Gesztenye
A gesztenye. Őrület íze és textúrája van.
Csupa meglepetés lesz a torta. gesztenye, ruma, cseresznye és lime, mert a savak itt különösen fontosak, hiszen a gesztenye telt ízének jól áll a savas közeg.
Csak finoman, nem harsányan de kell, hogy legyen benne savanykás rész is.
A cseresznye nem befőtt és nem is friss, így novemberben :D, még szezonjában elkészítettem és lefagyasztottam.
A piskóták érdekessége, hogy egy gazdag, szaftos, gesztenyés kakaós piskóta az alap, vele sült mandulás dacquoise verzióval.
Gesztenye hab és lime-al bolondított cseresznye lekvár.
A gesztenyékben a torta tölteléke van, gesztenye mousse és egy szuper technikával készítjük. Nyugi, semmi drága cucc nem kell hozzá a szilikon formán kívűl, hiszen egy fogkefével készítettem a külső dekorációt.
*Gesztenye massza. Nem püré!!! Lidl-ben kapható. Ez fontos, hiszen a massza nem ízesített, a püré pedig igen.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű 2 db
- Marron Glacé 30 szilikon forma
- botmixer
- hőmérő
- kancsó
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- robotgép
- acetate fólia
- fogkefe
- fogpiszkáló
Elkészítési idő: 5-6 óra
Hozzávalók: 18 cm-es tortához
Kakaós piskóta:
- 72 g barna cukor
- 56 g mascarpone
- 40 g tojás -egész-
- 30 g gesztenye massza
- 4 g rum -vagy aroma-
- 85 g liszt
- 17 g mandulaliszt
- 22 g kakaópor
- 4 g sütőpor
- csipet só
- 40 g vaj
- 89 g tej
Dacquoise változat:
- 65 g mandulaliszt
- 50 g barna cukor
- 20 g liszt
- 60 g tojás -1 db L méretű-
- 2 db tojássárgája
- csipet só
- 2 db tojásfehérje
- 15 g kristálycukor
- csipet borkősav
Cseresznye lekvár:
- 200 g cseresznye -magozva-
- 20 g vaníliás cukor
- csipt só
- 60 g víz
- 5 g rum- vagy aroma-
- 4 g lime leve
- 6 g lime héja
- 2 g pektin +2 g kristálycukor
Gesztenye mousse:
- 4 db zselatin lap -ALDI-
- 300 g tej
- 160 g barna cukor
- csipet só
- 5 g rum -vagy aroma-
- 380 g gesztenye massza
- 200 g mascarpone
- 20 g kakaópor
- 300 g habtejszín 30%-os
Csoki burkoló:
étcsokis:
- 60 g kakaóvaj
- 100 g étcsokoládé
- 10 g oliva olaj
tejcsokis:
- 20 g kakaóvaj
- 30 g tejcsokoládé
- 5 g oliva olaj
Elkészítés.
Kakaós piskóta.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső állásban. A tepsire tegyün ksütőpapírt és a 2 db tortagyűrűt állítsuk 18 cm-re és tegyük a tepsire.
A cukrot és mascarponét habosítsuk át.
Adjuk hozzá a tojást, keverjük át.
A gesztenye masszát és rumot adjuk hozzá, keverjük át.
A lisztet, mandulalisztet, kakaóport, sütőport és sót keverjük össze.
Adjuk az alaphoz, keverjük át. Elég ragacsos, sűrű massza lesz.
A vajat és a tejet olvasszuk össze mikróban 2X30 mp, 800W-on.
Adjuk az alaphoz és habverővel forgassuk bele. Időigényes, de menni fog.
Töltsük a két formába és süssük elő 15 perc alatt.
Dacquoise változat. -azért változat, mert ezt ide tudod használni, nem klasszikus dacquoise
A mandulalisztet, barna cukrot, lisztet, tojást és sárgájákat, sót keverjük össze.
A tojásfehérjéből és kristálycukorból, borkősavból verjünk közepesen kemény habot. Csúcsos, rugalmas hab kell.
A habot forgassuk bele kettő részletben az alapba.
Töltsük a forró kakaós piskótára egyenlő mennyiségben.
Toljuk vissza a sütőbe és még 15-20 perc sütés következik 170 fokon.
Hűtsük le teljesen.

Cseresznye lekvár.
A cseresznyét, cukrot, sót és vizet forraljuk fel. Turmixoljuk le.
Tegyük vissza a tűzre és ízesítsük a rummal és lime levével és héjával. Forraljuk fel.
Keverjük el a pektint a hozzávaló cukorral és folyamatos keverés közben adjuk a forró alaphoz.
Főzzük 2-3 percet. Hűtsük le.
Gesztenye mousse.
A zselatint hidratáljuk.
A tejet a barna cukorral, sóval, rummal forraljuk fel.
Adjuk hozzá a zselatint.
A gesztenye masszát is adjuk hozzá és alaposan keverjük át. *a massza hűtőből lett kivéve, tehát puha, de hideg
Adjuk hozzá a mascarponét és kakaóport, habverővel habosítsuk át.
A habtejszínből verjünk taknyos habot és kettő részletben forgassuk bele.
A MARRON formába 6 mélyedést töltsünk meg a mousse-al. A mousse egy részét töltsük habzsákba és nyomjuk a formákba, majd csapkodjuk a pulthoz, hogy teljesen elterüljön és a buborékokat kiszorítsuk. Ami a habzsákban maradt azt nyomjuk vissza az edénybe.
Tegyük fagyóba a marron szilikont.
Összeállítás.
A tortagyűrűt állítsuk a piskóták méretére.
Én már egyből tálalón dolgoztam.
Állítsuk ár a tortagyűrűt és béleljük ki acetate fóliával 14 cm magasan.
Az első piskóta, dacquoise-al felfelé kerüljön a tállaóra a gyűrűbe.
Kenjük meg alaposan a lekvárral.
Merjükrá a gesztenye mousse 3/4-ét. Simítsuk el kissé. *ha sokat áll a mousse el fog kezdeni bekötni, tehát vagy “öntjük” vagy halmozzuk.
Ha híg, mert gyors voltál, akkor tedd fagyóba 15-20 percre, csak ezután kezdj tovább dolgozni vele.
A második piskóta lapot a dacqoise részen kenjük meg a maradék lekvárral és a dacquoise felével lefelé tegyük a mousse-ra.
A maradék gesztenye mousse-t halmozzuk rá és simítsuk el. tegyük hűtőbe 4-5 órára, 1 fokra.
Csoki burkoló.
Étcsoki.
A kakaóvat melegtsük meg 45 fokosra. A csokoládét az olajjal melegítsük meg meikróban 2X30 mp, 800W-on. Keverjük el. Ha szükséges melegítsünk rá. Keverjük össze a kakaóvajjal.
Töltsük át egy kis kancsóba, ebbe fogjuk mártani a gesztenyéket.
Tejcsoki.
A kakaóvajat melegítsük meg 45 fokosra. A tejcsokit és olajat melegítsük meg mikróban 2X30 mp, 800W-on, keverjük krémesre. a szükséges melegítsünk rá. Keverjük össze a kakaóvajjal.
A tejcsokisből csorgassuk bele a felét az étcsokisba.
Készítsünk ki egy sütőpapír darabot, erre tesszük majd a mártott mousse-t.
A kifagyott gesztenye mousse-t szedjük ki a formából.
Szúrjunk a hegyébe fogpiszkálót és mártsuk meg az étcsokis burkolóban. Húzzuk le a kancsó oldalán és azonnal menjünk rá a fogkefével, húzzunk bele csíkokat.
Mostanra már teljesne megkötött a csoki, mártsuk meg az alját a tejcsokiban is. Tegyük sütőpapírra.
Dekoráció.
A kész, kihűlt totáról szedjük le a gyűrűt és a fóliát.
A megmaradt két burkoltó keverjük össze és öntsük a tortára. Kiskanál segítségével tereljük a torta széle felé és húzzuk is rajta túl, így csorgatjuk.
A gesztenyékkel dekoráljuk.




You must log in to post a comment.