es tortagyűrűt tegyük silpat lapra és azt a sütő rácsára.
A vajat, cukrot, citromhéjat, sót keverjük át, majd habosítsuk ki.
A tojást adjuk hozzá és vetessük fel.
A zabpelyhet és a lisztet keverjük el és adjuk az alaphoz. Dolgozzuk össze.
Végül a csokoládét is forgassuk bele.
Töltsük a masszát a formába és süssük készre 26-30 perc alatt.
Világos színt kell kapnia. Tűpróba.
Hűtsük le, vegyük ki a formából és vágjuk 2 lapba.
Csoki ganache.
A csokoládét, habtejszínt és mézet melegítsük össze mikróban, 2X30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre. Ha szükséges melegítsünk még rá.
A tapadásmentes lapra állítsuk a tortagyűrűt, béleljük ki aceatte fóliával 10 cm magasan.
A piskóta lapot tegyük bele és alaposan nyomkodjuk le.
Öntsük rá a csoki ganache-t, simítsuk el.
tegyük rá a második piskóta lapot, nyomjuk le kissé.
Erdei mousse.
A zselatint hidratáljuk.
A bogyós gyümölcsöt , citromlevet a cukorral forraljuk fel, főzzük 3 percet.
Botmixerrel turmixoljuk le és szitán törjük át.
A forró alapba tegyük a zselatint, keverjük el.
Adjuk hozzá a tejfölt, keverjük el.
A habtejszínből verjünk taknyos habot. Kettő részletben forgassuk bele az alapba.
A mini alma szilikonba 3 mélyedésbe töltsünk a mousse-ból. Tegyük fagyóba.
A mousse-t öntsük a piskótára.
Tegyük fagyóba 6-8 órára.
Csoki krém.
A csokit, habtejszínt ésm ézet melegítsük össze mikróban, 2X30 mp, 800W-on, keverjük krémesre.
Hűtsük langyosra, majd habosítsuk át.
Nyugi, itt még alig lesz tartása, kissé folyós lesz, de ahogy áll a pulton, hűl be fog húzni.
Szóval töltsük habzsákba 1M dekorcsővel és hagyjuk bátran a pulton.
Dekoráció.
A tortát vegyük ki a formából, húzzuk le az acetate fóliát.
Tegyük tálalóra.
A mini alma formából szedjük ki a mousse-t és ültessük a tortára.
Nyomjunk mellé jük a csoki krémből.
Dekoráljuk pár mézvirággal és pár levélke mentával, citromfűvel, attól függően mi van otthon. Kicsi levelek kellenek.




You must log in to post a comment.