Datolya-méz-csoki-mogyoró-ti kértétek <3
Ahogy ígértem, megyek szépen sorban a kéréseiteken. Talán 1 hónapja kértem, hogy írjátok össze a Fb-on, hogy miylen ízeket, ízpárokat, hármasokat esetleg négyeseket szeretnétek, én pedig készítek azokból desszertet, tortát, sütit….
Tegnap a datolya, méz, mandula és a csokoládé négyesét választottam ki.
Annyiban módosítottam -és hidd el nem fogod megbánni- hogy a mandulát mogyoróra cseréltem.
A mandula elég semleges íz, aromát, kivonatot…egyebet pedig nem szerettem volna használni, őrültebe pedig nem kergettelek volna, hogy hogyan lesz a mandula mandula ízű a különleges főzési eljárások során.
Szóval egy “egyszerű” torta készült.
Gazdag datolyás, mézes piskóta, sok mogyoróval és a rengeteg csokicseppel, ami csak kettő lapon jelenik meg, hiszen a két piskótát egyszerűen megszórtam vele.
A krém egy habos, csokoládés, mascarponés vajas krém, kellett a tartás, hiszen a piskóta nehéz. Egy könnyű krémet kitolt volna maga alól.
Ennyi édes ízhez kellett egy kis egyensúly, ezért egy sós karamell csorgatást kapott a torta.
Eszközlista:
- 2 db állítható tortagyűrű
- robotgép
- üvegedény
- fém spatula
- tortasimító
- habzsák
- 1J dekorcső -2D, 1M, ezekkel is helyettesíthető-
Elkészítési idő: 3-4 óra
Hozzávalók: 1 db , 4 lapos majd 20 cm magas tortához
Piskóta:
- 250 g datolya -puha-
- 100 g forró víz
- 132 g vaj
- 203 g barna cukor
- 86 g méz
- 10 g narancshéj -reszelve-
- 180 g tojás -3 db L méret kb –
- 415 g liszt
- 8 g szódabikarbóna
- nagy csipet só
- 92 g mogyoró darabka -LIDL-
- 100 g étcsokicsepp -LIDL-
Csoki krém: nagyon fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen
- 172 g vaj
- 100 g porcukor
- 500 g masacrpone
- 50 g narancslé
- 5 g gyömbér -por-
- 15 g narancshéj -reszelve-
- 155 g habtejszín 30%-os
- 200 g étcsokoládé -Callebout Madagascar-
Sós karamell:
- 80 g kristálycukor
- 15 g méz
- 30 g habtejszín 30%-os
- 30 g tej
- 60 g vaj
- nagy csipet só
Elkészítés.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásban.
A datolyát aprítsuk fel és áztassuk a forró vízbe.
A vajat, cukrot, mézet, narancshéjat habosítsuk ki. A tojásokat egyesével adjuk hozzá és vetessük fel mindegyikkel. Folyamatosan keverjük a robotgéppel.
A lisztet, szódabikarbónát, sót és a mogyorót keverjük össze.
A datolyás alapot -vízzel együtt- adjuk a tojásos alaphoz, keverjük át.
Adjuk hozzá a lisztes keveréket, dolgozzuk bele.
Sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk a 2 db tortagyűrűt 18 cm-re behúzva és töltsük bele a tésztát egyforma mennyiségben a két formába.
A csokicseppekkel szórjuk meg gazdagon.


Toljuk sütőbe és 40-45 perc alatt süssük készre.
Tűpróba kötelező ha nem tudod megállapítani kézzel, hogy átsült-e.
Teljesen hűtsük le, majd vágjuk 4 lapba.
Csoki krém.
A vajat a porcukorral habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a mascarponét, narancslét, gyömbért, narnacshéjat, habtejszínt és habosítsuk át. Most már nagyon laza, selymes állagot kapunk.
A csokoládét melegítsük meg mikróban, 2X30 mp, 800W-on, keverjük át. Ha szükséges melegítsünk még rá. Folyékonynak kell lennie.
Most várnunk kell, hogy a csoki lehűljön szobahőre, de még folyékony maradjon.



Csorgassuk a vajas alaphoz, folyamatosan habosítva.
*a szobahő nagyon fontos, különben kicsapódik a krém, grízes lesz és nem igazán menthető a tejszín miatt. Ha nagyon szétcsaptad, akkor próbáld meg az edény oldalát melegíteni hajszárítóval, folyamatosan keverve a krémet. DE! De nem teheted a végtelenségig, mert a tejszín szét fog esni ha túlvered. Inkább szánj időt a hőfokokra, mint a javításra.
Összeállítás.
A lapokat töltsük be a krémmel. Burkoljuk le de csak vékonyan, mert félpucér torta készül. A krémből hagyjunk a dekorhoz is, az kb 5-6 evőkanálnyi mennyiség, ezt félre is teheted akár. A dekornak szánt krémet ne tedd hűtőbe!
Mehet a hűtőbe 1-2 órára, 1 fokra.
Sós karamell.
A cukrot és mézet karamellizáljuk.
A habtejszínt 2 részletben adjuk hozzá. nem keverget, csak rázogat! Ha már a második adag tejszín is benne van és már nem forr túlzottan, lehet kevergetni is.
A vajat adjuk hozzá, keverjük el.
Sózzuk.
Dekor.
A kifagyott tortát csorgassuk le a karamellel. A maradékot középre halmozzuk és simítsuk el. Tegyük hűtőbe 10-15 percre, hogy a karamell kihűljön és megkössön kissé.
Nyomjunk habrózsákat a torta tetejére és dekoráljuk datolyával és mogyoróval.



Nagyon tömény torta, de irtó finom.
You must log in to post a comment.