Maracuja oreo
Egy izgalmas desszertet hozok ma, nem sütütnk <3 , és egy finom ropogós, savas torta ez.
Oreo morzsán csücsül a házi dulce de leche, ez nagyon izgalmas és sokoldalú betét.
Ezen a maracuja mousse csücsül és a maracuja glaze is izgalmas része a desszertnek.
Időigényes, mert a dulce de lechét a legelejétől készítjük, vagyis első lépésben házi sűrített tejet főzünk. Sok idő, de nagyon megéri.
Eszközlista:
- 16 cm-es kerek mousse forma
- 12 cm-es tortagyűrű
- mini tourbillon szilikon
- tapadásmentes lap
- gyorsforraló 5L-es
- habverő
- habüst
Elkészítési idő: 6-8 óra
Hozzávalók:
Dulce de leche:
- 500 g tej
- 100 g kristálycukor
Oreo morzsa:
- 130 g oreo keksz
- 30 g vaj
Maracuja mousse:
- 420 g mascarpone
- 100 g (1) habetjszín 30%-os
- 100 g porcukor
- 100 g maracuja püré
- 10 g citromlé
- 200 g (2) habtejszínt 30%-os
Maracuja glaze:
- 3 db zselatin lap -Aldis-
- 100 g maracuja lé
- 50 g víz
- 60 g kristálycukor
- 1/4 vanília rúd magvai
dekorhoz: oreo morzsa
Elkészítés.
Dulce de leche.
A tejet sé a cukrot a gyorsforralóban kezdjük el forralni, ha felforrt vegyük közepes hőfokra és olykor megkeverve sűrítsük be. A klasszik sűrített tej állagot kell elérnünk. Elég hosszú idő.
Ha merész vagy csutkán is forralhatod, de akkor állj mellette és folyamatosan kevergesd különben kifut a tej.
ha meg van a sűrített tej, akkor magasabbra vehetjük a hőfokot és most már folyamatosan keverve kezdjük el karamellizálni. Ez is igen hosszú idő, 30-40 perc.
Szép színt kap, karamellás színt. Kész is.
Oreo morzsa.
A vajat melegítsük meg mikróban 1X30 mp, 800W-on.
A kekszet most a töltelékével együtt törjük össze. Én uzsonnás tasakba teszem és klopfolóval megtöröm, morzsává.
Adjuk hozzá a vajat és gyúrjuk össze.
A tapadásmentes lapra tegyük a 12 cm-es tortagyűrűt és nyomkodjuk bele az oreo morzsát. Alaposan nyomkodjuk le. használjunk poharat is bátran.
Tegyük fagyóba 10 percre.
Öntsük rá a dulce de lechét. Tegyük fagyóba 2 órára.
Maracuja mousse.
A mascarponét, (1) habtejszínt, porcukrot, maracujapürét és citromlevet habosítsuk ki.
A (2) habtejszínből verjünk taknyos habot és kettő részletben forgassuk az alapba.
Töltsünk meg három darab tourbillon mélyedést, simítsuk el spatulával és tegyük fagyóba.
A maradék mousse-t töltsük a 16 cm-es kerek szilikon formába.
Az insertet vegyük ki a gyűrűből és nyomjuk bele a mousse-ba.
Tegyük fagyóba 4-5 órára.
Glaze.
A zselatint hidratáljuk.
A maracuja levét, vizet, cukrot és vaníliát forraljuk fel.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Hűtsük 28-30 fokosra.
Dekoráció.
A kifagyott tortát öntsük le a glaze-el.
A torta oldlaát panírozzuk az oreo keksz morzsájával.
A 3 db spirált tegyük a tortára. Csorgassuk meg maracujalével.



You must log in to post a comment.