Rémísztően cukker töki
Ez egy igazi “kényelmi” torta, és nem utolsó sorban a maradékok elhasználása.
Nálam valamiért mindig több “ez az” készül, és azok landolnak a fagyómban, mert egy maradék piskóta remek egy gyors morzsás tortához, nem kell mindig bolti keksz.
Ma is ez történt, a tökös piskótámból maradt nem kevés, aminek ideje sem volt a fagyóban landolni, mert már össze is állt a fejemben a következő torta. Igen, feltett szándékom, hogy segítsek a maradékok elhasználásában is.
Ezért ma a piskótából pirított morzsa lett, a tökből krém.
Isteni.
Eszközlista:
- 1 db 20 cm- tortagyűrű
- kutter -aprító-
- habzsák
- 1A kör dekorcső
- ecset-hegyes-
- acetate fólia
- tapadásmentes lap
Elkészítési idő: 4-5 óra a hűtés miatt
Hozzávalók:
Habcsók:
- 20 g tojásfehérje
- 40 g kristálycukor
- csipet borkősav
Tökös piskóta:
- 64 g tojás -egész- kb 2 db M méretű tojás-
- 40 g barna cukor
- 48 g liszt
- 2,5 g sütőpor
- csipet só
- 0,5 g őrölt fahéj
- 0,5 g őrölt szegfűszeg
- 67 g gyalult sütőtök -édes fajta-
- 2,5 g narancs héja
- 25 g kesudió
- 45 g vaj
- +feket ételfesték
- + 80 g vaj
Szeder lekvár:
- én simán boltit használtam, bátran te is, 150 g kell
Tök krém:
- 90 g pillecukor
- 50 g tej
- 300 g mascarpone
- 150 g habtejszín 30%-os
- 100 g sütőtök krém- 70 g sütőtökpüré -15 g fehércsoki-15 g habtejszín-
Elkészítés.
A tapadásmentes lapot és a tortagyűrűt tegyük a fagyóba.
Habcsók.
A sütőt melegítsük leő 93 fokra, légkeverésre. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A fehérjét kezdjük habosítani, mikor opálos a cukor felét adjuk hozzá, habosítsuk. Mikor fehér de még folyik a második fél cukrot adjuk hozzá, a borkősavval. Készítsünk flexibilis de kemény habot.
Töltsük habzsákba az 1A dekorcsővel, és nyomjunk ki halmokat a tepsibe.
1,5 órán át szárítsuk.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső állásban.
A tököt pucoljuk meg, és a reszelő nagy lyukán reszeljük le. A receptben leírt mennyiség már pucoltan van. Adjuk hozzá a rezselt narancshéjat.
A kesudiót pirítsuk meg forró serpenyőben, mikor illatozik készen is van. Aprítsuk fel. Legyen benne kicsi és nagyobb darab is.
A lisztet, sütőport, sót, fahéjat, szegfűszeget keverjük össze.
A tojásokat a cukorral habosítsuk ki.
A diót adjuk a lisztes alaphoz, keverjük el.
Adjuk hozzá a tojásos alaphoz, forgassuk bele.
A sütőtököt is forgassuk bele.
A vajat olvasszuk meg mikróban, 2X30mp, 800W-on. A tésztából vegyünk ki 2-3 evőkanál mennyiséget, keverjük a vajhoz. Ezt a vajas alapot forgassuk bele a tésztába.
A kettő darab 16 cm-re behúzott tortagyűrűt állítsuk sütőpapírral bélelt tepsire és öntsük bele egyenlő mennyiségben a tésztát.
Süssük készre 40-50 perc alatt.
Hűtsük le a gyűrűben teljesen, majd a gyűrűt levéve fordítsuk fejre és hűtsük még 30 percet. A hűtőbe is betehetjük, így gyorsabb.
Így készül, de ha van maradékunk, és ez bármilyen piskótára igaz ami egy kicsit is szaftosabb mint a könnyű felvert, tehát vajas, olajos….
Morzsáljuk nagyobb darabokra.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra légkeverésre és tegyük tepsibe a piskóta darabokat, morzsát. Süssük 10-15 percig, meg fog pirúlni és illatozni kezd ismét, ez a cél, egy kicsit szárítani.
Hűtsük le és tegyük aprítóba.
Aprítsuk morzsává.
A vajat olvasszuk meg mikróban, 1X30 mp, 800W-on. Adjuk a morzsához egy jó nagy adag fekete festékkel. Nyugi, a festék pótolható, mértékkel, és ha nem elég fekete majd pótolod keverés közben.
Keverjük össze.
A tapadásmentes lapot és a tortagyűrűt vegyük ki a fagyóból.
A tapadásmentesre tegyünk a tortagyűrű méretére vágott acetate fóliát és állítsuk rá a gyűrűt.
A morzsát simítsuk bele, majd pohár segítségével nyomkodjuk le és alakítsuk ki a peremet. Alaposan nyomkodjuk le, tömörítsük.
Tegyük a fagyóba.
Tök krém.
A sütőtököt készítsük el először. A püréhez adjuk a felolvasztott csokoládét, keverjük el, majd a habtejszínnel lazítsuk.
A pillecukrot és a tejet melegítsük össze mikróban, 2X30 mp, 800W-on, keverjük el. Ha szükséges melegítsünk még rá.
A mascarponét és a habtejszínt habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a pillecukros keveréket és a tökös alapot, keverjük át.
Összeállítás.
A piskta aljára kenjük a lekvárt, simítsuk el.
Tegyük fagyóba 10 percre.
Töltsük rá a tökös mascarponét, hagyjuk kissé rusztikusra.
tegyük fagyóba 2-3 órára.
Szellemek.
A habcsókokat fessük meg. Én ecsetet és fekete ételfestéket -americolor-t használtam, de ehető tintás filccel könnyebb. Ezt cukrászkellékeseknél tudsz vásárolni.
Az ecsteet megmártjuk a festékbe, leszedjük a felesleget és kettő pötty egy vonal. Ennyi. <3
Dekor.
A kifagyott tortát vegyük le a tapadásmentes lapról, vegyük le az acetate fóliát és hajszárítozzuk meg az oldalát a tortagyűrűnek, így könnyedén kitolható a torta. Tegyük tálalóra.
Dekoráljuk a habcsókokkal.




You must log in to post a comment.