Sötőtök torta, naranccsal, sós karamellel
A répatorta egyik nagy kedvencünk, mert olyan különleges íze van és egy jól választott töltelékkel isteni nyalánkság.
Ma a sütőtököt vettem be, mert szezonja van, és van itthon bőven, mert sütve, levesnek, köretnek is imádom. Édes, krémes, isteni.
A sütőtök torta alaposan fűszerezett, fahéj, szegfűszeg, narancshéj, de számomra fontos, hogy legyen textúrája is, így most kesudiót tettem bele, mert annak az íze nem túl intenzív.
A töltelék egy erősen narancsos mascarpone hab, könnyed, lágy, habos, de remek tartása van, elbírja a vaskos piskótát is.
A dekorációhoz habcsókokat, ehető virágokat és narancshéjat használtam.
Iszonyatosan finom torta.
Eszközlista:
- 2 db állítható tortagyűrű
- robotgép
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- tortakarton 16 cm-es -1 db-
- fém spatula
- habzsák
- 1A kör dekorcső
- forgatható tortaállvány
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
Habcsók:
- 20 g tojásfehérje
- 40 g kristálycukor
- csipet borkősav
Piskóta:
- 257 g tojás -egész- kb 4 db M méretű tojás-
- 190 g barna cukor
- 193 g liszt
- 10 g sütőpor
- csipet só
- 2 g őrölt fahéj
- 2 g őrölt szegfűszeg
- 270 g gyalult sütőtök -édes fajta-
- 10 g narancs héja
- 100 g kesudió
- 180 g vaj
Mascarpone hab:
- 350 g mascarpone -Lidl-
- 170 g habtejszín 30%-os
- 60 g porcukor
- 7 g narancs héja
Sós karamell:
- 100 g kristálycukor
- 70 g habtejszín 30%-os
- nagy csipet só
- 30 g vaj
Elkészítés.
Habcsók.
A sütőt melegítsük leő 93 fokra, légkeverésre. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A fehérjét kezdjük habosítani, mikor opálos a cukor felét adjuk hozzá, habosítsuk. Mikor fehér de még folyik a második fél cukrot adjuk hozzá, a borkősavval. Készítsünk flexibilis de kemény habot.
Töltsük habzsákba az 1A dekorcsővel, és nyomjunk ki halmokat a tepsibe.
1,5 órán át szárítsuk.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső állásban.
A tököt pucoljuk meg, és a reszelő nagy lyukán reszeljük le. A receptben leírt mennyiség már pucoltan van. Adjuk hozzá a rezselt narancshéjat.
A kesudiót pirítsuk meg forró serpenyőben, mikor illatozik készen is van. Aprítsuk fel. Legyen benne kicsi és nagyobb darab is.
A lisztet, sütőport, sót, fahéjat, szegfűszeget keverjük össze.
A tojásokat a cukorral habosítsuk ki.
A diót adjuk a lisztes alaphoz, keverjük el.
Adjuk hozzá a tojásos alaphoz, forgassuk bele.
A sütőtököt is forgassuk bele.
A vajat olvasszuk meg mikróban, 2X30mp, 800W-on. A tésztából vegyünk ki 2-3 evőkanál mennyiséget, keverjük a vajhoz. Ezt a vajas alapot forgassuk bele a tésztába.
A kettő darab 16 cm-re behúzott tortagyűrűt állítsuk sütőpapírral bélelt tepsire és öntsük bele egyenlő mennyiségben a tésztát.
Süssük készre 40-50 perc alatt.
Hűtsük le a gyűrűben teljesen, majd a gyűrűt levéve fordítsuk fejre és hűtsük még 30 percet. A hűtőbe is betehetjük, így gyorsabb.
Vágjuk 4 lapra.
Mascarpone hab.
Az összes hozzávalót habosítsuk ki.
Sós karamell.
A cukrot karamellizáljuk. Adjuk hozzá a tejszín felét, várjuk meg míg nem “bugyog” túlzottan, ekkor adjuk hozzá a másik felét a tejszínnek. Az edényt rázogassuk. Ha már nem “bugyog” keverjük át. Az összes cukornak fel kell olvadnia.
Adjuk hozzá a sót és a vajat. Kevrjük el.
Összeállítás.
A tortakartonra az első piskótával indítunk.
Erre kb 2 evőkanálnyi mascarpone habot tegyünk és simítsuk el a fém spatula segítségével, úgy, hogy pereme legyen a habnak. Töltsünk kettő teáskanálnyi mennyiségű sós karamellt, és simítsuk ki. Piskóta, hab, karamell…. így rétegezzük végig.
Az utolsó lapra a maradék habot kenjük el. Majd egy teáskanál segtíségével rajzoljuk meg a spirált. Középre beállítsjuk a kanalat és a forgatható tortaállványt pörgetve a kanlat kifelé mozgatjuk a tortán
Dekor.
Díszítsük vékony narancshéjjal, habcsókkal, ehető virágokkal.





You must log in to post a comment.