Eper lime torta
Az eper nálunk nagy kedvenc. A kisfiam velem együtt imádja <3 Kivételesen volt itthon friss eper, októberben azért valljuk be, nehéz normális áron beszerezni, szóval, a dekorációhoz használtam csak a friss epret.
Igen, mirelittel is tökéletesen tudunk dolgozni, de ha szezonja van, készítsük friss epereből.
A piskóta egy könnyed, habos alap, izgalmas módon használjuk.
A tortában helyet kap a lime kompót és az eper szósz is, egy izgalmas lime-os eper lekvár és egy epres lime-os mousse is.
A dekorációhoz az epret megmártjuk egy lime-os vaníliás zselében, így szép csillogó lesz.
Nagyon finom torta.
Eszközlista:
- 15 cm-es tortagyűrű
- 13 cm-es tortagyűrű
- tapadásmentes műanyag lap
- acetate fólia
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- habzsák
- 4B dekorcső -csillag-
Elkészítési idő: 4-6 óra -hűtés miatt
Hozzávalók:
Habcsók:
- 20 g tojásfehérje
- 40 g kristálycukor
- csipet borkősav -LIDL-
Lime-os eper lekvár:
- 150 g eper -mirelit is lehet-
- 30 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 3 g lime leve
- 3 g lime héja
- 2 db zselatin lap -Aldis-
Lime lekvár:
- 70 g lime leve
- 40 g kristálycukor
Piskóta:
- 127 g kristálycukor
- 171 g tojásfehérje
- csipet borkősav -LIDL_
- 106 g tojássárgája
- 62 g liszt
- 63 g keményítő
- pici piros ételfesték paszta -Fractal-
Eper mousse:
- 100 g eper -mirelit is lehet-
- 60 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 4 g lime leve
- 3 g lime héja
- 80 g tej
- 68 g tojássárgája
- 3 db zselatin lap -Aldis-
- 180 g habtejszín 30%-os
Lime-os vaníliás mártó zselé:
- 50 g víz
- 80 g kristálycukor
- 10 g lime leve
- 1/4 vanília rúd magvai
- 3,2 g zselatin lap -Aldis- 2 db
Elkészítés.
Első lépés. Ezzel induljunk.
Tegyük a tapadásmentes lapra a 13 cm-es tortagyűrűt és tegyük fagyóba. Én a videóban egy szilikont használtam, azt is betettem a fagyóba mielőtt dolgozni kezdtem volna. Ennek azért van lényeges, mert forrón is bele tudjuk öntei a gyűrűbe a lekvárt, hiszen fagyos a forma, így azonnal köt benne a lekvár.
Habcsók.
A sütőt melegítsük elő 93 fokra, légkeverésen.
A fehérjét kezdjük el habosítani a borkősavval, mikor opálos adjuk hozzá a cukor felét, habosítsuk, majdm ikor fehér, de még folyik adjuk hozzá a maradék cukrot. Készítsünk kemény, de felxi habot.
Töltsük habzsákba a 4B dekorcsővel és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk halmokat.
1,5 óra alatt szárítsuk készre.
Lime-os eper lekvár.
A zselatint hidratáljuk.
Az epret, cukrokat, lime levét és héját forraljuk fel.
Botmixerrel pürésítsük.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Vegyünk ki belőle 3-4 evőkanálnyit. Tegyük félre, ezze kenjük meg a piskótát.
Öntsük a 13 cm-es tortagyűrűbe és tegyük be a fagyóba 2 órára.
Lime lekvár.
Forraljuk fel a hozzávalókat és közepes hőfokon készítsünk nem túl sűrű szirupot.
Piskóta.
A tojásfehérjét, borkősavat és kristálycukrot habosítsuk ki. Kb a felénél adjuk hozzá a piros ételfestéket. Készítsünk stabil, de felxi habot.
Adjuk hozzá a tojássárgájákat, itt már a robotgép legalacsonyabb fokozatán dolgozunk.
A lisztet és keményítőt keverjük el, adjuk az alaphoz és forgassuk bele.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük, simítsuk el 1 cm vastagon.
Süssük készre 12-15 perc alatt. nem szabad megbarnulnia, figyelj rá!
Hűtsük ki a tepsin, majd szúrjuk ki a 15 cm-es tortagyűrűvel.
47 cm hosszú és 8 cm magas acetate fóliát vágjunk le.
Ez lesz a méretünk a piskótához is, könnyebb így vágni.
Az acetate fóliát fektessük a piskótára és vágjuk méretre. Neked sem lesz ekkor tepsid, szóval, egy nagy csíkot kapunk és egy kis méretűt a piskótából.
Akár már ki is bélelhetjük a tortagyűrűt, 15 cm-est.
Aceatte fólia, abba a piskóta korong és körbe a piskóta lap, de arra figyelj, hogy az alja legyen kifelé, ezt szeretnénk megmutatni, vagyis a bársonyosabb felével illesszük a tortagyűrűbe, ez a rész érintkezik az acetate fóliával.
Eper mousse.
A zselatint hidratáljuk.
Az epret, cukrokat, lime levét és héját forraljuk fel, főzzök puhára, botmixerrel turmixoljuk pépesre.
Adjuk hozzá a tejet és forraljuk fel.
A tojássárgáját habarjuk el és adjuk a forró alaphoz, folyamatosan keverve főzzük 86 fokosra.
Adjuk hozzá a zselatint. Keverjük el.
A habtejszínből verjünk kemény habot és kettő részletben forgassuk bele az alapba.
Összeállítás.
A piskóta korongot kenjük meg a lime lekvárral. Erre kenjük az eper lekvárt.
Öntsük bele a mousse felét. Erre ültessük a kifagyott epere lekvár korongot.
Töltsük fel a maradék mousse-al.
Tegyük fagyóba 3-4 órára. Sima hűtőbe is tehető de akkor 6-8 óra a hűtési ideje.
Vaníliás lime-os mártó zselé.
A zselatint hidratáljuk.
A többi hozzávalót forraljuk fel, a cukornak el kell olvadnia.
Adjuk hozzá a zselatint és hűtsük langyosra.
Az eprekből párat tartsunk meg egészben, 3-4 db, és kb 6-8 db-ot vágjunk ketté.
Fogpiszkálóra szúrva mártsuk meg a zselében. Csepegtessük le. Ha nagyon meleg akkor lefolyik, ha túl hideg vastag lesz a zselé, erre figyelj.
Dekoráció.
A kifagyott tortát vegyük ki a gyűrűből, húzzuk le az acetate fóliát.
Tegyük tálalóra.
Dekoráljuk az eprekkel, habcsókkal, és a maradék piskótából vágott kis négyzetekkel.
Én használtam még csoki díszt is és pár lapocska arany ostyát.




You must log in to post a comment.