Töki :D
Meg vagyok vadulva a tökért 😀 Mert édes, mert finom, mert egészséges.
Ma pedig aztán tényleg nagyon egészségesre szabtam. A diót ugyan kivettem a kedvenc receptemből, mert zabért kiáltott, és milyen jól tette. 😀
A kakaópor extra színt és ízt ad hozzá. A kókuszreszelék egy kis extra textúrát, a csoki cseppekkel egyetemben. Szóval egy brutálisan finom nasser készült.
A mascarpone hab narancsos és gyömbéres. Nagyon extra tortácska.
Igazi hétvégi finomság, nem kell hozzá alkalom, de tök vagy répa igen. 😀
Eszközlista:
- 20 cm-es tortagyűrű
- robotgép
- fogpiszkáló
- fém spatula
Elkészítési idő:
Hozzávalók:
Dekor:
- 100 g fontant massza
- narancsásrga és barna ételfesték
Piskóta:
- 2 db tojás -egész- M méretű tojás-
- 80 g barna cukor
- 100 g liszt
- 10 g kakaópor
- 5 g kókuszreszelék
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 10 g csokicsepp -Lidl-
- 1 g őrölt fahéj
- 1 g őrölt szegfűszeg
- 140 g gyalult sütőtök -édes fajta-
- 5 g narancs héja
- 50 g zabpehely
- 10 g narancslé
- 90 g vaj
Mascarpone hab:
- 150 g mascarpone
- 70 g habtejszín 30%-os
- 30 g porcukor
- 3 g narancs héja
- 5 g gyömbéres mézes finomság -reci lentebb-
Elkészítés.
Dekoráció.
A fondantból vegyünk le egy kis gombócot, ezt barnára színezzük. Ezek lesznek az indák. Kevéske kell csak. Tegyük zacskóba.
A nagyobb darab masszát színezzük narancssárgára. Többféle méretű golyót formázzunk. Mindegyik golyó közepét a fogpiszkálóval szúrjuk ki és kissé oldalt is mélyítsük el.
Az oldalát körbe húzzuk be, alulról indulva, felfelé haladva csíkozzuk.
A barna masszából vegyesen csippentsünk le különböző méretű darabokat, annyit amennyi tökünk van.
Sodorjuk ki és amennyit gondolunk, tekerjünk fel fogpiszkálóra és hagyjuk száradni.
A többit csak hengergessük meg és már mehet is a tökbe. Én a fogpiszkálót hazsnáltam segítségnek, hogy a tök méyledésébe szépen bele tudjam nyomni a szárát.
Piskóta.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső állásban.
A tököt pucoljuk meg, és a reszelő nagy lyukán reszeljük le. A receptben leírt mennyiség már pucoltan van. Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat.
A lisztet, kakaóport, kókuszreszeléket, sütőport, sót, csokicseppet, fahéjat, szegfűszeget keverjük össze.
A tojásokat a cukorral habosítsuk ki.
A lisztes alapot adjuk a tojásos alaphoz, keverjük át.
A sütőtököt is forgassuk bele.
Adjuk hozzá a zabpelhyte és a narancslét, keverjük el.
A vajat olvasszuk meg mikróban, 2X30mp, 800W-on. A tésztából vegyünk ki 2-3 evőkanál mennyiséget, keverjük a vajhoz. Ezt a vajas alapot forgassuk bele a tésztába.
A tortagyűrűt űllítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és töltsük bele a masszát.
Süssük készre 40-50 perc alatt.
Hűtsük le a gyűrűben teljesen.
Masacrpone hab.
Az összes hozzávalót habosítsuk ki.
*a gyömbéres finomság. Mi nagyon szeretjük, minden szezonban mikor beérkezik a hideg és a takonykór és elkészítem, igen nagy mennyiségben és minden nap eszünk a gyerkőmmel.
2 db egész citrom, 2 ek méz és 2 ek reszelt gyömbér
A citrom levét kifacsarjuk, elkeverjük am ézzel és gyömbérrel, pici vízzel hígítjuk. Nincs pontos mennyiség, látszik, hogy mikor ok. Én ezt a mennyiséget kb egy 50 g vízzel hígítom.
Dekoráció.
A kihűlt tortára halmozzuk a mascarponét. Spatulával simítsuk ki a szélekig, majd alakítsunk ki kis halmokat. Ide ültessük a tököket. Szórjuk meg csokicseppekkel.





You must be logged in to post a comment.