Füge torta
A fügének pont szezonja van, szóval azonnal készítettem nektek egy szuper finom, izgalmas tortát.
Házi füge lekvár, jó fűszeresen,, mézes piskóta és egy vaníliás mascarpone hab a töltelék.
Készítünk habcsókot és csoki kabátot is.
Szuper fincsi.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű 3 db
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- acetate fólia
- robotgép
- hőmérő
- fém spatula
- habzsák
- 8B dekorcső
- botmixer
- tapadásmentes lap
Elkészítési idő: 5-6 óra
Hozzávalók:
Habcsók:
- 25 g tojásfehérje
- 50 g kristálycukor
- csipet borkősav
- pici narancsvirágvíz <3
Mézes piskóta:
- 90 g vaj
- 118 g kristálycukor
- 2 db tojás -L méretű-
- 155 g liszt
- 3 g sütőpor
- 2 g szódabikarbóna
- csipet só
- 50 g méz
- 50 g tej
Fahéjas füge lekvár:
- 180 g friss füge -lila-
- 30 g méz
- 25 g citromlé
- 2 g őrölt fahéj
- 5 g keményítő -kukorica- + 4 g víz
Vaníliás mascarpone hab:
- 250 g mascarpone
- 18 g méz
- 100 g porcukor
- 1/2 rúd vanília magvai
- 150 g habtejszín 30%-os
Csoki kabát:
- 200 g étcsokoládé
- 2 g kakaóvaj
- pink ételfestékpor
Elkészítés.
Habcsók.
Melegítsük elő a sütőt 93 fokra, légkeverésre.
A fehérjét kezdjük el habosítani, majd amikor opálos színe lesz adjuk hozzá a cukor felét, habosítsuk tovább. Mikor már fehér és folyékony, adjuk hozzá a cukor másik felét és a borkősavat is. Készítsünk kemény,de flexibilis habot.
Töltsük habzsákba a 8b dekorcsővel.
Sütőpapírral béllet tepsire nyomjunk kisebb és nagyobb halmokat.
1,5 órán át szárítsuk.
Mézes piskóta.
Melegítsük a sütőt elő 175 fokra, légkeverésre.
A vajat és a cukrot habosítsuk ki.
A tojásoka tegyesével adjuk hozzá, mindkettővel vetessük fel, keverjük krémesre.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót keverjük el.
A mézet és tejet melegítsük össze mikróban, 20 mp, 800W-on, keverjük el. Fel kell oldódnia a méznek.
Az alaphoz a lisztes keverék felét adjuk hozzá, keverjük el.
Öntsük hozzá a mézes tejet, keverjük el.
Végül a maradék lisztes keveréket is dolgozzuk bele.
Sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk a 3 db, 15 cm-re behúzott tortagyűrűt és töltsük bele a masszát, mindháromba egyformán.
Toljuk sütőbe és süssük készre 15-18 perc alatt.
Hagyjuk a formában kihűlni.
Füge lekvár.
A fügéket mossuk meg, a csúcsát vágjuk le és aprítsuk fel.
Tegyük gyorsforralóba a mézzel, citromlével és fahéjjal.
Forraljuk fel, főzzük 5-8 percet. Botmixerrel pürésítsük.
Ezalatt a keményítőt és a vizet keverjük el, adjuk a forró fügéhez, takarék lángos, folyamatosan keverve sűrítsük be.
Hagyjuk hűlni, majd töltsük habzsákba.
Mascarpone hab.
A mascarponét, mézet, porcukrot, vanília magvait és a habtejszínt habosítsuk ki.
Először megfolyik az alap, majd ahogy keverjük -robotgéppel, közepes fokozaton- egyre sűrűbb állagot kap. Videón csekkold.
Töltsük habzsákba.
Összeállítás.
A tapadásmnets lapra állítsuk a tortakartont, erre az állítható tortagyűrűt a piskóta méretére behúzva. Béllejük ki acetate fóliával a formától 0,5 cm-el magasabban.
A piskóta az első. Erre körbe nyomjuk a mascarpone habot, kb 1.5 cm magasan, középre pedig egy picike habot tegyünk, kenjük el. Ha van még fügének, vágjuk vékony szeletekre és fektessük rá.
Töltsük meg a lekvárral, majd újabb hab réteg vékonyan.
Piskóta következik ismét.
Itt is mint az elsőnék, körbe a hab, alulra vékonyan, de itt már nincs füge, csak a lekvár. és a tetejét sem zárjuk le habbal, hanem az utolsó piskótával.
A maradék habot kenjük rá a tetejére.
Tegyük fagyóba 1 órára.
Vegyük ki, vegyük le a tortagyűrűt, és az acetate fóliát is, és fém spatulával kenjük körbe a habbal. Nem, nincs extra hab, a torta oldaláról húzzuk át a tortát. Itt még nem fagyott ki, de már kihűlt annyira, hogy a fólia levhető és átkenhető.
Tegyük vissza a fagyóba 2 órára.
Csoki kabát.
A csokoládét temperáljuk a csomagoláson szereplő útmutató szerint.
A kakaóvajat melegítsük meg és adjuk hozzá az ételfestékport. Keverjük el és adjuk a csokihoz.
Az acetate fóliát mérjük ki a torta méretéhez, kerületet számolunk. A magasság pedig a torta magasságától 0.5 cm-el nagyobb.
Kenjük fel rá a csokoládét, fém saptulával húzzuk el. Simítsuk egyenletesre.
Vegyük ki a fagyóból a tortát és finom mozdulattal fektessük rá a csokit a fóliával.
Ne egyszerre húzzuk rá, hanem egy pontot illesszük a tortára- mivel fagyott a torta rá is tapad azonnal- majd körbe haladva simítsuk rá, ügyelve arra, hogy a fólia mindig leérjen a torta aljához.
Most fóliával együtt tegyük fagyóba 15 percre.
Óvatosan húzzuk le a fóliát.
Dekoráció.
A kész tortát tegyük tálalóra.
Dekoráljuk fügével, szederrel ,habcsókokkal. Csorgassuk meg mézzel.




You must log in to post a comment.