Szilvás pite mogyoróval és marcipánnal
A szilvás pite egyik nagy kedvencünk. Minden szezonban szeretem sütni, és szeretem kissé meg is variálni.
Most japán szilvából készítettem, mert khmmm kissé elfeledkeztem róla, hogy van a gyümölcsös kosárkámban és enni már így nem volt annyira guszta.
Adott volt, hogy szilvás pite lesz, és minap készítettem mogyorós kekszet is, szóval már most össze is állt a kép. A marcipán pedig extraként került a pitébe, mert a szilva és a marcipán remek páros.
A keksz velszívta a szilva levét, megpuhult, a marcipán megolvadt… a szilva meg frenetikus, hiszen a két kedvenc fűszeremmel ízesítettem, fahéjjal és szegfűszeggel.
Mennyei.
Eszközlista:
- 20 cm-es pite forma -kivehető aljú- Tesco-
- gyorsforraló 3L-es
- 2 méretű levél kiszúró, az enyém 5 cm-es és 1 cm-es
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók:
Mogyorós keksz:
- 35 g vaj
- 35 mogyoró liszt -darált mogyoró-
- 35 g porcukor
- 35 g liszt
Szilva kompót:
- 800 g szilva -japán-
- 3 g fahéj -őrölt-
- 3 g szegsfűszeg -őrölt-
- 50 g nádcukor
Omlós tészta:
- 150 g liszt
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- csipet só
- 1 db tojássárgája -L méretű-
50 g marcipán
Elkészítés.
Mogyorós keksz.
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra, alsó-felső állásban.
A vajat habosítsuk ki.
A mogyoró lisztet, porcukrot keverjük el.
Adjuk a vajhoz és dolgozzuk össze szilikon saptulával.
Végül al isztet is adjuk hozzá, itt már dologzhatunk kézzel, de gyorsan. Ha összeállt a massza, kettő sütőpapír között nyújtsuk 3 mm vékonyra.
Tegyük tepsire, Húzzuk le a felső papírt.
Süssük készre 20-25 perc alatt.
Hűtsük le és morzsáljuk.
Szilva kompót.
A szilvát mossuk meg és magozzuk ki. Vágjuk 12 részre, falatnyi szeletekre.
Tegyük gyorsforralóba a fűszerekkel és a cukorral. Közepes hőfokon forraljuk fel, kevergessük meg olykor.
Ha nem enged levet akkor pótoljuk egy kis vízzel. Nem kell sok lé, de legyen alatta. nekem kb 100 g mennyiségű levet engedett a szilva.
Omlós tészta.
Minden hozzávalót gyúrjunk nagyon gyorsan össze. Ha nagyon meleg a kezünk, akkor robotgéppel, kekszlapáttal dologzzunk. Tegyük a tésztát legalább 1 órára hűtőbe.
Lisztezett pulton nyújtsuk 3-4 mm vastagra.
Tekerjük fel a sodróra és tegyük a pite formába. Igazgassuk meg a tésztát, a kilógó részeket szedjük le. A legegyszerűbb ha a sodróval átmegyünk a formá tetején, így levágjuk a felesleges tésztát.
A maradék tésztát gyúrjuk össze és nyújtsukk i 2-3 mm vékonyra. Szúrjuk ki a 2 méretű levél kiszúróval, a nagy leveleket pedig erezzük meg egy éles késsel. ne vágjuk át tésztát, csak mintázzuk meg.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A tésztába szórjuk bele a mogyorós keksz morzsáját.

Erre csipkedjük a marcipánt.
Öntsük rá a szilvát és terítsük el.
Tegyük rá a tészta dekort.

Tegyük sütőbe és 25-30 perc alatt süssük készre.




You must log in to post a comment.