Karácsonyi rénszarvas torta
A fahéj egyik kedvenc fűszerem, karácsonykor jó sokat használok belőle. Viszont a chilit is szeretem, főleg a füstös, telt, meleg ízűt. Így a piskóta most fahéjas, chilis lett. Izgalmas ízvilág, hiszen alapvetően a fahéj visz mindent, de az utolsó falat lenyelése után megérkezik a chili pici csípőssége.
A töltelékben pontosan ezért, hogy hagyjam érvényesűlni a chilit, egy vaníliás mascarpone hab kapott főszerepet. Mivel a savak kötelező elemei a tortáimnak, desszertjeimnek, ezért egy sárgabarack lekvár erősíti íz ízeket és hozza meg a savakat.
A burkolat egy faék egyszerű tejcsokoládés burkoló. Ezt anno is nagyon szerettem, aztán valamiért a feledésbe merült. De most ismét játszik. <3
A csoki dekor a szarvas agancsa és a nózija nem nehéz, mutatom a videóban.
Jó munkát <3
Tudod, a kész munkádat elküldheted a tortaiskola@gmail.com címre. Mutasd meg nekem is mit alkottál <3
Eszközlista:
- 2 db állítható tortagyűrű
- robotgép
- uzsonnás zacsi
- habzsák -50 cm-es
- acetate fólia
- forgatható tortaállvány
- fém spatula
- tortasimító 20 cm-es
- ecset-vékony
- 1M csillag dekorcső
Elkészítési idő: 3-5 óra -1 db 16 cm-es, 4 lapos tortához-
Hozzávalók:
Piskóta:
- 360 g liszt
- 9 g sütőpor
- 4 g szódabikarbóna
- 3 g fahéj
- csipet só
- csipet Chipottle chili pehely elmorzsolva
- 168 g kristálycukor
- 180 g tojás -3 db L méretű-
- 105 g olaj
- 100 g görög joghurt
- 275 g tej
Tejcsokis burkoló:
- 600 g vaj
- 140 g porcukor
- 300 g tejcsokoládé
- 120 g habtejszín 30%-os
Csoki dekor:
- 100 g étcsokoládé
Vaníliás mascarpone hab:
- 500 g mascarpone -Lidl-
- 60 g porcukor
- 1/2 rúd vanília magvai
- 320 g habtejszín 30%-os
Barack lekvár :
- 200 g baracklekvár – őszinte leszek én bolti lekvárt használtam -Lidl-
- 50 g víz
Elkészítés.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, chilit, sót keverjük el.
A tojást habosítsuk ki a kristálycukorral.
Az olajat, joghurtot, tejet keverjük el.
A tojásos alaphoz adjuk a lisztes alap harmadát, keverjük el. majd a tejes alap harmada jön, keverjük el. És így menjünk sorban amíg van alapanyagunk.
Sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk rá a kettő tortagyűrűt, 16 cm-re behúzva.
A tésztát osszuk kettő részre. Töltsük a formába és mehet a sütőbe 30-40 percre.
Fel fog púposodni és repedni is fog, hiszen ennyi térfogatnövelővel ez teljesen normális.
Hűtsük le teljesen és fordítsuk fejre miután kivettük a gyűrűkből.
Ha kihűlt vágjuk 4 lapba. A púpos tetőket ki ne dobd, jó lesz süti morzsának, vagy pohárkrémhez. Hűtőben 2-3 napig, fagyóban 1-2 hónapig bátran tárolható.
Tejcsokis burkoló.
A vajat a porcukorral habosítsuk ki.
A csokit a tejszínnel melegítsük össze, ganache készül. Keverjük át.
A habos vajhoz csorgassuk, folyamatos keverés közben a csokoládét. habosítsuk át, kb 2-3 perc, majd ha midnenhol egynemű akkor az ásóval keverjük krémesre.
Csoki dekor.
Temperálunk de most az oltásos módszert alkalmazzuk, iylen kis díszeknél én is ezt teszem. Különösebben itt nem is ügyelek a hőfokokra. Működik. Javaslom azonban ha normál díszeket, vékony gallérokat stb készítünk, temperáljuk a csokoládét a megszokott módon, ne oltásos módszerrel.
Tehát a csokoládét haramdoljuk, 2/3-ad melegít a mikróban, folyékonyra. Az 1/3 csokit pedig apróra vágva adjuk hozz a folyékony csokihoz és elkeverjük teljesen.
nem szabad feladni, hosszú folyamat, addig kell keverni, míg minden csoki feloldódik. TILOS rámelegíteni, hogy gyorsabb legyen a folyamat.
Töltsük uzsis zacsiba. Ezért ne használjunk normál habzsákot, jó az uzsis zacsi is. Pici lyukat vágjunk rá.
Korongok.
Én kettőt készítettem, mi van ha nem tetszik az egyik.
Az acetate fóliára cseppentsünk egy kis csokit és fedjük be egy másik acetate fóliával és óvatosan kocogtassuk oda az ujjunkat, így kilapítjuk a csoki pöttyöt. Hagyjuk száradni.
Agancs.
Acetate fóliát vágjunk méretre, 15 cm hosszú 5 cm széles, 2 db kell.
A zacskóból nyomjuk a csokit és alakítsuk ki a formát. Elő is rajzolhatjuk, de szerintem felesleges.
Hagyjuk dermedni.
ha megdermedt vegyük le a fóliáról. A korongról pedig húzzuk le a fóliákat.
Mascarpone hab.
Minden hozzávalót habosítsunk ki.
Először lassú fokozaton indítsuk, majd mikor elegyedett, mehet max fokozatra. Elég sok idő kihabosítani.
Töltsök habzsákba. Tegyük hűtőbe ha még nem hűlt le a piskóta.
Barack lekvár.
Na… ez nem jellemző rám, de valahogy ti, te jártál a fejemben, hogy most főzessek-e lekvárt veled, vagy jó lesz a bolti. Én a Lidl lekvárjait nagyon szeretem, a barackot különösen, bár kissé édeskés.
A lekvárt a vízzel a mikróban 2X30 mp, 800W-on összemelegítjük, elkeverjük és 3 egyenlő részre osztjuk.
Ennyi, szerintem te is készítsd így. Ez egy gyors torta.
Összeállítás.
A forgatható tortaállványra tegyünk acetate fóliát, -ha van tortakartont, nekem most nem volt ezért hazsnáltam a fóliát-, állítsuk rá a tortagyűrűt, amit a piskóta méretére behúztunk, szorosan.
Béleljük ki 12 cm magasan acetate fóliával.
Piskótával indítunk. Erre körbe a mascarpone hab, középre egy kicsi, amit kanállal simítsunk el. Mehet bele a barack. Kevéske mascarpone hab és piskóta.
Így haladjunk sorba.
Végül az utolsó lapot egy pici -maradék -mascarpone habbal kenjük le.
Irány a hűtő 3-4 órára, vagy mehet a fagyóba is 1 órára -23 fokra.
Ha kihűlt, szedjük le a gyűrűt és a fóliát.
Burkoljuk le a csokis burkolóval. Több réteg szükséges, szóval mehet bátran a burkolóból vaskosabb réteg is.
Arra ügyelj, hogy maradjun elég mennyiség a dekorációhoz is. Nyugi, bőségesen rá van szánva a burkoló.
Ha marad burkoló, akkor 3-4 napig hűtőben eláll.
Fagyóban 2-3 hét.
Ha kész a burkolat, akkor fessük meg a szemeket. Én többször kezdtem újra, mert at ortára egyszerűen nem sikerült szépen ráfesteni. nem vagyok egy festőművész na.
Tehát egy sütőpapírra felfestettem a fekete ételfestékkel a szemeket. Americolort használtam, de jó a sugarflair festék is. A sütőpapírt pedig hozzányomtam a hideg tortához. Egy határozott mozdulattal, majd szintén határozott mozdulattal le is vettem, nem lehúztam, hanem magam felé elvettem a papírt. Így volt egy alap a szemekhez, ezt már csak javítgatni kellet.
Tegyük hűtőbe 10 percre.
A tortába vágjunk kettő kis mélyedést ahová az agancsokat szeretnénk tenni. Szúrjuk bele a lyukba a csoki agancsokat.
A maradék tejcsokis burkolót töltsük habzsákba 1M dekorcsővel.
Dekoráljuk vele a tortát.
A szemek alá nyomjunk egy kis halmot amire nyomjuk rá a csoki korongot.
Szórjuk meg dekor cukorkákkal.


